Copilul are DREPTURI: Marcăm Ziua Mondială a Drepturilor Copilului prin educație

0
663
Copilul are drepturi

Pentru cei care nu cunosc, pe 20 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului.

Drepturile copilului sunt reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989. Convenția a fost asumată și de România prin adoptarea Legii nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului.

Cum am sărbătorit noi această zi specială? Într-un mod specific nouă: întâlnindu-ne cu tinerii și adulții în școală, pentru a aduce un plus de informație civică și juridică.

Așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă, echipa noastră de specialiști (avocați, mediatori, comisari șefi de poliție, notari, reprezentanți ai instituțiilor publice de specialitate) merge în școlile de pe raza județului Iași pentru a sta de vorbă cu elevii, părinții, profesorii.

Zilele acestea, echipa a ajuns la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” din Iași, coordonată fiind de avocat Roxana Baban, cu sprijinul comisarului șef Candice Petcu din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

La ora juridică specialiștii au pus accent pe cele patru principii de bază consacrate de Convenția O.N.U. cu privire la drepturile copilului:

1. Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de discriminare.

2. Interesul superior al copilului este primordial.

3. Copilul are dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare.

4. Copilul are dreptul de exprimare a propriei opinii în orice chestiune sau procedură care îl afectează.

Așadar, anul acesta am marcat Ziua Mondială a Drepturilor Copilului chiar în școală, vorbind deschis cu elevii, părinții, profesorii despre drepturi, obligații, principii de viață, valori și modele de conduită civică și juridică, prevenirea și combaterea corupției, prevenirea și combaterea bullying-ului în școală, siguranța pe internet, trafic de persoane și multe alte teme de discuție.

În această zi am punctat, mai mult ca oricând, respectarea drepturilor copiilor oriunde s-ar afla: acasă la părinții naturali, în familiile substitutive, la școală, în instituții de îngrijire, la joacă, pe stradă.

Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasă, sex, etnie, sau naționalitate, culoarea pielii, limba vorbită, religia practicată.

Orele noastre civice și juridice au la bază un principiu bine conturat: copiii au dreptul la o educaţie de calitate, care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor.

În cadrul orelor tinerii și adulții participă activ, fapt care demonstrează nevoia de cunoaștere a drepturilor și obligațiilor cetățenești.

Scopul principal al acestui proiect este de responsabilizare a tinerilor și adulților prin educație civică și juridică.

Programul de formare este inițiat de Asociația pentru Dialog în Justiție în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Direcția Generală Anticorupție, Inspectoratul Școlar Județean Iași și mulți alți colaboratori care s-au implicat pe parcurs.

 

Maria Păduraru

Președinte Asociația pentru Dialog în Justiție

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments