Copila de la Şipote care vrea să schimbe sistemul de învăţământ

Diana Ciobanu: “Mereu mi-am dorit să fiu la catedră, să știu că pot ajuta cu ceva lumea actuală; pentru că a fi învățător nu e o misiune ușoară, e o adevărată provocare pentru că de tine depinde viitorul multor suflete, tu ții în palmă sufletul unui copil. A fi învățător înseamnă a fi un adevărat bijutier.”

0
5126
Diana Ciobanu

Are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Diana Ciobanu este una dintre tinerele care beneficiază de o bursă în cadrul Asociației ProRuralis. Deși spune că nu îi place să vorbească despre ea și că preferă ca faptele să dovedească, Diana este una dintre cele mai apreciate eleve pentru seriozitatea de care dă dovadă când e vorba despre învățat. Cititul este una dintre cele mai mari pasiuni ale fetei, iar ,,Doctorii” de Erich Segal, ,,Zece respirații scurte” de K. A. Tucker, ,,Memoriile unei gheișe” sunt doar o parte dintre cărțile care au inspirat-o de-a lungul timpului.

“De când mă știu m-au pasionat cărțile. Cred că un citat din Mircea Cărtărescu, A patra inimă, în volumul ,,Care-i faza cu cititul?” descrie cel mai bine pasiunea pe care o am: Cărțile sunt asemenea unor fluturi. De obicei stau cu aripile lipite, așa cum se odihnesc fluturii pe câte-o frunză… Când deschizi o carte, ea zboară. Și tu odată cu ea, ca și când ai călări pe gâtul cu pene fine al unui fluture uriaș. Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn că ea te poate duce nu doar din floare-n floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite. Unele seamănă mult cu cea în care trăim, altele sunt populate de ființe care nu ni se arată decât în vise”.. “, citează Diana.

 

Ambiția i-a adus numai împliniri

De bursă a aflat încă de când era la gimnaziu, motiv pentru care s-a ambiționat să fie cea mai bună pentru a studia la o școală din Iași.

“M-am născut în comuna Șipote din județul Iași. Sunt o persoană ambițioasă și optimistă, consider că fiecare obstacol care-mi apare în cale este o nouă provocare pe care eu trebuie să o depășesc. Sunt foarte încăpățânată și întotdeauna fac în așa fel încât să ating țelul dorit. Îmi asum consecințele faptelor și încerc să învăț din greșeli. ProRuralis a însemnat și înseamnă pentru mine o șansă măreață pentru copiii din mediul rural, o deschidere spre educație și cultură. Am aflat de ProRuralis de la o bună prietenă. Știind că singura mea șansă de a ajunge la liceul dorit este ProRuralis, m-a motivat să lupt și să iau la Evaluarea Națională 9,46”, spune tânăra.

Odată intrată în program, Diana a putut să facă o schimbare majoră care avea să îi deschidă noi perspective.

“Când am auzit că există o astfel de șansă am simțit cum idealurile mele prind aripi. Mereu mi-am dorit să fiu la catedră, să știu că pot ajuta cu ceva lumea actuală; pentru că a fi învățător nu e o misiune ușoară, e o adevărată provocare pentru că de tine depinde viitorul multor suflete, tu ții în palmă sufletul unui copil. A fi învățător înseamnă a fi un adevărat bijutier”, mărturisește eleva.

 

Vrea să aducă o schimbare în sistemul educațional

Diana a avut ocazia de a vedea care este modelul englez de predare și consideră că există metode de predare care ar putea fi adoptate și aici.

“Am ales profilul pedagogic, deoarece chiar îmi doresc din tot sufletul să profesez în acest domeniu și să pot schimba ceva la actualul sistem de învățământ. Experiența pe care am trait-o timp de două săptămâni la școlile londoneze în cadrul proiectului Erasmus- Formarea viitorilor învățători m-a făcut să privesc altfel sistemul de învățământ românesc, iar timpul… sper eu, să-mi ofere șansa de a schimba ceva”, completează fata.

Așa cum toată lumea are un model în viață, Diana își dorește să fie la fel cum era învățătorul său pentru clasă.

“În viitor îmi doresc să ajung o învățătoare iubită de elevii săi la fel de mult cum îmi admir eu cadrele didactice, atât cele de ieri, cât și cele de azi. Fiecare profesor mi-a oferit o lecție de viață, un ajutor enorm în formarea mea ca viitor individ al unei societăți și nu în ultimul rând, un bagaj vast de cunoștinte. Priveam la fiecare cadru didactic ce ne deschidea ușile ca la un Domn Trandafir”, conchide eleva.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments