Psihologul copiilor

De 12 ani, psihologul Mircea Popovici și-a dedicat timpul liber copiilor. Din dragoste pentru ei, dar si pentru meseria de psiholog, specialistul reușește să redea celor mici copilăria de altă dată prin diferite activități, făcându-i să uite de telefoaane, tablete și calculatoare.

0
728
Cu copilul la psiholog

În fiecare săptămână, la Centru de Servicii Sociale pentru Copii Galata cei mici sunt așteptați să petreacă două ore pe zi făcând lecții, jocuri ale copilăriei, activități recreative sau cursuri de dezvoltare personală. În exclusivitate pentru 7 Est, psihologul Mircea Popovici vorbește despre educația prin joacă a celor mici.

„Eu m-am gândit să ofer copiilor ceea ce nu am avut eu”

De ani de zile, psihologul Mircea Popovici se perfecționează în a oferi copiilor posibilitatea de a se bucura de copilărie în aceste vremuri în care cei mici nu se mai joacă prin fața blocului, iar prima tentație sunt telefoanele sau tabletele. Iar lupta cu tehnologia a început de câțiva ani, când la centru a apărut primii copiii afectați, cu tulburări de comportament, care nu mai doreau să socializeze.

„Eu fac parte din generația decrețeilor, o generație în care erau foarte mulți copiii și în care existau și atunci unele posibilități de a-ți petrece timpul liber într-un mod constructiv. Ne selectau ca să mergem către cluburi sportive, casele pionerilor. Astăzi sunt mai mulți copiii care fac diferite activități. Eu m-am gândit să ofer copiilor ceea ce nu am avut eu. Mergeam pe timpul copilăriei mele la un curs de aeromodelism, am făcut și cu copiii mei aici. Asta se făcea o dată pe săptămână și noi nu am avut un loc unde să mergem zi de zi, să facem lecțiile într-un mod gratuit, unde să mergem să putem să socializăm să ne facem prieteni, astfel încât ne petreceam timpul liber afară, prin jurul blocului. M-am gândit că generațiile actuale de copiii ar fi încântate să trăiască în alt mod copilăria. M-am gândit să ofer copiilor din această generație o posibilitate de a socializa într-un anumit loc, de a face niște activități coordonate de niște persoane profesioniste. Îmi doresc o dezvoltare armonioasă a copiilor care să își aducă aminte cu plăcere de copilăria lor și că a existat un club unde pot să socializeze zi de zi și să își facă prieteni, unde să petreacă timp de calitate”, a declarat Mircea Popovici, psiholog.

Iubit de cei mici

În Centrul de Servicii Sociale pentru Copii Galata, celor mici li se oferă o atenție aparte. Toți sunt așteptați cu brațele deschide de către psihologul Mircea Popovici și voluntarii săi și sunt provocați să petreacă timp de două ore momente unice.

„Revenind la activitățile centrului, pe lângă cele menționate, de ajutor la lecții, activități de dezvoltare personală, activități creative în care se fac tot felul de lucruri, întreceri sportive, avem o serie de tradiții ale centrului pe care eu aș vrea să le păstrez. Una dintre aceste tradiții este sărbătoarea bostăneilor, o sărbătoare românească de care copiii trebuie să își aducă aminte cu plăcere. Având în vedere că acum o parte din copii nu mai au bunici la țară, încerc să fac și deplasări în zone în care copii au posibilitatea de a vedea ceea ce se întâmplă la țară, cum am și fost în vizită la o stână”, a mai spus Mircea Popovici, psiholog.

„Îi pregătim pentru viață”

Povestea centrului a început în urmă cu 12 ani, când Mircea Popovici se întâlnea cu cei mici doar o dată pe săptămână. În timp, psihologul a reușit să obțină un spațiu amenajat într-un punct termic din cartier și împreună cu voluntarii săi se întâlnește de luni până sămbătă cu cei mici timp de două ore pentru a petrece clipe de neuitat.

“De doi ani și jumătate facem activități zi de zi. Din activitățile pe care le facem aici, începând de la ajutor la lecții, un fel de after school, până la activități de dezvoltare personală, activități de dezvoltare a activităților motrice, care presupun o dezevoltare, completăm atât din punct de vedere fizic, emoțional, social. Copiii sunt foarte atrași de emisiunea Exatlon și organizăm și noi mici sesiuni, adaptate la posibilitățile de aici. Ocazie cu care le oferim posibilitatea să se dezvolte atât pe plan fizic, cât și pe plan social. Ei interacționează întrei ei, învață să își regleze emoțiile, să își regleze trăirile, toleranța la frustrare, pentru că nu toți câștigă. Încetul cu încetul îi pregătim pentru viață”, a mai spus psihologul Mircea Popovici.

Ușa este deschisă oricând copiilor

Orice copil care dorește să se joace cu cei de vârsta lui este așteptat cu drag de către psihologul Mircea Popovici și este bine primit.

„Ușa este deschisă oricând copiilor, care doresc să vină aici. Nu facem nici un fel de deosebire sau discriminare de statut social, de aparteneță politică, religioasă. Orice copil poate veni aici, orice copil care respectă regulile. Sunt niște reguli foarte simple, să nu jignească ceilalți copii, să nu fie agresivi cu ei, să facă activitățile pe care noi le facem aici. Acolo unde este cazul, unde sunt posibilități mai mici, noi îi ajutăm pe copiii cu articole de îmbrăcăminte, cu rechizite școlare. E un lucru care îmi creează satisfacție personală, un lucru pe care îl fac din plăcere, din voluntariat și sper să îl fac cât mai mult. Mă împlinește ca persoană, mă împlinește ca profesionist. Efortul pe care îl investesc aici cu copiii îmi este răsplătit înzecit”, a declarat Mircea Popovici, psiholog.

Aceste activități sunt oferite gratuit de către psihologul Mircea Popovici și echipa sa care fac voluntariat de ani buni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments