Masa de Bobotează – care sunt cele 12 feluri de mâncare ce se pregătesc pentru marea sărbătoare

0
730

Se spune că masa de Bobotează trebuie să fie la fel de încărcată că cea de Crăciun.

Astfel, pe 6 ianuarie, pe masă trebuie puse 12 feluri de mâncare, iar totul trebuie aranjat în felul următor: „pe masă din „camera de curat” se așterne o față de masă, aleasă special pentru acest moment, sub față de masă se pune fan sau o tava, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgare de sare.”

Cele 12 feluri de mâncare care se așează deasupra sunt următoarele:

1. Colivă

2. Bob fiert

3. Fiertură de prune sau perje afumate

4. Sarmale umplute cu crupe

5. Borș de „burechiuse” sau „urechiușele babei” – borș de fasole albă în care se fierb colțunași mici, umpluți cu ciuperci, ce au colțurile lipite în formă de urechiușe

6. Borș de peste

7. Plachie de peste

8. „Vărzare” – plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră

9. Prăjitură cu mac

10. Piftie

11. Cozonac

12. Tort de Sf. Ioan

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments