Cod galben de viscol în mai mult de jumătate din țară. Cât mai avem parte de ninsori

0
294
vremea ninsoare

Meteorologii au emis un cod galben de viscol ce vizează nu mai puțin de 27 de județe din țară. Astfel, până miercuri seară, avem parte de ninsori puternice, spulberate de vânt, precum și de temperaturi în scădere. Vremea este rea și în restul teritoriului, unde sunt așteptate precipitații mixte și vânt.

Până miercuri, la ora 20, în toată zona de munte vântul va prezenta intensificări, în general cu viteze de 65 – 80 km/h şi temporar va ninge. Sunt anunțate ninsori puternice în noaptea de marţi spre miercuri (15/16 ianuarie), în special în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, unde local se vor acumula cantităţi de 10 – 15 l/mp. Temporar, pe creste, vântul va sufla tare cu rafale de peste 100 – 120 km/h în Carpaţii Meridionali şi în restul masivelor, viscolind şi troienind zăpada, ceea ce va duce la scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Judeţe vizate de codul galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava, Neamţ, Mureş, Harghita, Bacău, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj şi Timiş.

Încă de dimineață, a început să ningă în București, unde oamenii vor avea parte de vreme rece. Meteorologii spun că în Capitală temperaturile sunt în scădere și vor ajung pe timpul nopții la minus 8 grade Celsius.

Până miercuri va fi în vigoare o informare de vreme rea, valabilă la nivelul întregi ţări. Astfel, în majoritatea regiunilor, vor fi intensificări ale vântului, care va sufla la raflă cu vitezede 45 – 55 km/h, accentuând senzaţia de fig, iar izolat şi trecător, în special în Transilvania şi Moldova, zăpada va fi spulberată. Pe parcursul zilei de miercuri (16 ianuarie), îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, rafalele vor atinge pe arii restrânse 60 – 65 km/h. În vestul, nordul şi centrul ţării, temporar, vor fi precipitaţii în general slabe cantitativ predominant sub formă de ninsoare. În cursul aceleiaşi zile în zonele joase de relief, cu precădere din vest şi nord-vest, vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza depuneri de polei.

SURSA www.libertatea.ro