Ce semnificație are pentru dumneavoastră numele pe care îl purtați? Vă simțiți ocrotiți de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Nu a fost voia mea, vrerea mea cum spun înaintașii. A fost cu siguranță dorința părinților de a purta acest nume. Fără să devin foarte mistic, numic nu este întâmplător pe suprafața pământului și în univers în general, totul are un destin. Un traseu pe care sigur că da, divinitatea îl coordonează de la un capăt la celălalt. Nu am suferit în copilărie după acest nume, nu-mi spunea Mercedes sau Barcelona, ci Mihai. Și mă mândresc în continuare cu nume de creștin. Eu sunt convins că dacă sufletul tău, conștiința ta acceptă că ești protejat de cel al cărui nume îl porți cu siguranță se și întâmplă. Arhanghelul în Biblie este un vestitor, care împreună cu arhanghelul Gavril au stat lângă Maica Domnului, protejând-o. El este războinicul Mihail, probabil că și firea mea nu neapărat războinică, așa mai îndreptată spre calea dreptății și probabil că am copiat un pic din personalitatea sfântului al cărui nume îl port. Și da, eu cred că am simțit acest lucru.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
E clar că are o legătură cu divinitatea. Semnificația numelui este ”Dumnezeu este Atotputernic” și ”omul își găsește puterea în Dumnezeu”, adică în credință și iubire. Adică puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi și învinge în viață. E clar că părinții au fost inspirați și cu siguranță e un nume care mă reprezintă. După ani s-a dovedit că numele chiar mă reprezintă. Am simțit tot timpul că sunt ocrotit. Mă consider că sunt un om căruia Dumnezeu i-a dat totul, mi-a dat o carieră frumoasă, o familie frumoasă. Tot ce fac parcă sunt în planurile lui Dumnezeu. Așa a orânduit planul lui Dumnezeu, soarta ca în anii ăștia la conducerea municipalității să fie două persoane care să poarte numele Arhanghelilor Mihail și Gavril.
Cum v-ați descrie?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
E greu să vorbești despre tine. Uneori, chiar imposibil. Un om normal și vreau să rămân un om normal.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
În primul rând o persoană modestă. O persoană cu frica lui Dumnezeu, care a muncit toată viața să ajungă unde a ajuns, parcurgând etapele necesare.
Ce v-a influențat să alegeți această carieră?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Dragostea pentru oraș. Iubirea pentru acest oraș m-a determinat să îmi sacrific toată liniștea personală și a familiei mele pentru cariera de primar. Și probabil că este singura care mă ține și mă energizează în momentul de față.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Cred că e încununarea carierei mele politice, carieră care a început în 2002, după finalizarea facultății. După ce, preț de cini ani de zile, am lucrat cu studenții și am avut diferite funcții în cadrul universității, eu am ales PSD pentru că acolo erau mai mulți prieteni de ai mei. Acum sunt la al treilea mandat de consilier local, aș putea să spun cel mai vechi. Experiența pe care am acumulat-o a venit ca o mănușă cu propunerea pe care mi-a făcut-o primarul Mihai Chirica și alegerea din partea colegilor de la PSD în poziția de viceprimar al municipiului Iași.
Ce trebuie să faci pentru a avea succes în carieră?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Curaj! Un curaj aproape nebun, care să nu mai țină cont de tine, ci de obiectivele pentru orașul tău. Și acest curaj trebuie să fie acoperit de bună credință.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
În primul rând seriozitate și perseverență.
Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Îmi este greu să vorbesc despre cea mai mare, dar cred că una dintre principalele realizări în cariera mai nouă de primar este că am reușit să câștig încrederea ieșenilor, că sunt onest și atașat lucrurior de care au nevoie.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Familia și faptul că am ajuns să pot ajuta cetățenii acestui oraș. E o funcție onorantă la vârsta mea.
Cum reușiți să faceți față conflictelor?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Cred că am un management al conflictelor destul de bine structurat în comportamentul meu. Nu îmi plac conflictele. Pe cât posibil le evit dacă ele sunt distructive, dacă sunt constructive, le provoc. Așa cum am provocat și conflictul personal cu conducătorul partidului PSD, din care am făcut parte, pentru că era vorba despre demnitatea unei comunități pe care am reprezentat-o într-o bătălie politică importantă și nu puteam să las lucrurile să treacă așa.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Deocamdată zic că m-am descurcat și se vede în spațiul public. Pot vorbi de conflictul pe care l-am avut cu PSD și rândul de procese care au urmat, însă nu are sens să discutăm despre conflicte pentru că sper să se încheie în curând.
