Ce spune vaginul despre sănătatea ta. 5 semne pe care să nu le neglijezi

0
382
Un vagin sănătos nu implică mâncărimi, dureri sau arsuri de la cervix, până la vulvă. Şi, pentru că mirosul şi scurgerile vaginale diferă de la o femeie la alta, acesta sunt perfect normale până în momentul în care observi schimbări majore. În cazul în care te confrunţi cu mâncărimi severe sau mirosuri neplăcute este timpul să faci urgent o vizită la cabinetul medical pentru investigaţii. Acestea sunt semnele pe care vaginul tău le transmite legate de sănătatea ta şi, pentru un diagnostic corect este nevoie de părerea unui specialist.

Simptome ale vaginului care transmit semnale despre sănătatea ta

Mâncărimi. Se poate întâmpla să te comfrunţi cu mâncărimi ocazionale, acestea fiind cauzate de transpiraţia din urma unui antrenament la sală sau de epilarea cu lama. Dar o mâncărime cronică la nivelul vaginului sau a vulvei nu este tocmai un semn bun. Deşi poate fi o simplă alergie la săpun sau gelul de duş, de asemenea mai poate fi vorba şi de vaginita bacteriana, o afecţiune incomodă în rândul femeilor. Aceasta apare atunci când se produce un dezechilibru între bacteriile normale ale vaginului şi poate duce la infecţii sau la boli cu transmitere sexuală precum trichomoniaza. Pentru o tratare corespunzătoare este nevoie de vizita la cabinetul medicului, unde vei face câteva teste simple, altfel simptomele se pot înrăutăţi.
Mirosuri neplăcute. În acest caz, contează foarte mult şi perioada din lună în care te afli, alegerile tale  vestimentare, dar şi cât de tare transpiri. Mirosul vaginului tău poate fi slab sau înţepător, dar niciodată nu ar trebui să fie unul urât, neplăcut, ceea ce ar trebui să-ţi atragă atenţia. Poţi să-ţi shimbi ritualul de igienă sau dieta, iar dacă nici aşa nu se ameliorează, poate fi vorba de ceva mai complicat, o infecţie care trebuie tratată.

 

Infecţiile precum vaginita bacteriana şi bolile cu transmitere sexuală precum  trichomoniaza(din nou cele două mari probleme), sunt vinovate de mirosurile neplăcute ale vaginului.
Ciclul menstrual neregulat. Pierderea în greutate, antrenamentele excesive, stresul continuu, există numeroşi factori care pot aduce dereglări la nivelul ciclului menstrual. Să nu uităm că mai poate fi luat în calcul şi posibilitatea sindromului ovarelor polichistice, o afecţiune care are legătură cu dezechilibrul hormonal. Femeile care se confruntă cu această afecţiune nu ovulează regulat, iar fără această ovulaţie, nu poţi  avea un ciclu menstrual regulat. Acesta poate veni în fiecare lună sau poate fi absent pentru o perioadă lungă de timp.
Un alt semn care indică prezenţa sindromului ovarelor polichistice este prezenţa acneei şi a părului anormal crescut în zone precum faţa, spatele sau chiar pieptul. Iar cu aceste dereglări hormonale este foarte greu pentru o femeie să rămână însărcinată aşadar, apar problemele de infertilitate. Dacă simptomele persistă mai mult de şase, până la 12 luni, femeile ar trebui să facă o vizită medicului pentru a investiga problema.
Schimbări la nivelul secreţiei vaginale. Ne-ar plăcea să vă spunem cum ar trebui să arate o secreţie vaginală normală sau în ce cantitate e normal să se producă, dar din păcate, aspecte precum consistenţă, culoare şi cantitate diferă de la o femeie la alta. Aceasta poate fi fie albă şi cu o consisitenţă slabă, fie apoasă şi alunecoasă şi se poate schimba în funcţie de perioada ciclului.
Dar o schimbare vizibilă, care persistă mai mult de o zi-două, în privinţa culorii, a cantităţii sau mirosului trebuie neapărat luată în vedere şi cerut sfatul unui medic. Poate fi vorba de schimbări hormonale, o sarcină, nivelul de hidratare sau chiar o infecţie. Orice schimbare precum apariţia sângelui sau colorarea în verde a secreţie, necesită atenţie. O schimbare a culorii secreţiei vaginale poate fi şi un semn al bolilor cu transmitere sexuală precum gonoree şi chlamydia.
Apariţia bubiţelor. Bubiţele sau băşicile din zona vaginală pot fi destul de îngrijorătoare. În majoritatea cazurilor, acestea sunt benigne, dar o mică umfltură sub pielea vulvei sau a vaginului poate fi cauzată de blocarea unei glande, cauzată de un fluid crescut. Aceste chisturi, de obicei trec de la sine, dar în cazul în care vin acompaniate de durere şi continuă să crească, fă o vizită medicului.
De asemenea, punctele roşii pot indica pori blocaţi sau foliculi de păr infectacţi, un dezavantaj al epilatului cu lama sau cu ceară sau a purtării echipamentelor de sală pentru lungi perioade de timp. Bineînţeles, mai pot fi semne ale reacţiilor alergice, cel mai probabil la un detergent nou sau un gel de duş. Aşteaptă câteva săptămâni pentru a vedea dacă se retrage de la sine, iar dacă nu, mergi la doctor pentru un contro
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments