Elena Ababii este din Republica Moldova și în urmă cu câțiva ani a decis să-și schimbe complet viața, făcând un important pas: cel de a veni să studieze în Iași. Adolescenta este elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Mihai Eminescu” și este bucuroasă că a reușit să obțină o bursă de la Asociația ProRuralis, pentru a-și urma visul. Copiii cu posibilități financiare reduse au puține șanse de a studia la școlile de elită din Iași nu pentru că nu ar avea capacitățile intelectuale sau puterea de a munci, ci pentru simplul fapt că familiile nu-și pot permite astfel de costuri. De aici a și pornit Asociația ProRuralis din Iași care oferă prin intermediul mediului de afaceri și a autorităților locale, burse de studiu pentru elevii care au note de peste 9.
„ProRuralis ne-a oferit cu certitudine o șansă reală pentru a ne dezvolta, în primul rând financiar cât și moral. Eu vin dintr-o familie cu trei copii și sunt cea mai mare sora, părinții mei și-au asumat un risc să vin într-un oraș străin, într-o țară străină. Pentru mine a fost foarte greu pentru că am schimbat tot: mediul, societatea este diferită față de a noastră. Mi-a fost destul de greu să mă acomodez dar până la urmă am reușit să leg noi prietenii”, povesteşte Elena Ababii.
Pentru unii tineri, ProRuralis a devenit o casă unde pot primi spirijinul financiar, moral și de ce nu, cel prietenesc de care au atâta nevoie cei care se află la mulți kilometri distanță de familie.
„Mi-am dat seama că părinții mei mi-au oferit o încredere foarte mare pentru simplul fapt că mi-au dat voie să plec de acasă. La fel și ProRuralis, ne oferă o oportunitate foarte mare. Ne motivează să învățăm, să ne formăm niște țeluri în viață și să mergem pas cu pas ca să le atingem”, spune Elena.
Din Moldova pânâ în România
Până nu demult, programul se adresa doar tinerilor care provin din mediul rural însă s-a decis extinderea lui și pentru elevii din Republica Moldova. În prezent, trei eleve beneficiază de burse.
„De ProRuralis am aflat de la o colegă din Republica Moldova mai mare decât mine. Ea deja a absolvit și m-a sfătuit să încerc să intru dacă învăț bine. Nu am intrat din primul an, ci din al doilea dar îmi pare foarte bine că sunt aici pentru că drumul meu s-a schimbat. Venind în România am descoperit că îmi place geografia și am participat anul trecut la olimpiada de geografie unde am luat mențiune la faza județeană. Am mai participat la un concurs Geo Info Virtual unde am luat locul trei la faza națională”, ne-a spus Elena.
Motivul pentru care s-a decis implicarea în program și a elevilor din Republica Moldova a fost faptul că aceștia au rezultate foarte bune la învățătura.
„Pot să spun că în 2017, de exemplu, la Colegiul Costache Negruzzi cea care a fost șefă de promoție a terminat cu 10, așadar acești copii învață foarte bine și mă gândeam în momentul în care noi avem an de an cereri pentru a-i primi să studieze în România să-i aducem să studieze la licee de elită din Iași. Cred că este o mândrie și pentru cei de acolo care sunt cetățeni români”, a spus Dorina Hoțoleanu, președintele Asociației ProRuralis.
Eleva este la un profil uman, bilingv engleză dar pe viitor vrea să îș dezvolte mai mult latura sa artistică.
„În mare parte nu am participat la olimpiade pentru că am o latură artistică pe care aș vrea să mi-o dezvolt în timp. Fac parte din clubul Logos din școală și în fiecare an se face o premiere în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, unde cartea Tatianei Țibuleac – Vara în care mama a avut ochii verzi, o scriitoare din Republica Moldova a primit o distincție. Noi, cei din clubul Logos am decis să îi facem o surpriză și eu am făcut un ghiveci cu flori de maci din origami și ghiveciul tot eu l-am decorat cu cioburi de sticlă”, spune Elena.
Fata vrea să transforme pasiunea sa pentru desen într-o viitoare carieră de arhitect.
„M-am gândit că o să rămân tot în România, nu sunt sigură încă la ce facultate voi merge, însă analizând tot ceea ce îmi place să fac, aș vrea să intru la Facultatea de Arhitectură și aș vrea să nu dau greș. Știu că este un domeniu greu dar vreau să merg mai mult pe ideea că îmi place să desenez, pictura mă liniștește. Atunci când sunt stresată și vreau să mă detasez de tot, apelez la desen și am zis că ar trebui să profit de asta”, a conchis Elena.