Este tensiune militară uriașă în apropierea țării noastre. Relația dintre Rusia și Ucraina a escaldat brusc, după ce 3 nave militare ucrainene au fost sechestrate în strâmtoarea Kerci, în zona de acces a Marii Azov. Ucraina instituie legea marțială de miercuri, 28 noiembrie, de la ora 9, ora locală. Subiectul a fost discutat și în Consiliul de securitate al ONU. Ambasadoarea SUA a denunțat o acțiune ilegală a Rusiei și a spus că acest comportament face imposibilă o relație normală între Washington și Moscova. România este pregătită pentru orice scenariu, a declarat în această seară președintele Klaus Iohannis. A subliniat în același timp că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare.
Decretul președintelui Ucrainei prevede instituirea legii marțiale pentru 30 de zile, adică a unei stări excepționale, de miercuri dimineață. Petro Poroșenko a promis că legea nu va restrânge drepturile cetățenești.
Sunt menționate măsuri privind mobilizarea forțelor armate, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții, măsuri speciale privind apărarea cibernetică și asigurarea ordinii publice. Decretul a fost aprobat de parlament. S-a confirmat prin vot și data desfășurării alegerilor prezidențiale – 31 martie 2019.
Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: „Prin decret, am impus legea marţială pe întreg teritoriul Ucrainei începând cu ora 9.00, pe 28 noiembrie. Rusia desfăşoară un război hibrid împotriva noastră de 5 ani. Dar un atac asupra unor nave militare ale Ucrainei trece într-un alt nivel”.
Această decizie a Ucrainei vine la o zi după sechestrarea prin forță a 3 nave militare ucrainene de gărzile de coasta ruse, în zona strâmtorii Kerci din Marea Azov. Rusia a admis că a deschis focul și precizează că navele au intrat în apele sale teritoriale, ignorind încercările de a fi contactate.
SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: „Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţînând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna vor lua partea provocătorilor”.
Situația a fost discutată în Consiliul de Securitate al ONU și la NATO. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a făcut un apel la calm și a cerut Rusiei să elibereze imediat navele și pe marinarii ucraineni sechestrati. NATO sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei, inclusiv drepturile de navigație în apele sale teritoriale.
Am fost ținut la curent, în timp real, cu evoluția situației, de serviciile noastre – a declarat președintele Iohannis.
Incidentul naval reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.