În 1992, la primele alegeri de după Revoluție, a intrat consilier municipal. Ulterior, la fiecare patru ani a fost ales. A prins toate mandatele de consilier municipal până în 2008, când a fost ales viceprimar, până în 2012. Iar în 2012 a fost numit prefect și apoi a fost, din 2016, consilier județean și vicepreședinte la Consiului Județean.
Responsabilități mai mari la Consiliul Județean
Romeo Olteanu are cele mai multe responsabilități acum de pe scaunul de vicepreședinte. Funcție pe care nu și-a dorit-o, ci a fost solicitat de conducere, datorită experienței acumulate în administrație.
”Ca viceprimar, în condițiile în care era domnul Nichita primar, nu puteai să ai foarte multe responsabilități. Adică, aveai de treabă, dar toate deciziile erau la domnul primar. Aici, la Consiliul Județean, am zonele de care răspund și pentru care eu iau deciziile după ce mă consult cu domnul președinte Maricel Popa, dar eu le iau. Mai puțin partea de angajări sau demiteri”, spune Romeo Olteanu, vicepreședinte Consiliul Județean.
16 ani de PSD
În 1992, Romeo Olteanu a decis să intre în politică. La acea vreme s-a înscris în PNL, când a început și activitatea în Consiliul Municipal Iași ca și consilier local. După trei ani a fost membru al Partidului Moldovenilor, iar din 2002 s-a înscris în PSD.
„De 26 de ani sunt și în lumea politică. Este foarte ciudat cel puțin ce s-a întâmplat la Iași. Ce se întâmplă la municipiu, ce se întâmplă la județ. Când au fost de culori diferite nu prea s-au prea înțeles. Dar culmea, și când au fost de aceeași culoare politică, în ambele palate, nici atunci nu s-au înțeles. De exemplu, Constantin Simirad cu Gheorghe Nichita, acum Mihai Chirica cu Maricel Popa. Eu cred că aici nu sunt decât orgolii. Și, probabil, unii, după ce ajung într-o anumită poziție își cam pierd capul, părerea mea. Eu sper ca până la alegeri sita să fie cernută și lucrurile să se așeze. Și atunci putem discuta de pe alte poziții”, a mai precizat Romeo Olteanu, vicepreședinte Consiliul Județean.
Străzi cu sens unic, la Iași
Se consideră în întregime ieșean, chiar dacă s-a născut acum 66 de ani la Brașov. Romeo Olteanu a urmat cursurile Facultății de Chimie și Inginerie Chimică la Iași, unde a și rămas.
„Din 1972 de când am venit la facultate sunt în Iași. Am 40 și ceva de ani de Iași. Și când am venit eu aici erau maghernițe, până și în locurile care astăzi sunt considerate în centru. Eu am prins în timpul studenției toate modificările făcute de Ceaușescu și după aia am lucrat în cercetare până în 1995 și am văzut toate schimbările. Iașul s-a dezvoltat foarte frumos cu un singur amendament pe care nu l-a gândit nimeni la vremea respectivă, străzile. Drumurile vor fi o problemă și nu văd cum o să o poată rezolva, indiferent cine va fi primar al Iașului. Singura variant, și cred că este soluția cea mai bună, este să introducă sensurile unice, cum e în Bașov și atunci s-ar mai descongestiona traficul. Nu s-au gândit când le-au dat avize să facă noile cartiere, iar strangularea este în Podu Roș. Eu nu înțeleg de ce nu le dă aviz pentru pasarelă, asta e o necesitate. Să se facă prin Iași sensuri unice. Și atunci s-ar putea parca pe străzi. Sunt străzi pe care dacă intri și vine ceva din față nici nu poți să circuli. Nimeni nu vrea să dea înapoi”, a mai spus vicepreședintele Romeo Olteanu.
Acesta este convins că dezvoltarea județului va aduce un plus și municipalității, iar Iașul va deveni unul dintre cele mai moderne orașe din România. După alegeri, Romeo Olteanu va opta doar să rămână consilier județean.