Ultimul opincar de la Ruginoasa

Ioan Iloaie a deprins meșteșugul fabricării opincilor în urmă cu 30 de ani. Arta de a lucra în piele a învățat-o din pură curiozitate. Opincile din piele de vită sunt, însă, lucrate după o tehnică specială, doar de el știută. În prezent, Ioane Iloaie este printer ultimii opincari din zonă.

0
590
opincar

Arta de a lucra în piele a învățat-o din pură curiozitate în urmă cu 30 de ani și de atunci Ioan Iloaie din comuna Ruginoasa, confecționează articole din piele cu cea mai mare grijă. Opincile din piele de vită sunt, însă, lucrate după o tehnică specială, doar de el știută. Povestea sa a început când lucra ca operator la o fabrică din Tudor Vladimirescu când a auzit că în apropiere există și un atelier de pielărie, numai cu produse ale studenților. În cadrul atelierului, exista o secție de tăbăcărie unde venea din pură pasiune pentru a învăța cum se lucrează în piele de vită sau de porc.

“Îmi amintesc că terminam programul și veneam repede la tăbăcărie că îmi plăcea ce iese de pe mâna unui maistru. Dumnezeu să îl ierte că nu mai e printre noi. Era bătrân. Și de atunci am început să deprind arta de a lucra în piele. Am început cu hamuri de cai, curele pentru câini, teci pentru cuțite, tocuri pentru pistoale. Tot ce se putea confecționa din piele. Am început de la lucruri mărunte”, ne spune meșterul.

Atunci bărbatul a realizat că prelucrarea pielii îi placea mult mai mult decât ceea ce făcea motiv pentru care și-a deschis propriul atelier.

“Trecând anii, după Revoluție, am început eu personal să mă apuc să le fac dar acasă. Tot cu hamuri… Mai cădeau multe bucăți din piele pentru că nu aveam ca acum materialele necesare. Rămâneam mereu cu bucăți din piele de formă pătrată, 20×20 și m-am gândit că aș putea să le folosesc într-un fel, să nu le arunc. Am început cu o gentuță mică și am ajuns să fac și opinci”, spune Ioan Iloaie.

Tradițiile populare românești, o comoară inestimabilă

Comuna Ruginoasa este unul dintre locurile din județul Iași unde tradițile populare sunt la ele acasă, iar Ioan Iloaie spune că mare parte dintre ele se mai păstrează și astăzi.

“Eu sunt din Ruginoasa. Tradițiile sunt mai multe față de cum se vede pe la televizor. Sunt nunți căldărărești, cerbi, capre, faimoasa malancă… Tradiții la care oamenii veneau încălțați în opinci. Fiecare participant la piesa respectivă avea nevoie de opinci. Le făceam eu inclusiv curele și tot ceea ce era de piele și necesar pentru ca acel costum popular să fie complet. Este necesar să ne păstrăm tradițiile”, spune opincarul.

Meștesugarul a fost de acord să ne dezvăluie câteva dintre tainele confecționării unor perechi de opinci.

“Pentru ca opincile să fie rezitente ele trebuie făcute dintr-o piele de vită care nu este neapărat tratată. Se ia măsura la picior pentru că această încălțăminte se realizează doar după mărimea piciorului celui care le va purta. Se lasă atât în față cât și în spate de câțiva centimetri și decupăm bucata de piele. Aceasta se îndoaie și apoi o bați puțin cu ciocanul pentru a delimita exact forma, după care începem să îi facem vârful la opincă. Se dau niște găuri prin care vom trece fâșiile de piele. Ele vor fi impletite și vor avea rolul de a lega încălțămintea”, spune Ioan Iloaie.

Opincile au nevoie de o atenție deosebită

E nevoie de multă dedicare și pasiune pentru a duce mai departe una dintre cele mai vechi tradiții românești.

“În perioada asta chiar este o abundență de cumpărători cel mai probabil din cauza faptului că merg la colindat în costume tradiționale și au nevoie de opinci. De obicei, lucrez cam cinci-șase ore pentru o pereche. Este un pic de muncă deși pare simplu. După ce am introdus șireturile, ne ocupăm de partea din spate a opincii. Secretul cred ca este să nu te grăbești. Pielea are nevoie de multă atenție și este un material pretențios”, ne spune meșteșugarul.

Prețul unor perechi de opinci poate ajunge la 100 de lei însă Ioan Iloaie spune că de multe ori negociază pentru ca și clientul să fie mulțumit.

“Prețurile diferă puțin pentru că cele din piele de porc se lucrează mult mai simplu. Alea din piele tare, de vită, unde are aproape cinci milimetri grosime pielea, trebuie un pic mai multă răbdare. Acum nimeni nu stă mai tăbăcească piele de porc pentru că pleacă totul în industria alimentară. Nu am mai văzut porc tăbăcit cred că de vreo zece ani, spune Ioan Iloaie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments