Partidele moldovenești își doresc puterea, însă, nu pentru că ar fi interesate să reprezinte cu bună-credință cetățenii, ci pentru că șefii acestor partide ar putea mai ușor să aibă acces la „sacul cu bani„. Și, acest număr de câteva zeci de partide arată cu siguranță că moldovenii nu duc lipsă de formațiuni politice.
Un stat sărac cu partide bogate
S-ar părea că într-un stat sărac cum este Republica Moldova, să înființezi un partid și să-l gestionezi ar fi un lucru complicat, pentru că o formațiune politică necesită, nu în ultimul rând, bani pentru finanțarea diverselor acțiuni politice. Păi iată, să știți că finanțele partidelor moldovenești nu sunt de ignorat.
Un raport al asociației obștești Promo-LEX, care monitorizează veniturile și cheltuielile formațiunilor politice, arată că în prima jumătate a anului 2018, partidele poltice din Republica Moldova au adunat în conturi circa 2,7 milioane de euro. O sumă deloc de ignorat dacă te gândești că, o mare parte din acești bani ajung în conturile partidelor de la bugetul de stat, ce a devenit principala sursă de finanțare a partidelor moldovenești.
Partidele împart peste 2 milioane de euro din banii statului
De mai mulți ani, la Chișinău a intrat în vigoare legea privind finanțarea partidelor politice din bugetul de stat în dependență de rezultatele obțiune în alegeri. Oficial, prin legea bugetului de stat a Republicii Moldova, pentru anul 2018 Comisia Electorală Centrală a primit pentru finanțarea partidelor politice o suma de peste 2 milioane de euro, dintre care aproape jumătate deja au ajuns în conturile formațiunilor politice.
Raportul monitorilor Promo-LEX constată că cel puțin opt partide politice moldovenești beneficiază anual de alocații de la bugetul de stat ce depășesc suma de 1 milion de lei moldovenești, ce echivalează cu mai bine de 240 de mii de lei românești. Cei mai mulți bani de la bugetul de stat sunt obținuți de Partidul Liberal Democrat din Moldova, fosta formațiune politică condusă de Vlad Filat, urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova al președintelui Igor Dodon, iar pe locul trei se plasează Partidul Democrat din Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Aceste trei partide împart mai bine de jumătate din subvențiile statului alocate pentru formațiunile politice.
Topul partidelor moldovenești de milioane
Un top ar partidelor care au adunat venituri mai mari de un milion de lei moldovenești include următoarele formațiuni politice: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal și Partidul Politic Șor.
Însă, dacă ne uităm atent pe sume, vedem o diferență inclusiv între aceste partide milionare. De exemplu, de departe se vede că Partidul Democrat din Moldova, formațiune ce este acum la guvernare, a acumulat de unul singur venituri de peste un milion de euro. Al doilea clasat în top este Partidul Politic Șor, o formațiune politică condusă de Ilan Șor, nume ce este asociat cu renumitul furt al miliardului, care acum este primarul orașului Orhei. Partidul lui Șor a acumulat aproape 8 milioane de lei moldovenești, ce este echivalentul a aproape 2 milioane de lei românești. Veniturile partidului lui Șor nu sunt deloc de ignorat, mai ales dacă ne gândim că este o formațiune politică ce s-a dezvoltat mai mult regional și mai puțin la nivel național. Încheie acest top, pe locul trei, Partidul Social din Republica Moldova, formațiune ce a fost condusă de actualul președinte Igor Dodon, iar acum o are în calitate de președinte pe fostul premier comunist Zinaida Greceanîi. Socialiștii moldoveni au reușit să adune în conturile partidului puțin peste 7,5 milioane de lei moldovenști, ceea ce constituie 1,8 milioane de lei românești.
Alte milioane de lei nedeclarați în rapoarte
În realitate, partidele moldovenești cheltuie mult mai mulți bani. Ori, sumele pe care le-am arătat mai sus sunt doar cele prezentate în rapoartele oficiale pe care acestea sunt obligate să le prezinte semestrial la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.
De exemplu, același raport al asociației Promo-LEX arată că principalii actori politici de la Chișinău ascund un șir de cheltuieli ce sunt cu caracter politic prin intermediul unor fundații sau societăți comerciale care sunt fințate de lideri politici moldoveni. De exemplu, la Chișinău fincționează de mai mulți ani Fundația lui Vladimir Plahotniuc „EDELWEISS”, prin care acesta a organizat sute de evenimente și acțiuni care i-au adus beneficii de imagine. Nici Igor Dodon nu a ignorat un asemenea instrument de promovare și a fondat pentru soția sa Fundația de binefacere „Din suflet” sub patronajul Primei Doamne, Galina Dodon. Iar găselnița primarului de Orhei, condamnat pentru furtul miliardului, Ilan Șor, este demnă de analiză în manualele de instrumente politice. Ilan Șor a deschis o societate comercială cu denumirea ”Magazine Sociale”, iar aceasta a fondat Asociația “Pentru Orhei”, prin intermediul căreia organizează multe evenimente cu iz politic.
Estimările monitorilor Promo-LEX arată că prin intermediul acestor fundații, cei trei politicieni au reușit să efectueze cheltuieli de cel puțin 2,4 milioane de lei moldovenești. Aceste sume însă sunt cu mult mai mari, pentru că ele sunt estimative și făcute în baza observărilor a 35 de observatori. Acești bani însă, nu se regăsesc și nu se vor regăsi în rapoartele oficiale ale partidelor politice din Republica Moldova pentru că nu există reglementări ale activității fundațiilor din perspectiva implicării acestora în activități cu tentă politică și transfer de imagine in favoarea partidelor politice sau membrilor acestora.
În concluzie, nu e de mirare că la Chișinău lista partidelor politice este una lungă, dacă vedem că din activitate politică pot fi obținute sume nu tocmai mici pentru un stat care este văzut ca ”cel mai sărac din Europa”.