Vladimir Plahotniuc a aruncat capcana democrată opoziției de la Chișină

Până la alegerile legislative din Republica Moldova au mai rămas puțin peste 3 luni de zile, iar pencipalele forțe politice încearcă să-și traseze temele pentru campania electorală. Surpriza acestor alegeri a venit din sânul principalului partid de guvernare – Partidul Democrat din Moldova, care a propus organizarea unui referendum în aceiași zi cu alegerile parlamentare.

0
473

Într-un briefing săptămânal, oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova, a anunțat că vrea reducerea numărului de deputați și să dea posibilitatea cetățenilor să retragă mandatele deputaților pe care i-au ales în cazul în care au fost dezamăgiți de modul în care îi reprezintă.

 

Tema referendumului este ”un măr otrăvit” pentru opoziția de la Chișinău

 Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova, 13 noiembrie, 2018: ”Am discutat în ședința de azi a PDM despre reforma politică pe care am promis-o încă din 2016, când am fost ales președinte al partidului. Deja am implementat cu succes primele etape ale reformei Guvernului și urmează să ne concentrăm pe optimizarea Parlamentului. Prima noastră propunere este să reducem numărul de parlamentari de la 101 la 61. A doua propunere este să dăm posibilitatea cetățenilor să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu își mai îndeplinesc obligațiile față de cei care i-au votat. Așadar, am hotărât să pregătim o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ pe aceste teme, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.”

 

Aceste două subiecte nu sunt noi. Prima inițiativă de a reduce numărul parlamentarilor în legislativul moldovenesc i-a aparținut chiar liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Se întâmpla în noiembrie 2015, iar pe atunci, în căutarea unor subiecte care ar prinde la cetățeni și i-ar motiva să iasă la protestele organizate de noua formațiune politică, Andrei Năstase milita pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 în Parlament. Tot atunci, acesta își dorea lipsirea deputaților de imunitate parlamentară.

 

O inițiativă de plebiscit eșuată în 2016

Pentru ca să-și atingă obiectivele și să îndeplinească promisiunile date, Platforma DA a inițiat un plebiscit republican de modificare a Constituției din numele cetățenilor Republicii Moldova. Miza era să reducă numărul de deputați de la 101 la 71 și să lipsească de imunitate parlamentarii. Pentru acest lucru, grupul de inițiativă a adunat în toate raioanele moldovenești mai bine de 400 de mii de semnături. Într-un final, totul a fost oprit de Comisia Electorală Centrală, iar semnăturile colectate nici n-au fost verificate. Comisia electorală moldovenească a constat că listele de subscripție prezentate de grupul de inițiativă nu conțin numărul minim de 20 mii de semnături necesar pentru fiecare din cele 18 unități administrative teritoriale de nivelul II. 

 

Dodon spune că e inițiativa lui

Este clar că un subiect ca reducerea numărului de deputați e unul care va atrage oamenii la vot, chiar dacă acest subiect face parte din retorica populistă a politicienilor. După anunțul făcut de Vladimir Plahotniuc, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, deja nu vrea să rămână în urma acestui subiect și acuză democrații că au furat inițiativa de la el.

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, 13 noiembrie 2018: ”Democrații au venit astăzi cu o inițiativă de desfășurare a unui referendum, inițiativă pe care au respins-o mai devreme, atunci cînd a fost înaintată de mine, în calitate de Președinte al țării. Ei au decis, totuși, să se inspire din mesajele politice de pe stînga, fie și cu atîta întîrziere. Amintesc că printre temele referendumului consultativ propus de Președintele Republicii Moldova, din 24 septembrie 2017, a fost și reducerea numărului deputaților, de la 101 la 71Referendumul din 2017 a fost blocat de guvernare prin intermediul hotărârii Curții Constituționale. Astăzi vedem cum, pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, ei vin cu propunerea de organizare a unui referendum concomitent cu scrutinul parlamentar din 24 februarie. Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege.”

 

Inițiativa de retragere a încrederii deputaților – la fel de populistă ca și reducerea numărului de deputați

A doua temă propusă pentru referendum, posibilitatea retragerii mandatelor deputaților, tot nu este una nouă. În 2017, atunci când Partidul Democrat din Moldova a pornit reforma electorală, liderii săi militau pentru alegeri în circumscripții uninominale și posibilitatea retragerii încrederii deputaților aleși prin vot uninominal. Din aceste inițiative s-a ales praful, ori, reforma electorală a finalizat cu un sistem mixt de alegeri parlamentare, iar partea despre retragerea încrederii deputaților de către cetățeni nici n-a fost inclusă în proiectul de lege.

”Mărul otrăvit” în ograda opoziției

Mai mult ca sigur că inițiativa de referendum constituțional va avea loc. Pentru acest lucru e necesar un proiect de lege a cel puțin o treime din deputații din Parlament, ori Vladimir Plahotniuc are o majoritate acum în legislativul moldovenesc.

Cea mai complicată decizie este acum însă a liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Este clar că scenariul a fost unul bine gândit, ori tema reducerii numărului de deputați e una promovată intens de Andrei Năstase pe parcursul anilor. Acum, oligarhul Vladimir Plahotniuc l-a provocat cu propria inițiativă, una pentru care liderul Patformei DA a colectat alături de echipa sa mai bine de 400 de mii de semnături. Mai mult, acest subiect poate fi o dispută între Andrei Năstase și Maia Sandu, care au anunțat că vor merge la parlamentarele din 24 februarie 2019 într-un bloc electoral. Dacă Maia Sandu n-a avut nicio tangență cu subiectul reducerii numărului de deputați, Andrei Năstase nu are cum să nu răspundă la întrebarea dacă susține sau nu referendumul.

În loc de concluzii.

Este mai mult decât evident că ambele teme ale referendumului constituțional sunt populiste, însă cu multă priză la electorat. Moldovenii demult se întreabă pentru ce plătesc ei 101 de deputați. Oare n-ar fi mai bine să plătim doar 61 ori 71? Sau, de ce să stea cineva în parlament tocmai 4 ani, când deputatul ales ne-a dezamăgit chiar din primul an de mandat? E ușor să stârnești emoțiile moldovenilor sărăciți pe aceste subiecte. Cu toate acestea, dacă vor trece aceste inițiative de modificare a Constituției Republicii Moldova, ele sunt în mare parte sortite să prindă praful. Niciun referendum care a avut loc la Chișinău până acum n-a modificat cu nimic legislația ori Constituția. De fiecare dată, referendumul sau eșua, sau rezultatele acestora nu erau validate prin legi de către aleșii poporului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments