Curtea de Apel Iaşi a decis în dosarul de trafic de droguri: Manuel Suarez Villarubia şi Nicolato Tommaso, vor fi cercetaţi în libertate

0
1297
droguri

Două din cele patru persoane cercetate în cazul celui mai mare dosar de droguri de la Iaşi au fost eliberate. Vorbim despre Manuel Suarez Villarrubia, în vârstă de 34 de ani şi de Nicolato Tommaso, în vârstă de 28 de ani, care au fost reţinuţi pe data de 27 septembrie împreună cu Luigi Vono şi Vargay Gonzalez Angel, pentru trafic de droguri de risc. Poliţiştii şi procurorii DIICOT Iaşi au confiscat atunci o cantitate de 52 de kilograme de cannabis dintr-un imobil din comuna Mironeasa. Acum, la trei luni de la deschiderea procesului, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au analizat contestaţia depusă de către Manuel Suarez Villarubia şi de Nicolato Tommaso şi au decis ca cei doi să fie judecaţi în libertate.

Constată că măsura arestului preventiv a inculpaţilor VILLARRUBIA SUAREZ MANUEL şi NICOLATO TOMMASO va înceta de drept, conform art. 241 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, la expirarea termenului stabilit de judecătorul de drepturi şi libertăţi prin încheierea nr. 196/17.11.2018 din dosarul nr. 7233/99/2018 al Tribunalului Iaşi, respectiv la data de 25.12.2018, inculpaţii urmând a fi puşi în libertate, dacă nu sunt reţinuti ori arestaţi în altă cauză„, se arată în soluţia Curţii de Apel Iaşi.

Decizia a venit după primirea raportului final prin care s-a constatat că drogurile reţinute erau într-o cantitate mult mai mică faţă de cea iniţială, mai exact de 12 kilograme.

„Încetarea de drept a măsurilor preventive şi punerea în libertate a două dintre persoanele arestate, s-a produs ca urmare a faptului că instanţa de control ierarhic, Curtea de Apel Iaşi, a constatat că odată cu dispunerea trimiterii în judecată a acestor persoane private de libertate, nu au fost respectate anumite aspecte de ordin procedural”, a declarat Ioana Grigoraş, apărătorul lui Manuel Suarez Villarrubia. 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate peste 50 de kilograme de cannabis, 656 grame de rezină, sume de bani, echipamente folosite pentru creşterea şi cultivarea culturii de cannabis.

„Cât despre cantitatea de droguri tip cannabis, reţinută iniţial, doresc să precizez că după triere, prelucrare, uscare a plantelor, înlăturare a parţilor reziduale din acea cantitate brută, s-a ajuns la o cantitate netă mult mai mică, cum era şi firesc să fie. Mă disociez de oricare afirmaţii apărute în media, cum că procurorii au falsificat rapoarte. Aceste afirmaţii nu aparţin apărătorilor şi dorim ca acest lucru să fie clar înţeles”, a completat avocatul. 

 

Cea mai mare reţea descoperită la Iaşi

Doi italieni şi doi spanioli sunt bănuiţi că au ridicat trei sere în Mironeasa, unde ar fi amenajat mai multe culturi cu o suprafață totală de peste 800 de metri pătrați. Aici, au fost găsite 2.000 de plante de canabis.

„La data de 26 septembrie 2018, procurorii DIICOT – ST Iasi, împreună cu ofiţeri de poliție judiciara din cadrul B.C.C.O. Iasi, au organizat o actiune ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din doi cetăţeni spanioli şi doi italieni, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc. În cauză există suspiciunea rezonabilă ca suspecţii au achiziţionat în prealabil un teren agricol pe raza comunei Mironeasa, unde au amenajat mai multe solarii cu o suprafaţa totală de peste 800 mp unde, sub aparenţa faptului că aceştia cultivă legume pentru export, au înfiiţat o plantaţie de peste 2.000 plante de cannabis”, arată primele informaţii furnizate de către DIICOT.

Substanța vegetală era depozitată în lăzi frigorifice în vederea transformării acesteia în rezină de cannabis. 

După supravegherea activității infracționale a acestora pe parcursul a câteva luni de zile, corespunzătoare înființării și ulterior creșterii culturii de cannabis s-a acționat pentru stoparea activității în momentul în care inculpații au procedat la recoltarea plantelor. Din cercetări s-a stabilit că suspecţii locuiau într-un imobil închiriat pe raza comunei Miroslava unde locuiau și depozitau produsul finit. La percheziționarea serelor înființate de către inculpați a fost identificată aparatură performantă de creștere a acestor plante precum și ustensile pentru recoltarea și ulterior prelucrarea plantelor. O parte din aceste plante erau valorificate sub forma de cannabis iar altele erau transformate în rezină de canabis întrucât era mai ușor de transportat, fiind disimulată în doze de aluminiu de răcoritoare pentru a nu atrage atenția organelor de control„, se arata în comunicatul trimis de către DIICOT Iaşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments