Povestea unui militar aflat în misiuni internaționale

Loc.col Cătălin Amihăiesei: „Orice misiune în teatrele de operație este o misiune foarte grea. Pe orice poziție și orice dimensiune a misiunii. Din momentul în care se părăsește teritoriul național, de la siguranța personală care este periclitată până la toate procedurile pe care urmează să le respectăm și să le implementăm cu partenerii americani și nu numai. Am avut privilegiul ca în aceste două misiuni să fiu ofițer de legătură pentru contigentul pe care îl reprezentam, respectiv Statul Major General și Batalionul 151 Lupii Negrii, o unitate emblematică în cadrul Brigăzii 15 Mecanizate”.

0
1517
Cătălin Amihăiesei

Membru al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, locotenent colonel Cătălin Amihăiesei a absolvit în anul 1999 Academia Tehnică Militară și de atunci, viața sa s-a schimbat complet. În anul 2006, acesta a fost observator militar în Georgia, o experiență deosebită în mediul de lucru internațional, după care a făcut parte din echipa de legătura a României la Comandamentul Central al Statelor Unite în perioada 2008 -2009.

„Consider că a fost momentul de vârf al carierei deoarece reprezentarea a fost la nivel înalt și am avut ocazia să discut cu persoane atât din NATO cât și din structurile americane și să înțeleg și să realizez acest parteneriat strategic pentru dezvoltarea și succesul României în angajamentele asumate”, spune loc.col. Cătălin Amihăiesei.

Având aptitudini tehnice, loc.col. Cătălin Amihăiesei s-a hotărât să intre la Academia Tehnică Militară, după care, familiarizat fiind cu sistemul militar, a început repartiția și din anul 2000 este în Iași, la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt.

„Cele mai importante realizări constau în nivelul de ambiție al fiecăruia. Mi-am setat un nivel de ambiție de reprezentare pentru că de pe băncile Academiei am constatat că românii sunt foarte bine instruiți, sunt foarte bine pregătiți și este nevoie de prezența armatei române în cele internaționale. Din acest motiv, de când am ajuns la Brigadă am încercat pe cât posibil să îmi îmbunătățesc nivelul personal de pregătire profesională urmând a vedea când este oportun momentul de a accede la o misiune de reprezentare”, a completat loc.col. Cătălin Amihăiesei.

 

Ulterior, militarul a facut parte din echipa de legătura a României la Comandamentul Central al Statelor Unite în perioada 2008 -2009.

„Ulterior, când am ajuns la București la Statul Major General, am încercat să folosesc experiența acumulată și în teatrele de operație, în misiunile anterioare și am revenit cu alte două misiuni în Afganistan. Acestea sunt cele patru misiuni la care am fost și de care îmi aduc aminte cu plăcere și cu multe învățăminte”, a spus loc.col. Cătălin Amihăiesei.

Până acum, loc.col. Cătălin Amihăiesei a participat la două misiuni în Afganistan ca ofițer de legătură pentru Statul Major și Batalionul 151 Lupii Negri.

„Orice misiune în teatrele de operație este o misiune foarte grea. Pe orice poziție și orice dimensiune a misiunii. Din momentul în care se părăsește teritoriul național, de la siguranța personală care este periclitată până la toate procedurile pe care urmează să le respectăm și să le implementăm cu partenerii americani și nu numai. Am avut privilegiul ca în aceste două misiuni să fiu ofițer de legătură pentru contigentul pe care îl reprezentam, respectiv Statul Major General și Batalionul 151 Lupii Negrii, o unitate emblematică în cadrul Brigăzii 15 Mecanizate”, spune loc.col. Cătălin Amihăiesei.

 

Viaţa în teatrele de operaţie

Fiecare zi petrecută în teatrele de operație era o provocare atât pentru el cât și pentru ceilalți militari.

„Nicio zi nu semăna cu alta. Am încercat să mă gândesc și să-mi concentrez eforturile pentru a nu-mi crea o anumită rutină. Am încercat mereu să aduc ceva nou în sprijinul colegilor. Desfășurându-mi activitatea în Baza Aeriană din Kandahar, conta foarte mult situația de securitate din zonă și practic, în momentul în care începi ziua ești foarte alert la tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. În țară nu sesizezi acest lucru pentru că este o securitate și o democrație pe care o asigurăm așa, ca un dat, dar în momentul în care ajungem într-o situație care îți periclitează siguranța, într-o zonă fierbinte și la propriu și la figurat, se schimbă complet lucrurile. Tot ceea ce înveți în țară, tot ceea ce studiezi începe să prindă contur și poți să le aplici. În afară de unele repere zilnice, efectiv nu ai timp să te gândești. Acel butoi cu melancolie trebuie pus deoparte”, a mărturisit loc.col. Cătălin Amihăiesei.

Foarte mult contează legătura cu familia și asta o spun toți cei care au plecat până acum în misiuni în afara țării.

„Dacă prin misiunile anterioare am avut șansa și privilegiul să mă întorc acasă periodc, iată că în misiunile din Afganistan nu există acest privilegiu iar legătura cu familia contează foarte mult, comunicarea cu colegii. Eu fiind separat față de colegii mei, la ultima misiune unde am fost la Batalionul 151, a trebuit să mă gândesc foarte bine la nevoile lor, să am de la distanță o relație foarte activă cu ei și nu mă mai gândeam la cum trece timpul. Chiar și atunci când veneau rachete… Există un mecanism de protecție pe care și-l creează fiecare”, spune loc.col. Cătălin Amihăiesei.

În linii mari, fiecare zi petrecută acolo este o provocare iar toți cei care sunt plecați în misiuni sunt extrem de bine pregătiți.

„Practic, dacă ar fi un sfat pe care să îl dau colegilor sau persoanelor care nu au treabă cu acest domeniu, trebuie să știe că cine se află acolo știe foarte bine să își facă datoria și că nu merge oricine. Este o selecție foarte riguroasă, se parcurg niște etape de pregătire, iar cine ajunge acolo pe lângă faptul că își riscă viața, poate aplica ceea ce a învățat în țară și poate servi scopurile Coaliției și ceea ce se întâmplă acolo”, spune militarul.

 

În datoria țării

Dincolo de uniformă și multă disciplină, cariera militară implică și foarte mult sacrificiu, însă loc.col. Cătălin Amihăiesei spune că satisfacțiile pe care le poți avea sunt incomensurabile.

„Cariera militară și în general, alte cariere din domeniul Apărării, cariera militară poate fi considerată din punctul de vedere al așteptărilor și al nivelului de ambiție al fiecăruia. Dacă se așteaptă rezultate pe termen imediat sau nu există o viziune pe termen mediu sau lung, cariera militară poate părea la un moment dat plictisitoare. Tabere, instrucții, poligoane, trageri, tot ceea ce înseamnă. Lucrurile se schimbă și nimic nu mai este cum a fost. Este o evoluție spectaculoasă și în ea se înscrie și armata”, a completat loc.col. Cătălin Amihăiesei.

Acest domeniu este într-o continuă schimbare și evoluție, motiv pentru care loc.col. Cătălin Amihăiesei le recomandă tinerilor care doresc să urmeze o carieră militară să meargă la unul din Centrele Militare pentru a vedea ce implică această profesie.

„Dacă un tânăr vrea să afle despre cariera militară de la bunici, părinți, vor afla niște povești frumoase care au fost odată. Și în sistemul actual de educație, toate metodele au fost implementate și în sistemul militar. Din momentul în care ar alege să meargă la un colegiu militar, ar observa un plus de disciplină iar piața de muncă fiind foarte flexibilă, sunt situații care ar putea concura cu cariera militară. Ea este pentru acei tineri, adolescenți care doresc să facă ceva concret care doresc să aibă o carieră bazată pe o anumită evoluție”, spune loc.col. Cătălin Amihăiesei.

Dincolo de toate acestea, tinerii trebuie să știe faptul că e nevoie de multă implicare și dăruință pentru a obține rezultatele așteptate.

„Cariera militară aduce satisfacții dar în același timp, cere și niște sacrificii. În primul rând sacrificiul timpului liber, depărtarea de familie, nevoia de a sluji în diverse locații, garnizoane, nevoia de a fi 24 din 24 de ore prezent, nevoia de a fi tot timpul într-un sistem angrenant. Sacrifiicile încep din momentul formării profesionale și se perpetuează”, a conchis loc.col. Cătălin Amihăiesei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments