Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, asociaţie sau viitor partid?

Au participat la nenumărate proteste în Piața Unirii și au ajuns până la București pentru a-și arată nemulțurile. S-au reunit cu mai multe persoane controversate și au lansat cu mare fast asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Iar pe viitor această mișcare se poate transforma într-o formațiune politică. Membrii fondatori susțin că orice este posibil, iar pentru început își doresc o platformă a tuturor oamenilor competenți care pot să contribuie la dezvoltarea proiectelor Moldovei.

0
1014
Harta Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

După ce au stat în stradă cu orele, protestatarii au înființat asociațiile „Împreună pentru A 8” și „Moldova vrea autostrada”. Luni în șir au protestat sub aceste bannere, care au avut ca scop promovarea proiectelor Moldovei. Acestora li s-au alăturat, spun ei, personalități ale societății civile din toate cele opt județe ale Moldovei și au înființat asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

„Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a apărut ca urmare a problemelor pe care fondatorii le-au depistat de-a lungul timpului, să spunem, dar în orice caz cu acuitate în ultimii ani. Decizia de înființare a fost luată anul trecut. Ne-am dat seama oamenii care am fost implicați în acțiunile și suntem încă în acțiunile pentru autostrăzi, alții care au fost în alte proiecte publice că e nevoie de o voce articulată, coerentă care să acopere întreaga Moldovă. De aceea fondatorii sunt din toate cele opt județe ale Moldovei. Noi nu ne raportăm la Regiunea de NE care este în noțiunea noastră o simplă statistică, ci la Moldova, acea regiune care are o coeziune culturală și care, să nu uităm, a fondat proiectul numit România. Și din care încet, încet există pericolul de a fi evacutată prin opturarea memoriei istoriei, prin colonizare și autocolonizare culturală ș.a.m.d. Problema majoră este legată de faptul că dezvoltarea regiunii este pur și simplu amenințată, este întârziată prin izolare, prin depopulare, prin faptul că se emigrează masiv. Noi intenționăm în perioadă următoare să promovăm și să apărăm interesele Moldovei pe agenda națională. Ne propunem să recuplăm, să oferim o platformă prin care oamenii activi să fie recuplați la problemele societății. Ca obiective punctuale în perioada următoare, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei urmărește realizarea și publicarea unui raport asupra situației Moldovei. Luăm în considerare și acțiuni juridice împotriva Guvernului Român pentru neonorarea promisiunilor făcute Moldovei. Spre exemplu cazul Autostrăzi A8”, a declarat Dorin Dobrincu, membru fondator Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Membrii fondatori susțin că mișcarea este o asociație civică ce are drept scop principal promovarea intereselor regiunii pe agenda națională.

“Eu am ieșit în stradă de mult timp, de când am văzut că lucruile merg prost în țara asta. Apariția acestei asociații nu este o chestie întâmplătoare. Lumea s-a săturat ca de la București să se dea ora exactă și dacă cineva vrea să facă ceva în Moldova, face, dacă nu vrea, nu face nimeni. Moldova trebuie să aștepte ani și ani ca eventual vreun politician cinstit din Moldova, cum nu prea este cazul din păcate să ajungă la butoane și să propună ceva și pentru noi. Noi nu suntem o monedă de schimb pentru România, eu zic că suntem o regiune de patru milioane de oameni care de-a lungul istoriei am avut un cuvânt important de spus, în construirea acestei țări în primul rând. Şi, din păcate, am fost tratați la diverse, de fiecare dată. În ultimii 29 de ani Moldova este tratată ca o zonă a nimănui, doar ca un spațiu între Carpați și Prut și doar atât. Nu ne mai poate acuza nimeni că sunt jocuri politice, sunt oameni din societatea civilă, sunt oameni din foarte multe domenii de activitate, oameni civici. Dorim ca Moldova să fie repusă pe harta României. Se știe foarte clar că Moldova este cea mai săracă provincie a Uniunii Europene. Noi ne organizăm pentru a cere o descentralizare absolută cum este acum, pentru a reuși să ne autofinanțăm, pentru a reuși să dezvoltăm această zonă. Timpul va dovedi dacă Guvernul României va reacționa, indiferent care va fi Guverul României, dacă va reacționa la mișcarea civică a moldovenilor, pentru că nu este o glumă, atunci toată lumea va fi mulțumită”, a declarat Ionel Apostol, membru fondator Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

 

Se pregătesc să înființeze un nou partid?

 Chiar dacă acum membrii asociației susțin că sunt axați pe noua Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei, aceștia nu au negat faptul că pe viitor este posibilă înființarea unui nou partid.

“Dacă Guvernul României nu va reacționa și nu se va ține de cuvânt față de zona noastră, măcar de promisiunile care au fost făcute și alea puține și neîndeplinite, atunci vom fi nevoiți să ne organizăm și politic. Dar nu este un scop. Scopul nostru este de a trata din punct de vedere civic Moldova corect ca celelalte regiuni ale României”, a declarat Ionel Apostol, membru fondator Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

„Noi vorbim de o asociație și va rămâne asociație. În acest moment nu vorbim de un partid, vă dați seama că în perioada următoare se poate întâmpla orice. Noi suntem concentrați pe consolidarea și creșterea asociației”, a declarat Dorin Dobrincu, membru fondator Mișcarea pentru dezvoltarea Moldovei.

Primarul minicipiul Iași, Mihai Chirica este dispus să stea la masă cu membrii fondatori ai asociației „Mișcarea pentru dezvoltarea Moldovei”.

„E un subiect care nu a fost bine definit de cei care l-au adus în spațiul public. Orice energie care are sinceritatea principiilor care vizează dezvoltarea Moldovei într-o modalitate corectă în relațiile cu celelalte regiuni ale țări reprezintă un plus de valoare la eforturile pe care noi toți dorim să le facem. Nu suntem pe platforme concurente ci suntem pe platforme complementare pe care ne putem regăsi oricând. Această aociație este de fapt rezultatul unirii mai multor mișcări civice vizând diverse programe, proiecte ale Iașului și ale Moldovei. A apărut probabil într-un moment în care poate să atragă și atenția și din punct de vedere politic. Sigur, am regăsit și personalități ale culturii ieșene, pe care le respect cu deosebită prețuire. Dacă ei au făcut-o de pe o platformă civică cu atât mai mult își regăsesc energiile împreună cu noi. Cred că ne putem înțelege și putem sta la ceeași masă și putem discuta în amănunt ce planuri de viitor să facem împreună. Asta ținând cont că și noi primarii din Regiunea NE am inițiat o asociație tot pe motive de subdezvoltarea a Moldovei”, a declarat primarul orașului Mihai Chirica.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPrimarul Mihai Chirica, a luat parte ieri, 15 Ianuarie,la evenimente dedicate marcarii a 169 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu
Articolul următorTeodora Leahu, despre celebritate și modeling
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments