România este oficial în pragul unei epidemii de gripă, anunţă Ministrul Sănătăţii. 7 decese au fost confirmate în ultimele 24 de ore, iar bilanţul negru a ajuns la 18.
Majoritatea victimelor sufereau şi de alte afecţiuni care au influenţat decisiv evoluţia gripei, spun medicii. Virusul se intalează pe fondul unui sistem imunitar slăbit, aşa că specialiştii ne sfătuiesc să ne întărim imunitatea cu vitamine, dacă nu am fost vaccinaţi.
În total, la nivel naţional, sunt înregistrate peste 90.000 de viroze respiratorii, dintre care peste 1000, sunt cazuri de gripă.
Trei bărbaţi şi o femeie, din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Arad au fost declaraţi în ultimele 24 de ore victime ale virusului gripal. Cu vârste între 67 şi 81 de ani, toţi aveau şi alte afecţiuni cronice.
Bărbatul de 69 de ani, din Timiş de exemplu, a fost iniţial internat la sfârşitul lunii decembrie cu infecţie renală, dar suferea şi de ciroza hepatică. În zece zile, asociată cu virusul gripal, starea lui s-a înrăutăţi dramatic.
Andreea Bolboroș, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Timişoara: “Pe data de 10 ianuarie a fost transferat pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, au fost prelevate probele specifice virusului AH1, din nefericire acestea s-au confirmat, iar ieri a fost înregistrat decesul”.
Patru din cele 15 victime din ultimele două săptămâni sunt din Arad.
Daniela CârnațU, purtător de cuvânt DSP Arad: “Majoritatea au temporizat prezența la medic majoritatea alegând să se trateze după cum au cosiderat de cuviință şi din păcate tocmai acele zile pe care le-au petrecut acasă, fără să se prezinte la medic au făcut că evoluţia să meargă spre deces”.
Virusul gripal ajunge în organism foarte uşor. Fie este inhalat după ce un bolnav strănută sau tuşeşte lângă o persoană sănătoasă, fie aceasta pune palmă la gură, la nas sau la ochi după ce a dat mâna cu bolnavul.
După ce a pătruns pe căile respiratorii, virusul se multiplică în celule şi se localizează mai întâi în plămâni. Pe fondul unei imunităţi scăzute sau netratat corespunzător, se întinde în tot organismul.
Doctor Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: “Dacă e imunitatea mai slabă, că e vorba de vârstă, că avem afecţiuni cronice, şansa de a răspunde prost creşte şi virusul gripal nu mai e eliminat eficinet şi rămâne în organism şi dă complicaţii. Complicaţiile pot fi locale în căile respiratorii, bronşite de exemplu, pulmonare, pnumonie şi în momentul în care a ajuns în sânge orice complicaţie e posibilă. Vorbim de o infecţie sistemică, de sepsis, inclusiv de complicaţii bacteriene. Cele mai multe cazuri de deces sunt la persoanele cu imunitate slabă″.
Până acum autorităţile au declarat focare de gripă în doar trei judeţe, Bucureşti, Constanța şi Braşov şi mai multe spitale din ţară au luat măsuri şi au scurtat programul vizitatorilor.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: “Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Conform definiţiei specialiştilor dacă într-o săptămână numărul de cazuri confirmate depăşeşte numărul de cazuri estimate, atunci săptămâna se declară că fiind săptămână epidemică. Dacă 3 săptămâni la rând avem săptămâna epidemică, atunci putem vorbi despre epidemie de gripă.”
În tot acest timp, oamenii stau la coada la farmacii. Unii încearcă să se trateze singuri, alţii cumpără medicamente anti-virale, prescrise de doctori. Pe lângă aceste tipuri de pastile, mulţi iau şi tablete pentru întărirea imunităţii.
Oana Oancea, famacist:“Majoritatea vin şi ne spun simptomele şi ce putem să le eliberăm, le eliberăm noi, iar cei care au deja gripă instalată, vin cu reţeta.
Reporter: Sunt şi mulţi care cer vaccin?
Farmacist: Da, sunt mulţi care vor încă să se vaccineze antigripal”
Medicii spun că după vaccinare organismul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a forma anticorpi.
SURSA www.stirileprotv.ro