Care este slăbiciunea care v-a creat cele mai mari dificultăți?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Slăbiciuni din punct de vedere fizic nu am, Slavă Domnului. Aș trata-o ca pe o slăbiciune faptul că uneori sunt naiv, când aleg oamenii de lângă mine. Și mă încred foarte mult în calitățile lor, fără să încerc să sap mai adânc, să descopăr acele lucruri care să le dea în vileag cu adevărat caracterul, motiv pentru care nu am avut foarte multe rezultate în alegerea persoanelor, mai ales în lupta politică.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Din dorința de a ajuta cât mai mulți oameni, sunt momente când comunici mult și poate nu de cele mai multe ori când încerci să comunici mai mult cu cineva, el are și impresia că vrei să îl duci pe un alt drum și să îi explici mai mult decât trebuie.
Care este cea mai importantă sarcină pe care ați avut-o până acum?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Îmi e greu să spun care e cea mai importantă. Chiar dacă aparent unele par mai puțin importante, îți dai seama că în timp, efectul neabordărilor cu seriozitate poate fi uneori mai grav decât te aștepți. Sigur, cea mai importantă sarcină pe care mi-am preluat-o este cea de protejare și refacere a patrimoniului cultural, de valorificare a lui și de creștere a acestui patrimoniu pentru că va fi bogăția pe care o lăsăm celor ce vin după noi. Cu ce se vor mândri?! Când vor vedea monumentele istorice, făcute frumos, reabilitate, ai ce arăta celor care vizitează orașul. Și te poți prezenta onorabil în fața oricărei delegații care îți calcă pragul.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
În momentele când primarul nu e în localitate și trebuie să îi țin locul și nu de puține ori au fost evenimente neplăcute. Momentul de vârf a fost la explozia blocului.
Care a fost cea mai dificilă experiență?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Dificile sunt cele care de regulă sunt motivate de unele incidente. La nivelul primăriei, o experiență dificilă a fost în august 2016, când a explodat acel bloc. Apoi, a fost o situație destul de dificilă să pierdem contractul cu salubritatea și am reușit printr-o mișcare foarte inteligentă să depășim momentul. Am trecut cu șuerat pe la ureche pe lângă falimentul RATP-ului fără să fi avut ceva ce pune în loc, dar am reușit să salvăm și acest moment și acum chiar avem o companie bună. Au fost momente dificile și probabil că vor mai veni.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Explozia din anul 2016, când mi-am văzut profesorul mort, cel care mi-a făcut așa zis prima carte de muncă încă de pe băncile facultății.
Cum reușiți să urmăriți mai multe proiecte simultan?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Controlul permanent într-o modalitate cât se poate de simplă. În biroul celălalt o să vedeți acolo o listă de proiecte care stau scrise într-un format foarte mare, pe care le rulez în permanență. Și eu îmi notez. Spre deosebire de mulți dintre colegii mei, eu notez și scriu. Permanent scriu ceva. Cred că sunt cel mai mare consumator de pixuri din primăria asta. Scriu tot ceea ce trebuie să fac, ceea ce trebuie să facă ei. Și de fiecare dată îmi dau remember la aceste acțiuni.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Ședințe, tabla, notițe. Notăm și dăm termene. Ținem din scurt orice proiect.
Considerați că aveți și greșeli?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Sunt cel în mai măsură să spun că nu e om pe planetă care să nu greșească indiferent dacă este rege sau cerșetor. Toți greșim, toți gafăm. Important e să le recunoaștem și să reușim să le reparăm.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Greșeli … Cea de a mă încrede în oameni. Și am conștentizat cel mai bine în momentele în care am fost suspendat, atunci am văzut multe reacții. Am avut încredere în mai mulți oameni și atunci când mi-a fost cel mai greu, am fost privit parcă din milă și credeau că nu mă mai întorc. O experiență pe care nu o doresc nimănui. Însă mulțumesc celor care mi-au fost în momentele grele alături.
