Românii îi spun “cocovan”, adaptarea fonetică a lui ”Coq au vin”. Astăzi vă prezentăm cea mai râvnită rețetă făcută cu cocoș de țară. Un preparat clasic din bucătăria franceză în care ingredientul principal este carnea de cocoș, fragezită de vin.
Preparat cu cocoș de țară
Dintr-un cocoș de țară putem pregăti între șase și chiar opt porții. Pentru cei care nu găsesc cocoș de țară, acesta poate fi înlocuit fie cu pui, curcan sau rață. Pentru preparat ne trebuie un cocoș de țară, 250 de grame de bacon cu grăsime, trei cepe, un kilogram de ciuperci champignon, un litru de vin roșu, câteva linguri de făină, cimbru proaspăt, unt, usturoi, ulei de măsline, morcov, albitură pentru supă.
Mod de preparare
Pentru început se pregătește cocoșul. Acesta se tranșează, așa cum se pricepe fiecare mai bine și îi este îndemână. Se păstrează pieptul, pulpele superioare, dar și cele inferioare și aripioarele. Ce rămâne din cocoșul de țară se pune la fiert într-o oală cu morcovul, ceapa, albitura, câteva boabe de piper, foi de dafin după gust. Între timp pregătim baconul care trebuie pus într-o cratiță cu capac cu două linguri de ulei de măsline, acesta trebuie să fie tăiat fâșiuțe și se prăjește. Când acesta este gata se scoate pe hârtie absorbantă, iar în tigaie se pun bucățile de pui asezonate și le rumenim bine pe toate părțile. Când am terminat de rumenit bucățile de cocoș, nu dăm cratița la spălat, ba din contră o vom folosi în continuare, pentru că gustul bun, acum se află pe fundul cratiței. În grăsimea strânsă în cratită, aruncăm ceapa tocată solzișori. Amestecăm si când ceapa s-a înmuiat adăugăm ciupercile tăiate sferturi. Le amestecăm în cratiţă până când au pierdut o bună parte din apă. Imediat adăugăm și câțiva căței de usturoi și mai lăsăm la foc mic aproximativ două minute. După care se adaugă bucățile de pui, bacon, vinul, o cană de supă de cocoș, așa încât să acopere generos carnea. Să nu uităm de cimbru și punem capacul și dăm la foc mic după ce a dat un clocot sau bagăm la cuptor până când carnea este fragedă. Separat, într-un bol se amestecă făina cu untul moale. După care subțiem cu supa de pui și adăugăm compoziția în cratiță și mai lăsăm să fiarbă câteva minute. Preparatul merge servit cu orez, paste sau cartofi.
INGREDIENTE
- 1 cocoș de țară (pui, curcan, rață)
- 250g de bacon
- 3 cepe medii
- 1 kg de ciuperci champignon
- 1 litru de vin roșu
- 2 linguri de făina
- 1 lingură generoasă de unt
- cimbru proaspăt
- 3-4 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 morcov, o ceapă, albitură pentru supa de pui