Chiar dacă suntem în post, asta nu înseamnă că trebuie să scoatem din meniu sarmalele. În această perioadă carnea este înlocuită fie cu ciuperci sau soia după preferințe. Gospodinele au găsit mai multe variante de a le găti și asta pentru că românii sunt mari amatori de sarmale. Astăzi vă prezentăm varianta de post, fără carne.
Fragede și gustoase
Sarmalele de post sunt un fel de vegan. Ciupercile și orezul le fac mai fragede, mai ales atunci când sunt gătite în vas de lut, la cuptor. Iar umplutura se pregătește foarte repede. Vă trebuie ulei, ceapă, orez, ciuperci și morcov. Cine dorește poate adăuga și rădăcinoase, precum țelină, păstârnac sau pătrunjel. Aroma sarmalelor este dată în mod special de ciuperci. În plus trebuie să alegeți și foile de varză murată să fie cât mai mari și subțiri.
INGREDIENTE
- 1 varză murată
- 250 g orez cu bob rotund
- 250 g ciuperci din conservă sau 500 g ciuperci proaspete
- 250 g ceapă tocată fin
- 100 g morcov
- 50 ml ulei
- sare, piper
- mărar verde tocat
- pătrunjel verde tocat
- opțional puțin cimbru uscat
- 250 ml suc de roșii sau bulion
Mod de preparare
Se curăță ceapa și morcovul și se pregătesc ciupercile. Totul se dă fie prin robotul de bucătărie, pe răzătoare sau fie prin mașina de tocat. De preferat este să le tocați pe rând şi să le puneți în vase diferite.
Alegeți o tigaie potrivită, antiaderentă, în funcție de cantitatea de legume pe care o aveți. Puneți în ea la călit ceapa cu uleiul și adăugați puțină sare. Adăugați ceapa, pe care trebuie să o amestecați până devine sticloasă, după adăugați morcovul ras în tigaie pe care îl sotați și pe el trei sau patru minute. Totul pentru a obține o culoare frumoasă a legumelor. La sfârșit se adaugă ciupercile și măriți flacăra aragazului pentru a evapora apa din ele.
Când observați că totul a început să sfârie adăugați orezul și amestecați foarte bine. După ce ați adăugat orezul mai lăsați doar câteva minute, până când acesta se amestecă bine în compoziție. La sfârșit adăugați sare și piper, pentru o aromă și mai bună, și stingeți focul. Apoi se toacă o mână de mărar și se adaugă în umplutura. Tigaia se lasă la răcorit.
Vas de lut
Pentru sarmale vă trebuie varză murată cu foi fine și subțiri. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, trebuie să o clătiți cu apă rece cam 20 de minute și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Vă pregătiți să tăiați frunzele de varză, cotoarele se păstrează. Acestea se vor pune în vasul de lut unde vor fi gătite sarmalele. Imediat ce umplutura s-a răcit, iar varza este pregătită, puteți trece la învelit. Se pune câte o linguriță de compoziție în fiecare foaie croită de varză și se rulează.
De preferat ar fi să așezați sarmalele într-un vas de lut, căptușit cu cotoarele de varză tocate și acoperiți cu folie de aluminiu sau capacul din dotare. Sarmalele se pun în cuptorul care trebuie să fie încălzit și se lasă la o temperatură de 150 – 160 grade Celsius timp de câteva ore.