Mii de străini veniți să facă Medicina în România pentru 5.000 de €/ an. Cât ar plăti în țările lor

0
512

Țara noastră rămâne o atracţie pentru studenţii străini. Potrivit datelor Eurostat, aproape 26.000 de tineri din alte ţări au venit să studieze la noi, în special la Medicină.

Sunt atraşi de taxele încă scăzute, dar şi de faptul că fac multă practică.

Purtătorul de cuvânt al UMF ‘Gr.T.Popa’ din Iaşi, Ivona Burduja, a declarat că în cadrul instituţiei de învăţământ superior studiază în prezent 2.581 de studenţi străini din 50 de ţări.

‘Cei mai mulţi studenţi care învaţă în UMF Iaşi sunt din Franţa – 658, Israel – 605, Maroc – 299, Grecia – 249, Tunisia – 236. Specializările care au cei mai mulţi studenţi străini sunt Medicină Generală şi Medicină Dentară, linii de predare fiind engleză şi franceză. Pentru anul 2018 – 2019 va fi deschisă o nouă specializare, la Balneofizioterapie, unde vor fi 45 de locuri cu predare în limba engleză’, a declarat purtătorul de cuvânt.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara învaţă aproape 1900 de străini. Cei mai mulţi sunt din Italia, Germania şi Orientul Mijlociu. Plătesc anual 5.500 de euro, spre deosebire de ţările lor unde taxele depăşesc 20.000 de euro.

Andrei Motoc, purtător de cuvânt UMF Timişoara: ”Am încercat să analizăm şi să profităm de acest trend. Suntem prezenţi la câteva târguri internaţionale şi aşa am reuşit să ne facem un nume. În plus, studenţii noştri sunt pregătiţi şi cred că asta este esenţial pentru practică.”

Procentajul studenţilor străini care încep facultatea de medicină şi reuşesc să o termine în şase ani este de 80 la sută, iar cel al românilor de 95 la sută.

Pentru început, străinii trebuie să ne înveţe limba.

În amfiteatrele noastre sunt peste 5.400 de tineri din Orientul Mijlociu, China sau Coreea de Nord. Rainah este iranian şi vrea să devină medic.

Reyhaneh Fazlinejad: ”Unchiul meu mi-a explicat tot despre ce e aici şi cum e viaţa aici. Am zis ok, asta e ţara mea. După ce voi studia, poate mă voi stabili aici.”

Adrien, în schimb, vine din Elveţia. Îi place că aici profesorii pun foarte mult accent pe practică.

Adrien Bonaventure Biayi: ”În Elveţia sunt mai concentraţi pe teorie şi pentru mine era foarte important să practic ce învăţ, de asta am venit aici. Puteam să o fac şi în Elveţia, însă am preferat să vin aici.”

În timp ce numărul de turişti străini este în creştere, cel al romanilor scade constant. În 2009 erau aproape 900 de mii iar acum sunt mai puţin de jumătate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments