EPIDEMIA DE GRIPA: Cursuri suspendate la trei şcoli din IaşiUn nou deces cauzat de gripă în Iaşi. Medicii: „Nu este târziu să ne vaccinăm“

0
505

Inspectoratul Școlar Județean Iași a decis astăzi, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, să suspende cursurile pentru zilele de joi și vineri, în trei clase din trei școli diferite, din cauza numărului mare de elevi absenți din cauza virozelor.

„Având în vedere că de vineri se intră în vacanță și pentru că sunt copii care lipsesc din cauza virozelor, am recomandat suspendarea pentru următoarele două zile la trei clase de la trei școli diferite din Iași”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Cele trei clase sunt din școlile gimnaziale “Ștefan Bârsănescu”, “Gh, I. Brătianu” și “Titu Maiorescu”.

Ca urmare a epidemiei gripale, reprezentanţii DSP Iaşi transmit că la începutul primei ore de curs cadrele didactice trebuie să facă triajul elevilor, să îi îndrume la cabinet pe cei cu afecţiuni respiratorii acute, să îi scoată din colectivitate pe cei care prezintă simptome ale gripei şi să se asigure că sunt respectate normele de igienă.

Totodată, aceştia au obligaţia de a informa DSP despre focarele de infecţii acute înregistrate, pentru a putea lua împreună cu aceştia o decizie privind măsurile care se impun ulterior.

Al doilea deces cauzat de gripă la Iaşi. Este vorba de o bătrână care suferea de leucemie şi al cărui sistem imunitar nu a reuşit să lupte cu virusul.  Aceasta era internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascehva” din Iaşi, acolo unde în urmă cu aproximativ 10 zile a fost răpus de gripă şi un ieşean de 67 de ani, care suferea de diabet şi de o afecţiune respiratorie acută. Niciunul dintre cei doi nu erau vaccinaţi. Un al deces produs în spitalele ieşene a fost cel al unui gălăţean de 53 de ani, care era internat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, pentru că suferea de leucemie în fază terminală. Conform ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului de Sănătate Publică, la Iaşi au fost confirmate până acum 14 persoane cu gripă. Medicii specialişti spun că nu este târziu pentru vaccinare, aceasta fiind singura cale de a ne feri de boală. Cu toate acestea, vaccinul are nevoie de aproximativ două-trei săptămâni ca să producă anticorpii necesari pentru a lupta cu virusul, astfel că, în plină epidemie, în acest interval rămânem la fel de expuşi. Categoriile care sunt cele mai expuse la îmbolnăvire sunt persoanele cu afecţiuni medicale precum diabet, boli cardiace, respiratorii, oncologice, persoanele imobilizate şi copiii. Dar şi persoanele tinere, sănătoate, pot face complicaţii ale bolii dacă sistemul lor imunitar reacţionează agresiv la virus. Medicii recomandă celor care au simptome precum dureri de cap, dureri musculare, febră, tuse, dispnee să se prezinte la cabinetele medicilor de familie, pentru a verifica dacă au gripă sau sunt purtătorii unui alt virus.  Până în prezent 54 de oameni au decedat din cauza gripei, iar astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a declarat oficial starea de epidemie.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments