Cum recunoști carnea de pui injectată cu hormoni! Acum vei ști ce trebuie să cumperi!

Există carne de pasăre injectată cu hormoni de creștere în magazinele din România?

0
3467

Cine nu s-a întrebat, măcar o dată, de ce puiul de la ţară arată şi, mai ales, are alt gust decât cel din magazin? Pe internet circulă deja sute de ipoteze. Cu cea mai mare priză la public e, de departe, cea a puilor hrăniţi cu hormoni de creştere. Internetul e plin de mesaje alarmante despre puii hrăniţi cu hormoni de creştere, o practică despre care autoritățile spun clar că este strict interzisă.

Cândva puișorul cădea pe masa noastră direct din cotețul bunicii. Astăzi însă, rafturile supermarketurilor sunt pline de carne de pui și noi știm foarte bine că producătorii nu sunt cei mai loiali concurenți.

Unii producători au transformat aceste temeri într-un instrument de marketing şi scriu pe ambalaj „fără hormoni de creştere”. Asta deşi, cel puţin teoretic, toate produsele din pui sunt fără hormoni.

Păsările sunt hrănite cu furaj combinat, cu hormoni și antibiotice, cele din urmă menținându-se în organismul găinii mai mult de o săptămână.

„Nicăieri în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi sunt interzişi. Sunt interzişi hormonii de creştere, sunt interzise antibioticele şi sunt interzise orice fel de făinuri animale”, spune preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

În realitate însă, mesajul nu este altceva decât o metodă de marketing care îi poate influenţa, din teama unui „cu” şi confortul psihologic al lui „fără”, pe consumatori să caute tocmai producătorii care au avut inspiraţia de a face această menţiune pe etichetă şi care pot chiar să vândă carnea de pasăre mai scump, deşi are aceeaşi calitate cu cea neinscripţionată.

Motivul pentru care românii ajung să fie induşi în eroare de „puiul fără hormoni” este unul simplu. Nu mulţi cunosc prevederile legislaţiei europene pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să le respecte.

Puii de ţară arată şi au cu totul alt gust faţă de cei pe care îi cumpărăm din magazin. Dincolo de mitul hormonilor, explicaţia vine din felul în care sunt crescuţi şi mai ales hrăniţi. La trei săptămâni, puiul de la ţară e încă foarte mic, în timp ce puii crescuţi în abator au ajuns deja la maturitate. Producătorii spun că vorbim de rase diferite.

 

„Carnea de pasăre care a fost injectată cu aditivi sau condimente este <carne preparată> care trebuie etichetată ca atare şi nu se poate comercializa ca şi <carne de pasăre> refrigerată sau congelată”, spun şi reprezentanţii ANSVSA.

 

 

Dacă fierbi o găină din comerț, mai bine să nu utilizezi bulionul. Acesta nu conține nimic bun. În procesul de fierbere toate toxinele din carne sunt eliminate în apă. Dacă vrei să faci o ciorbă/supă bună ia o găină de casă.

Dacă vrei să dai un pui la cuptor, scoate-i neapărat toate organele interne. Acolo se adună cele mai multe toxine. De asemenea, se recomandă să elimini și pielea.

Înmoaie găina într-o soluție specială. Pentru aceasta o să ai nevoie de 1 litru de apă curată, câteva linguri de sare și 1/4 suc de lămâie. Pune găina în acest amestec pentru 2 ore. Varsă soluția, iar apoi mai pregătește una și mai lasă găina în ea pentru 1-2 ore.

De asemenea, poți înmuia carnea și în apă minerală carbogazoasă. În acest fel, ea nu doar se va purifica, dar și va deveni mult mai moale.

Totusi, cel mai bine este ca atunci când cumpăram produse din carne de pasare trebuie sa citim cu atenție eticheta acestora. Carnea de pui ar trebui să aibă doar pui, dacă sunt trecute și alte substanțe pe etichetă, probabil ai în mână un produs cu hormoni. Carnea cumpărată de la producătorii locali ne poate oferi siguranța că puiul este crescut sănătos.

Dacă hormonii sunt un mit, faptul că unii producători injectează carnea de pui cu diferite substanțe pentru a o face mai moale e deja dovedit. Şi deşi este legal şi nu prezintă riscuri pentru sănătate, aţi face bine să verificaţi acest lucru în magazin. V-aţi putea trezi că din kilogramul de carne cumpărat, trei sute de grame sunt apă.

 

 

 

 

 

 

Numeroase studii au arătat că hormonii din carne pot cauza: cancer, boli tiroidiene, diabet, obezitate, endometrioză, fibrom uterin, infertilitate, astm sau alergii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments