Judecătorii decid funcţiile la PSD Iaşi

Viceprimarul Elena Toma a fost repusă în funcția de viceprimar al comunei Ciurea după ce în luna iulie 2018 a fost înlocuită în funcție de consilierul Mihai Pătlăgică. Primarul Cătălin Lupu declara pe atunci că e cazul ca un coleg foarte bun să ocupe această funcție. De atunci, Elena Toma a deschis un proces prin care contestă decizia colegilor săi de a o schimba din funcție iar în luna decembrie, magistrații i-au dat câștig de cauză. Această practică este frecventă în cazul membrilor PSD Iași. Un alt caz similar este al lui Gabriel Harabagiu care a fost demis din funcția de viceprimar anul trecut şi repus în funcţie de instanţă. Președintele PSD Iași, Maricel Popa refuză să comenteze în vreun fel aceste practici.

0
1469

Elena Toma este viceprimarul comunei Ciurea încă din anul 2008 şi membru al Partidului Social Democrat din anul 1991. În vara anului trecut, în urma unei şedinţe de Consiliu Local, s-a votat schimbarea ei din funcţia de viceprimar. De atunci, aceasta a rămas cu funcţia de consilier local iar funcţia de viceprimar a fost ocupată de Mihai Pătlăgică în urma unei şedinţe ordinare din data de 05 iulie 2018. Pe 27 decembrie Elena Toma şi-a reluat atribuţiile de viceprimar la decizia Curţii de Apel Iaşi.

„Domnul primar a zis că mai dă o şansă şi altui coleg să fie viceprimar că eu am zece ani de acum. I-am spus că vreau să-mi termin mandatul până în anul 2020, după aceea, la următoarele alegeri să fie altcineva. Au fost nişte motive neîntemeiate iar eu am acţionat în instanţă hotărârea. Iniţial s-a votat pentru încetarea mandatului înainte de termen, apoi au revocat această hotărâre şi au făcut alta prin care au anunţat că rămâne postul vacant şi încetează funcţia”, a declarat Elena Toma.

Pe de altă parte, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu spune că plenul Consiliului Local a decis schimbarea viceprimarului.

„Ce va decide instanţa în acest dosar aceea vom face. Totul a pornit de la… nimic. O lipsă de comunicare accentuată iar colegii din organizaţia comunală sunt şi membrii în Consiliul Local, că avem două treimi PSD. Ei au decis că fiecare dintre ei, aşa cum spunea şi Napoleon, are dreptul de a fi viceprimar. Doamna greşeşte zilnic dar o limită a suportabilităţii a fost atinsă de mult timp, din 2012. În 2016, colegii au decis hai să îi mai dăm un an de zile să vedem poate îşi corectează modul de lucru. Dar prin felul în care discută, prin felul în care înţelege să comunice sarcinile pe care le-a primit, dacă le-a îndeplinit sau nu s-a luat decizia să fie schimbată”, a declarat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

 

Două capete de acuzare

Hotărârea de Consiliu Local prin care Elena Toma a fost schimbată din funcţie este suspendată de Curtea de Apel într-un dosar deschis de Toma. Cazul a ajuns şi pe masa prefectului Marian Şerbescu, numit în funcţie de Guvernul PSD.

„Dumneaei a avut o acţiune în instanţă. A fost schimbată prin hotărâre de Consiliu Local din funcţia de viceprimar. A făcut o contestaţie din câte îmi aduc aminte pentru că a fost într-o şedinţă de îndată şi trebuia într-o şedinţă ordinară. Noi am făcut procedură prealabilă şi am trimis către Consiliul Local să revoce acea hotărâre. Şi au reluat-o printr-o hotărâre de Consiliu Local respectând procedura şi au înlocuit-o. Doamna s-a adresat instanţei, solicitând cu două capete cu aplicărea hotărârii de Consiliu Local de schimbare şi anularea hotărârii. În primă instanţă, i s-a aprobat definitiv”, a declarat Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi.

 

Posibile tensiuni în partid

Cel de-al doilea dosar, prin care Elena Toma a solicitat anularea hotărârii de Consiliu Local are termen pe 5 februarie. Colegii de partid dar şi consiliu local se pregătesc să o înfrunte în instanţă pe Elena Toma.

„Recent, s-a solicitat în Consiliul Local să se permită să angajeze o firmă de avocatură ca să se judece cu mine în termenele care urmează. Precizez că Primăria Ciurea are jurist, s-a prezentat în instanţă iar banii publici nu pot fi folosiţi pentru contracte cu firme de avocatură. Instanța de fond va decide acest aspect. Eu am încredere în Justiție chiar dacă astăzi colegii consilieri au votat pentru încheierea unui contract de asistență juridică cu o firmă de avocatură pe contencios administrativ”, a completat viceprimarul.

Nu este pentru prima dată când apar astfel de tensiuni în interiorul Partidului Social Democrat şi cu toate acestea, preşedintele partidului refuză să comenteze schimbarea viceprimarului comunei Ciurea.

„Este Biroul Comunal al organizaţiei şi poate să vă dea toate argumentele. Nu vreau să intru în alte comentarii”, a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

În Consiliul Local al Comunei Ciurea din cei 17 membri, 13 sunt social-democraţi, doi liberali, şi doi de la ALDE. Ciurea este una dintre comunele mari ale judeţului şi a doua suburbie a Iaşului, după Miroslava.

 

În vara anului trecut, Gabriel Harabagiu a câştigat procesul cu PSD Iaşi după ce acesta a fost exclus din formaţiunea social-democrată alături de primarul Iaşului, Mihai Chirica. Toate acestea au pornit de la criticile aduse public guvernelor PSD şi a conducerii centrale a partidului de către Mihai Chirica. În această situaţie au fost şi Gabriel Harabagiu şi fostul deputat Sorin Iacoban. Astfel, potrivit legii, fără susţinere din partea partidului pe listele căruia a candidat, Gabriel Harabagiu şi-a pierdut funcţia de viceprimar timp de câteva luni până când instanţa i-a dat câştig de cauză.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments