În perioada sarcinii, o femeie experimentează diverse stări pe toate planurile: fizic, psihic, emoţional. Ne sunt cunoscute toanele gravidelor, fluctuaţiile de dispoziţie, irascibilitatea, poftele, dorinţele sau preferințele bruște pentru lucruri sau alimente pe care altădată le detestau. Ei bine, în perioada sarcinii nu doar trupul ci și creierul experimentează schimbări importante. Acestea sunt cele care orientează viitoarea mamă spre o înțelegere corectă a maternității, dar care o fac să se simtă în același timp nesigură de tot ce presupune această nouă etapă din viața ei. Află în ce măsură capriciile și toanele gravidelor sunt mit sau realitate.
Descoperind influența hormonilor din perioada sarcinii, o femeie poate înțelege ce i se întâmplă fără a se mai simţi vinovată de stările sale. În această perioadă, o mulţime de schimbări și emoții îi schimbă viața, prin producția variată de hormoni care influențează activitatea creierului. Aceste schimbări pot explica alterarea provizorie a centrului atenţiei.
O mulţime de femei afirmă că, odată cu perioada sarcinii, au început să uite unele lucruri, dar în același timp au devenit mai sensibile la emoțiile semenilor. Această alterare a atenției apare deoarece corpul femeii însărcinate se canalizează pe principalul său scop: bebelușul.
De asemenea, în perioada sarcinii, se poate observa o atentă concentrare pe unele lucruri, de importanță imediată și uitare/omitere a celor nesemnificative. Sistemul nervos central este și el afectat printr-un proces ce permite ca femeia să devină mai rezistentă la suferinţă. Această funcţie ajută ca mama să devină mai optimistă și să capete forţele necesare pentru a putea îngriji nou-născutul.
Unii specialiști atribuie schimbările din sarcină capacităţii mamelor de a înţelege ce simt alte persoane. Această empatie este cu atât mai puternică în legătura cu propriii copii, iar mamele pot să le identifice nevoile chiar atunci când sunt foarte mici și nu știu să se exprime.
O altă schimbare ce afectează creierul femeii ȋnsărcinate o determină să devină mai sensibilă la mirosuri, gusturi, să vadă și să audă mai bine. Acest lucru se întâmplă pentru a proteja copilul de tot ce i-ar putea dăuna din exterior în perioada în care se formeaza.
Tot în perioada sarcinii, femeia experimentează intensificarea senzației de bine, ca un efect asemănător cu al drogurilor. Este o schimbare la nivelul creierului care o ajută să devină mai sensibilă. De aceea, o mamă se îndrăgostește de copilul său înainte de a-l naște, din prima clipă în care simte și știe că este viu.