Primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Baciu Vasile Corneluș are trecut în CV doar absolvent al Liceului Agricol Podu Iloaiei. Asta chiar dacă acum la 50 de ani este înscris în anul doi la Universitatea Danubius Galați, la facultatea de drept. Iar în urmă cu doi ani a terminat postliceala de asistent farmacie. Primarul susține că a fost nevoit să muncească mult, iar asta l-a făcut să nu aibă posibilitatea de a urma o facultate în tinerețe.
„Eu am făcut liceul economic, iar după am optat pentru asistent farmacist și am terminat acum doi ani. Liceul l-am făcut la seral, la Podu Iloaiei în 1993. Am optat după pentru asistent de farmacie că nu se știe. Studiile le-am făcut la Roman, la postliceala. Îmi place meseria asta și păcat că nu am făcut facultatea de medicină. Am 50 de ani, am fost mulți la părinți și a fost greu. Și acum sunt în anul doi la Facultatea de Drept, la seral la Universitatea Danubius Galați, cu sediul în Roman”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza.
Primarii din „occident”
Unii primari spun că au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă. La întoarcerea în țară și-au reluat și studiile, asta după ani buni. Este şi cazul primarului comunei lețcani, Stelian Turcu care în tinerețe a optat pentru zootehnie. După ani buni de muncă în Germania, întors acasă, a văzut lucurile cu alți ochi și a optat să urmeze la privat Facultatea de Drept.
„Am terminat Liceul Agroindustrial Miroslava, am făcut doi ani de facultate de zootehnie și am plecat în Germania și mi-am schimbat orizonturile când m-am întors din străinătate și am făcut Facultatea de Drept. Am ales aceasta facultate pentru că era normal în administrația publică locală să ai studii juridice, să cunoști legislația, să fii un om citit. Nu poți să vii așa din exterior fără să știi nimic. Depinde și de rangul comunei, normal ar fi să fie toți primarii cu facultate, indiferent că ar face-o mai târziu. Primarii care sunt tineri să facă facultate, dacă sunt bătrâni să rămână așa pentru că un gospodar face treabă în comunitatea lui”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.
Și primarul din Brăești, Vasile Butnaru a fost plecat în Germania. După 16 ani a optat să facă Facultatea de Administrație Publică, la Universitatea Spiru Haret în momentul în care a intrat la primărie.
„Eu am făcut Facultatea de Administrație Publică, la privat la Universitatea Spiru Haret. Eu am vrut să îmi completez cunoștințele, nici nu arăt diploma la nimeni. Eu am vrut să învăț informațiile juridice. Sunt colegi de ai mei, primari care nu au nici liceul, da nu mă interesează. Orice informații pe noi ne ajută, de asta e bine să faci o facultate. Eu am altă istorie. Am fost fugit de tânăr din România, după ce am terminat liceul și de asta nu am urmat o facultate imediat după liceu. Am stat până la 40 de ani în occident, am stat 16 ani în Germania și după am intrat la primărie. Fiecare e liber să aleagă ce vrea el”, spune Vasile Butnaru, primarul comunei Brăești.
Facultăți private
Unii primari au făcut facultate ca să fie, chiar dacă spun ei că nu îi ajută în a gospodări comuna. Primarul comunei Cucuteni, Pamfilică Brânză spune că de meserie este agronom și apoi a urmat facultatea de administrație publică.
„Eu am făcut facultatea la Universitatea Spiru Haret și am făcut Administrație Publică. Nici nu mai știu când am terminat. Eu de meserie sunt agronom. Legea nu cere să ai studii superioare. Nu are cu ce să mă ajute facultatea, dar am făcut-o să fie. Ar fi bine ca prin lege primarii să aibă studii superioare, ținând cont că se lucrează cu fonduri europene, cu legislație. Nu mai merge acum cu patru clase sau opt clase. Eu când am făcut facultatea deja aveam nouă ani de administrație. Trebuie să ai ceva studii pentru că acum nu mai merge, având în vedere că sunt proiecte europene. Cât despre salariu, poți să ai şi doctoratul, iei aceeași bani”, a explicat Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.
Au sau nu facultate, primarii primesc acceași bani, studiile nu fac diferențe între ei.
„Eu am făcut facultatea la Universitatea Petre Andrei din Iași, în 2005, la zi. Eu din 1986 am lucrat în administrație și din 1990 lucrez la finanțe și ca să rămân în sistem am fost nevoit să am studii superioare. Era perioada în care dacă nu îți completai studiile îți pierdeai locul de muncă. Am optat pentru Universitatea Petre Andrei pentru că am făcut mai mulți colegi. Plus că am făcut studiile postuniveristare management administrație publică. E bine să ai studii. Iar ca primar poți să ai și patru clase”, a declarat Constantin Hîra, primar comuna Heleșteni.
Studiile pe primul loc
Primarul comunei Miroslva, Dan Niţă este un exemplu pentru colegii săi. A făcut Liceul de Informatică din Iaşi în perioada 1971-1975, imediat a urmat Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, urmând Academia de Înalte Studii Militare din bucureşti, iar în anii 1991-1992 a urmat cursul postuniversitare „Managementul conducerii” la Universitatea din Bucureşti.
