Este titlul proiectului derulat, sub semnul Centenarului, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi in parteneriat cu Şcoala Junior şi Facultatea de Biologie ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
In cadrul acestuia, astăzi şi mâine (17 şi 18 decembrie 2018), specialişti din cadrul Facultăţii de Biologie şi ai APM Iaşi susţin la Şcoala Junior o serie de lecţii tematice prin care cei 100 de elevi şi cadre didactice ale şcolii află şi discută despre păsările din parcurile noastre și despre cum le putem ajuta pe timp de iarnă.
Urmează apoi ca, in zilele de 20 şi 21 decembrie, cele 100 de hrănitori din lemn, puse la dispoziţie de Şcoala Junior, să fie instalate in parcurile din municipiul Iaşi, creând astfel posibilitatea ca intrega comunitate ieşeană să contribuie, alături de noi, la asigurarea hranei pe timp de iarnă pentru micile inaripate.
In acest fel noi ajutăm păsările să reziste anotimpului rece, iar trilurile lor ne pot fi colinde peste iarnă!
Informatii suplimentare
Venirea iernii – cu gerul şi zăpada ei – găsește parcurile urbane pline de specii de păsări sedentare (pițigoi, mierlă, botgros, sticleți, țoi) sau de specii care vin să ierneze la noi (cocoșar, mugurar, cinteză de iarnă, mătăsar) aflate într-un efort continuu de căutare a hranei.
În mod normal, aceste păsări se hrănesc cu semințe și fructe de plante sălbatice rămase pe terenurile agricole după strângerea recoltelor sau pe ramurile tufărișurilor și diverselor specii de arbori, însă iarna, cu vremea sa, îngreunează găsirea facilă a hranei, iar numeroase specii de păsări se refugiază în interiorul localităților, căutându-și hrana în parcuri și grădini.
În aceste condiții, supraviețuirea micilor înaripate poate ajunge să depindă în mare măsură și de sprijinul pe care noi, oamenii îl putem oferi. Astfel, semințele de floarea soarelui, cânepă, mei, dar și miezul de nucă împreuna cu bucăți de slănină (nesărată și neafumată!) puse în hrănitori instalate în parcuri și grădini pot face diferența dintre viață și moarte: nu numai că sunt adevărate delicii culinare pentru micile zburătoare, dar le și ajută să înfrunte gerul în așteptarea primăverii.
Mai multe detalii despre cum hrănim păsările iarna pe: https://www.sor.ro
p. Director executiv,
Jr. Gheorghe TĂTARU