Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a propus o nouă reformă electorală și constituțională: reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Vorbind la o conferință de presă la Chișinău, Plahotniuc a spus că Partidul Democrat din Moldova vrea să supună această propunere unui referendum care să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Principalul argument fiind că ar fi necesară ”o optimizare a legislativului”.
Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova: „Am decis să pregătim o inițiativă de organizare și petrecere a unui referendum concomitent cu petrecerea alegerilor parlamentare din februarie 2019 și suntem siguri că ea ne va ajuta să luăm decizii în Parlamentul următor, unde, desigur, PD va fi prezent, făcând reforma politică pe care am promis-o. Credem că un parlament optimizat va deveni mult mai eficient. Deputații vor fi mult mai responsabili, iar activitatea lor va fi supravegheată mult mai ușor de către societate.”
Inițiativa nu este nouă, Platforma Demnitate și Adevăr a încercat să organizeze un referendum pe reducerea numărului de deputați în 2016. Dar și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, era adeptul unei asemenea idei de reducere a numărului de deputați.
Pentru referendum au modificat legea
Desfășurarea unui referendum în aceiași zi cu alegerile parlamentare a necesitat modificarea legii. În 2014 a existat o inițiativă similară, care însă nu a fost pusă în practică deoarece Curtea Constituțională a declarat că referendumul nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Amendamentul a fost introdus de către deputatul democrat Sergiu Sîrbu, însă a starnit nedumeriri din partea deputaților din opoziția parlamentară.
Tudor Deliu, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:„Mă adresez tuturor celor din coaliția de guvernare: este corect să băgați la Comisia protecție socială, sănătate și familie, amendamentul privind modificarea Codului Electoral ce permite organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare? Dacă considerați că este o modificare pertinentă, acceptată de deputați și ovaționată de popor, de ce o ticsiți pe undeva unde nimănui nu i-ar trece prin cap să o caute, ca să se informeze corect? Are oare această comisie competențele necesare să devină responsabilă pentru o astfel de schimbare?”
Sergiu Sîrbu, deputat Partidul Democrat din Moldova: „S-au operat amendamente perfect procedurale și legale. Dacă deputații nu citesc sinteza, îmi pare rău, dar totul a fost făcut conform procedurilor. Deputații nu citesc, de asta vrem să reducem numărul lor. Noi nu am camuflat nimic.”
Referendum care induce în eroare alegătorul
Experții în legislație electorală spun că referendumul care va avea loc în aceiași zi cu alegerile parlamentare va induce în eroare alegătorii. Mai mult, agitația electorală pentru referendum durează practic de două ori mai mult ca pentru alegerile parlamentare, ceea ce le permite partidelor implicate în procesul electoral să înceapă agitația electorală la sfărșitul lunii decembrie.
Pavel Postica, expert în legislație electorală Asociația Promo-LEX: ”Acei concurenți, acei actori care se vor înscrie în calitate de participanți la referendum și cu siguranță acest lucru îl va face partidul care a promovat inițiativa, în acest fel fiind în avantaj în raport cu ceilalți actori care se vor înscrie, indiferent de care parte a baricadei vor fi – pentru sau împotriva subiectelor incluse la referendum.”
Uniunea Europeană este împotriva revocării deputaților
La subiectul revocării deputaților de către cetățeni, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a avertizat că revocarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, după ce aceștia au fost aleși, nu face parte din practicile democratice.
Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Revocarea deputaților, după ce ei au fost aleși, în decursul îndeplinirii mandatului nu este parte a practicilor democratice. Acesta ar fi un pas care ar depăși granițele constituționalismului european. Și acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneția în luna iunie anul trecut și de multe ori înainte.”
Moldova alături de Coreea de Nord
Practica dreptului de revocare a deputaților are un secol, fiind utilizată pentru prima dată de Comuna din Paris, iar apoi preluată de Vladimir Lenin în Uniunea Sovietică. Acest amendament s-a regăsit mai departe în Constituția Uniunii Sovietice din 1936, dar și în cea din 1977. În prezent, potrivit datelor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, instituția revocării deputaților se regăsește în state ca Nigeria, Coreea de Nord, China, India, Africa de Sud, Cuba sau Vietnam.