Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este prăznuit de credincioșii ortodocși în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează. Totodată, Sfântul Ioan este ultimul profet de seamă din Vechiul Testament, dar el face trecerea spre etapa Noului Testament.
„Sfântul Ioan este ultimul și cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfâtul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepție, gata de jertfă, suflet nobil cu o ținută morală vrednică de admirație, necruțător cu cei păcătoși , chiar și cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soția fratelui său vitreg.
De la această critică i s-a tras și sfârșitul tragic. Pentru personalitatea sa bine conturată, pentru virtuțile alese dumnezeiești, Biserica i-a rânduit mai multe zile de pomenire, cele mai importante fiind: pe 7 ianuarie, când se prăznuiește Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului; pe 24 iunie- ziua Nașterii sale și pe 29 august- decapitarea Sa”, spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri din București.
Aproape două milioane de români, în majoritate bărbați, își vor sărbători onomastica, potrivit unor date de la Ministerul Afacerilor Interne. Dintre românce, 373.537 se numesc Ioana, 142.656 – Ionela, 19.924 – Ionica, iar 11.265 – Nela. Cei mai mulți dintre bărbații care își serbează onomastica, mai precis 507.822, se numesc Ioan. Alți 401.914 au prenumele Ion, iar 328.389, pe cel de Ionuț. Acestora li se adaugă aproximativ 144.500 de români care se numesc Ionel și 21.638 cu prenumele Nelu.