Pe cine v-ar plăcea să aveți ca șef?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Un om deștept. Nu mi-am căutat șefii. Dar întotdeauna am apreciat oamenii valoroși în jurul meu. Am avut un șef foarte bun și pe care îl respect și în momentul de față. Primul meu șef a fost învățătoarea și mi-a rămas șef tot restul vieții mele, care a reușit să puncteze din afara familiei. Și următorul șef al meu a fost un director de la compania de construcții unde am lucrat, care efectiv a reușit să mă organizeze și să mă ordoneze în profesie astfel încât să pot da eficiență maximă, Ghiorghiu îi spune.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Cel care mă înțelege cel mai bine și înțelege că doar cel care nu muncește nu greșește.
De cât timp vă cunoașteți?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Pe Gabriel îl cunosc de foarte multă vreme și nu eram nici membru PSD. El era liderul studenților, șef de cămin în Tudor Vladimirescu. Eu lucram la o companie de construcții care aveau lucrări de reparații prin complexul Tudor Vladimirescu și de acolo îl știu pe Gabriel Harabagiu. Prima zi a lui de muncă… A fost relativ normală. Cu foarte multe emoții l-am simțit. O emoție firească pe care am avut-o și eu și pe care o voi avea-o de fiecare dată când sunt pus în fața unui nou început. L-am simțit decis să își continue misiunea pe care o are față de ieșeni. Și el a depus jurământ cum am depus și eu față de ieșeni pe care îi reprezentăm și ne dorim să facem cât mai multe lucruri bune.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
De la sfârșitul anilor 90 când eram șef la studenți și era inspector și se ocupa de partea tehnică a Campusului Tudor Valdimirescu. Nu am avut probeleme de adaptare atunci când mi-am început activitatea ca viceprimar. Prima zi de muncă a fost la stadion, aveam de organizat un eveniment. Acolo am muncit două săptămâni. Aveam de organizat meciul Iașului din cupele europene. Și acolo a fost legătura și cu directorii.
Ce vă place și ce nu vă place la Gabriel Harabagiu/Mihai Chirica?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Eu am să vorbesc despre calitățile unui om și îmi place de fiecare dată să îi descopăr calitățile. E tenace. Și nu uită lucrurile pe care le are de făcut și asta este bine. Încearcă să nu gafeze. Poți gafa foarte ușor într-o funcție administrativă. Și sigur că da, e dornic să învețe, ceea ce este foarte important.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Cum să nu îți placă un om care a fost șef de promoție la Universitatea „Al. I. Cuza” și a avut o evoluție atât de frumoasă în administrația publică ieșeană. Ne și biciuiește uneori cam tare și e habotnic după muncă. Și ne pune pe toți la muncă non stop.
Unde vă place să ieșiți în oraș?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Peste tot. Am momente când vreau să fiu mai liber în natură și îmi aleg ori un colț de Bucium, ori un colț din Grădina Copou. Îmi place să mă plimb prin piețe. Cel puțin duminica, a devenit pentru mine chiar foarte relaxant. Îmbin utilul cu plăcutul. Îmi iau și pulsul pieții și îmi mai rezolv și eu din cumpărăturile din familie, adică mai rezolv și problemele de acasă.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Prefer zona de agrement Ciric atunci când vreau să am liniște.
Care este restaurantul preferat din Iași?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Avem restaurante foarte bune, din păcate puține și sunt câteva de top ca și bucătărie. Avem și câteva pizzerii foarte bune, care chiar țin pasul. Grădina Palas rămâne cel mai frumos punct de atracție în momentul de față pentru tot orașul.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Prefer să iau masa cu familia în grădina Palas, este punctul de atracție al orașului.
Ce mașină vă place să conduceți?
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Chiar la asta nu m-am gândit niciodată. Să meargă și să consume puțin, dacă se poate deloc.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Cea cu multe comenzi, progresul științei ne ajută să conducem și cu mai mare atenție.
Un lucru pe care l-ați dorit să îl faceți și nu ați reușit
Mihai Chirica, primar municipiul Iași:
Vreau să îmi termin doctoratul. Chiar îmi doresc lucrul ăsta că am muncit zece ani și nu vreau să am munca aruncată la coșul de gunoi. Mai am încă un referat și să îmi susțin teza.
Gabriel Harabagiu, viceprimar:
Aș vrea să călătoresc mai mult și nu am timpul necesar.