„Cine se gândește în viața lui că o să ajungă primar?! Viața îți oferă și alte surprize. Și am avut surpiza să ajung primar. Orice om care face o școală militară cred că este apt de a conduce o unitate administrativă. Acolo te învață să fii un bun organizator, să fii un bun practician, un om cu inițiativă care știe să își atingă scopul pe care și l-a propus. Dacă școala nu se face la timp, poți să faci după 70 de facultăți sau școli, pentru că timpul tău este trecut. E greu să aplici ceea ce înveți la o anumită vârstă. Aici e ceea ce alege electoratul. Nu pot să îmi dau cu părerea, dar ar fi normal ca toți primarii să aibă școală. Dar în primul și primul rând ar trebui verificați din punct de vedere psihologic”, a declarat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.
Comuna Alexandru Ioan Cuza
Primar: Baciu Vasile Corneluș
- Locul nașterii: Negrești Vaslui
- Studii: Liceul Agricol Podu Iloaie
- Stare civilă: căsătorit, 2 copii
Comuna Lețcani
Primar: Turcu Stelian
- Starea civila: casatorit, doi copii
- Studii: – ,Univ. “ Petre- Andrei”, Facultatea de Drept – licentiat 2011
- 1986- 1990: liceul Agroindustrial Miroslava, jud. Iasi, profilul asistent veterinar
Comuna Brăeşti
Primar: Butnaru Vasile
Educaţie şi formare
- Facultatea de administratie publica locala Iasi
- Licenta anul 2010
- Liceul industrial Iasi , anii 1976 – 1980 Diploma de bacalaureat
Comuna Cucuteni
Primar: Brînză Pamfilică
Calificări:
- iunie 2012 – reales primar al comunei Cucuteni
- iunie 2008-2012 – ales primarul comunei Cucuteni
- 1998-2008 – Viceprimar al comunei Cucuteni
- 1993-1998 – Presedinte SA Petru Poni Sacaresti, comuna Cucuteni, judetul Iasi
- 1989-1992 – Angajat la CAP Baiceni
Studii:
- 2007 – urmeaza cursurile Universitatii Spiru Haret
- 2006 – Curs pregatire în domeniul Situatiilor de urgenta
- 1985-1989 – Liceul Agricol Podu Iloaiei
- 1977-l985 – Scoala primara si generala din comuna Cucuteni, judetul Iasi
Comuna Heleşteni
Primar: Hîra Constantin
Calificări:
– 2008-prezent – Primar al comunei Helesteni;
– 2005-2008 – Inspector Fiscal in cadrul DGFP Iasi, Administratie Finantelor publice Tg. Frumos
– 1992-2005 – Referent superior in cadrul DGFP Iasi, Administratia Finantelor Publice Tg. Frumos
Studii
– 2007-2008 – Cursuri post universitare la U.M.F „GR.T.POPAâ€Iasi, Catedra de management si tehnologia informatiei,specializarea Managementul institutiilor publice
– 2005 – Universitatea Petre Andrei din Iasi, profil Economic, specializarea finante si contabilitate
– 2004 – Liceul Energetic Iasi
Comuna Miroslava
Primar: Niţă Dan
Experienţa profesională:
Perioada: 2008 – prezent
Funcţia sau postul ocupat: în luna iunie 2008 am fost ales în funcţia de Primar al Comunei Miroslava
Perioada: 2004 – 2008
Funcţia sau postul ocupat: am ocupat funcţia de Viceprimar al Comunei Miroslava
Principalele activităţi şi responsabilităţi: administraţie publică
Perioada: 2000 – 2004
Funcţia sau postul ocupat: pensionar M.A.I.
Perioada: 1997 – 2000
Funcţia sau postul ocupat: Lector la Centrul de Perfecţionare al cadrelor din M.A.I.
Principalele activităţi şi responsabilităţi: învăţământ şi formare cadre
Perioada: 1990 – 1997
Funcţia sau postul ocupat: Comandant unitate militară din cadrul M.Ap.N.
Principalele activităţi şi responsabilităţi: activităţi de organizare şi pregătire militară
Perioada: 1987 – 1990
Funcţia sau postul ocupat: Şef Stat Major la o unitate militară din cadrul M.Ap.N.
Principalele activităţi şi responsabilităţi: activităţi de organizare şi pregătire militară
Perioada: 1979 – 1987
Funcţia sau postul ocupat: comandant de navă, comandant secţie nave de luptă
Principalele activităţi şi responsabilităţi: activităţi de conducere
Educaţie şi formare profesională:
– între anii 1991 – 1992 am urmat cursul postuniversitar „Managementul conducerii” la Universitatea din Bucureşti;
– între anii 1985 – 1987 – Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti;
– între anii 1975 – 1979 – Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa;
– între anii 1971 – 1975 – am urmat cursurile Liceului de Informatică din Iaşi.