Astfel, dispariția unor specii de plante sau animale, ca urmare a schimbărilor de mediu extreme, cresc riscul unei „efect de domino în procesul de extincţie” care ar putea duce la dispariţia vieţii pe Pământ, potrivit studiului, care dă și un exemplu: o plantă polenizată de o anumită specie de albină va muri în cele din urmă dacă și albina dispare.
Cercetătorii au descoperit că în cazul încălzirii globale combinaţia de intoleranţă la căldură cu ”co-extincţiile” înseamnă că o creştere a temperaturii de 5 la 6 grade Celsius pe plan global ar distruge cea mai mare parte a vieţii pe planetă.
Cel mai rău scenariu de „co-extincţii”, în care un organism moare deoarece depinde de alte specii condamnate la dispariţie, are la bază un studiu efectuat pe 2.000 de planete Pământ virtuale supuse unei serii de incidente catastrofale, inclusiv încălzirea globală sau impactul cu un asteroid.
Cercetătorul italian Giovanni Strona, autorul principal al studiului, a explicat faptul că deoarece toate speciile sunt conectate într-o reţea a vieţii, „chiar şi cele mai tolerante specii dispar în cele din urmă atunci când dispar şi speciile mai puţin tolerante de care ele depind”. Încălzirea globală afectează și mișcarea de rotație a Pământului. NASA: „Terra se clatină”.
De altfel, și Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat, recent, că „vor exista pericole mari dacă încălzirea globală continuă”.
SURSA www.libertatea.ro