Există în Iași o clinică unică în Modova unde pacienții care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral sunt ajutați să aibă o viață normală. Este vorba de Clinica de Recuperare Cardiovasculară de la Iași care are opt saloane cu câte şase paturi şi două rezerve cu câte două paturi, un laborator de ecografie, încă unul de electrocardiografie, o sală de kinetoterapie cu biciclete ergometrice și un aparat complex de kinetoterapie. La acestea se adaugă laboratorul central de analize medicale, laboratorul de radiologie al spitalului și serviciul de dietetică al spitalului. ”Avem foarte mulți pacienți în ultima perioadă, mai ales în această perioadă mai rece. Sunt pacienți cu afecțiuni coronariene, care vin aici și urmează tratament complex. Avem posibilitatea să-i evaluăm aici prin metode foarte performante, avem singurul aparat de testare de efort în circuit închis, un ergospirometru computerizat care este singurul din zona Moldovei, care evaluează atât capacitatea de efort, cât și modificările respiratorii și modificările de performanță cardiacă”, ne spune prof.univ.dr. Florin Mitu, șeful secției.
Sala de kinetoterapie este dotată cu aparate foarte performante la care pacienții fac exerciții sub supravegherea cadrelor medicale: ”Are cinci aparate ergometrice, computerizate, cuplate la un sistem central, și ficare pacient are programul individualizat de către profesorul de kinetoterapie care stabilește un anumit tip de program în funcție de recomandările medicului curant, adică de cardiologul care îl are în evidență. Totodată, pacienții beneficiază și de programe de recuperare nu numai prin exerciții fizice, dar și prin diferite proceduri pentru afecțiunile asociate balneologice”.
Dar asta nu este tot. Recuperarea cardiovasculară nu înseamnă numai exerciții fizice. ”În echipa de recuperare avem nutriționist, kinetoterapeut, fizioterapeut, și avem și psiholog. Este echipa completa pe care trebuie să o aibă o asemenea clinică de recuperare și este foarte important ca pacientul cu boli cardiovasculare să fie evaluat și pe problemele psihologice, pentru că foarte mulți pacienți care au avut un eveniment fac depresie, au anxietate și atunci trebuie să corectăm și această parte care-i foarte importantă pentru calitatea vieții”, mai spune prof.dr. Florin Mitu.
Recuperare la toate vârstele
Toți pacienții care urmează programe de recuperare au depășit episoadele critice. Cu toate acestea, pericolul nu a trecut, și de aceea exercițiile fizice sunt esențiale pentru o viață sănătoasă. Întâlnim bolnavi de toate vârstele, căci inima – motorul întregului organism – cauzează necazuri și la 70 de ani, și la 50 de ani, dar și la 22 de ani. Este cazul lui Alexandru Rață, un tânăr de 26 de ani din Roman, care urmează tratament de recuperare la Iași. Acum 4 ani, a descoperit cu totul întâmplător că are grave probleme la inimă. ”Am venit la Spitalul Militar, pentru că voiam să lucrez în Armată. Avem 22 de ani atunci. Dar, la analize, mi-au găsit bicuspidie aortică”, spune Alexandru. A abandonat idea de a lucra în armată, dar nici boala n-a luat-o în serios. Și-a găsit o slujbă la o fabrică de airbag-uri din Roman, iar timp de trei ani și ceva a sperat că boala îl va lăsa în pace. Dar iată că electrocardiogramele pe care le făcea periodic la muncă arătau că inima nu funcționa cum trebuie. Se impunea de urgență o intervenție chirurgicală. Numai că, spre ghinionul său, incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare de anul trecut a făcut imposibilă operația aici la Iași. A fost trimis la Sibiu. ”A fost o operație complexă, în care s-a înlocuit și valva aortică, fiind o boală în care, în loc de trei cuspe (cuspă – valvă ce desparte ventriculul stâng de aortă – n.r.) sunt numai două cuspe, după care, pentru a se înlătura și riscul de tulburări de ritm s-a pus și un aparat mic care să împiedice aceste tulburări de ritm, un fel de implantare de stimulator, de defibrilator, separat de această intervenție. Deci are trei intervenții – și proteză aortică, și s-a rezolvat și dilatarea printr-un sistem complex, un fel de petec la aortă, și un aparat mic care să mențină ritmul normal al bătăilor inimii”, explică prof. dr. Florin Mitu.
Cazul tânărului nu este singular. ”Într-adevăr, sunt foarte mulți pacienți tineri, și cred că, pentru a diminua apariția procesului aterosclerotic trebuie să lucrăm mai ales la copii. Trebuie început programul educațional în școli, în colectivități, în grădinițe, ca să deprindă niște obiceiuri care țin de stiluri de viață sănătoase. Ce înseamnă asta? Să facă activitate fizică, să aibă o dietă adecvată, să-și controleze anumiți parametri în așa fel încât să încetinim sau chiar să oprim procesul aterosclerotic la vârste așa de tinere”, mai spune prof.dr. Florin Mitu.
Până când se va ajunge la asta, doctorii încearcă să le facă viața mai bună pacienților de vârste mai înaintate. Iar șanse sunt, dacă există voință și speranță. Cazul unui pacient de 60 de ani vorbește de la sine. Sunt 18 ani de când bărbatul a suferit un infarct. ”S-a întâmplat în 2000, eu am facut infarctul în luna mai, iar în iulie m-am operat. Aveam 42 de ani atunci. Vin aici anual și mă simt foarte bine. De la operație până acum n-am avut nicio problemă”, spune Laurențiu Țugulea.
Un accident vascular cerebral suferit în urmă cu 11 ani l-a adus și pe Gheorghe Paraschiv la Spitalul de Recuperare: ”Acum doi ani și jumătate am avut o durere puternică în piept. Mă trezea în fiecare zi, pe la ora 5 și jumătate. La analize mi s-au descoperit niște vase înfundate. Am ajuns la operație pe cord deschis. M-a operat domnul profesor Grigore Tinică de la Spitalul Parhon. Acum mă simt foarte bine și din când în când mai vin aici, mai fac niște recuperări”, spune pacientul.
Mii de pacienți anual
Pentru că este singura clinică de acest fel din Moldova, solicitările pacienților sunt foarte multe și vin din toată țara. Medicii tratează aici aproximativ 2.000 de pacienți pe an. De menționat este faptul că medicii déjà au programările făcute pentru tot anul viitor. În afară de tratament, e bine de știut că oamenii, în general, ar trebui să fie mai atenți ce și cât mănâncă, să evite fumatul și băuturile alcoolice și să facă multă mișcare. Toate aceste lucruri sunt esențiale pentru o viață sănătoasă.