Ștefan cel Mare și Sfânt nu a fost și niciodată nu va fi socialist

Voievodul Ștefan cel Mare este unul dintre cele mai bine cunoscute și apreciate figuri istorice în Republica Moldova. De numele lui se leagă multe localități, dar și monumente arhitecturale care au ajuns până în zilele noastre, cum ar fi un șir de biserici și mănăstiri, dar și cetatea Soroca și cetatea Tighina, ambele amplasate pe malul râului Nistru. Cunoscând dragostea moldovenilor pentru Ștefan cel Mare, președintele Igor Dodon a decretat anul ce tocmai s-a încheiat, 2018, ca fiind ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. Am discutat cu Andrei Batereanu, președintele Asociației Obștești ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Republica Modova, despre memoria pe care o păstrează basarabenii despre Ștefan cel Mare, dar și cum a fost sărbătorit acesta de către președinția moldovenească.

0
2068
Andrei Batereanu, Asociatia Stefan cel Mare si Sfant

7 EST : Personajul istoric Ștefan cel Mare și Sfânt este iubit și azi de toți moldovenii din stânga Prutului. De ce nu este în locul lui domnitorul Dimitrie Cantemir, care a fost mult mai apropiat de țarii ruși sau Bogdan I, cel care este considerat a fi întemeietor al Țării Moldovei? Cum îți explici această dragoste a basarabenilor pentru Ștefan Vodă?

Andrei Batereanu:(…) Să intri-n inima unui popor,/ Cea mai strâmtă poartă dintre toate./ De nu eşti jertfă-n lacrimile lor/ Nu-i cum pătrunde în eternitate. (…)Aceste versuri din poezia ”Testamentul lui Ștefan cel Mare” scrisă de Ioan Alexandru ne arată cine a fost de fapt Măria sa Ștefan. Sfântul Ștefan cel Mare este iubit pe ambele maluri ale Prutului și va fi iubit atât cât va exista neamul nostru. Noi suntem un popor și un neam credincios, or, Ștefan cel Mare este un sfânt pentru poporul de pe ambele maluri ale Prutului, iar acest fapt întărește și mai mult dragostea noastră. Fiind mereu bătuți de soartă, de istorie, de politicieni și de marile puteri, o personalitate glorificată ca Ștefan, inevitabil devine un reper iubit. Gloria luptelor pe care le-a dus s-a transformat în mituri care se transmit de peste cinci veacuri. Acest fapt e înrădăcinat prea adânc în conștiința colectivă, iar unui alt personaj istoric i-ar fi mult mai complicat să concureze cu personajul istoric Ștefan cel Mare. Acest lucru fiind demonstrat acum câțiva ani, când românii l-au votat pe Ștefan cel Mare ca fiind unul dintre cei mai mari români din toate timpurile.

7 EST: Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului este locul unde vin de sărbători, dar și la comemorări, toți politicienii moldoveni de după 1991. Și comunistul Vladimir Voronin, socialistul Igor Dodon, dar și unionistul Mihai Ghimpu au trecut pe la monumentul domnitorului modovean. Ce-i face să f se țină de acest simbol, mai ales că marea parte a Moldovei lui Ștefan cel Mare, atât cetatea de scaun, dar și mănăstirile și bisericile ctitorite, e parte a statului român, ori Voronin și Dodon sunt niște anti-români declarați?

Andrei Batereanu: Să nu vii la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfant pentru un politician din Chișinău, înseamnă să pierzi o bună parte din electorat, și unii, dar și alții o fac din cinism și protocol. Mai mult, unii încearcă să și-l atribuie sau să-l privatizeze. Dacă ar fi posibil, alții l-ar face membru de partid. Bine că Ștefan cel Mare e peste partide, curente și ideologii politice. Trebuie de recunoscut însă, că o bună parte din politicieni, dar și toată societatea noastră, îl iubesc pe Ștefan cel Mare sincer și visează ca unul din contemporani să întrunească calitățile de lider, conducător, creștin și om de stat ale fostului voievod.

7 EST: Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat anul 2018 ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei”. O încercare de a contrapune simbolismul legat de Ștefan cel Mare cu simbolismul Anului Centenar, an în care România a împlinit o sută de ani de la unirea tuturor provinciilor românești. Cum ți s-a părut această decizie a președintelui Igor Dodon?

Andrei Batereanu: Ștefan cel Mare și Sfânt nu a fost și niciodată nu va fi socialist. Decizia lui Igor Dodon e una pur politică și cu sens dublu. În primul rând că, și-a dorit să fie o contrapondere pentru Anul Centenar al Marii Uniri, dar și pentru anul premargator anului electoral 2019 din Republica Moldova.

7 EST: S-a simțit în Republica Moldova cu adevărat că anul 2018 a fost un an dedicat marelui voievod Ștefan cel Mare?

Andrei Batereanu: Lucrurile pot fi bune sau rele doar prin comparație. Dacă e să comparăm cu Anul Centenar, nu s-a simțit. Dacă e să ne referim la acțiunile în care Sfinția Sa s-a integrat în acțiunile dedicate Centenarului, sigur că s-a simțit. De fapt, încă se mai simte, dacă e să ne referim la conotația electorală dată acestui an, sigur o vom simți la alegerile din 24 februarie. Însă, noi cei de la Asociația care îi poartă numele marelui domnitor, am avut o agenda separată de cea a președintelui Igor Dodon, o agendă în care am desfășurat acțiuni pe ambele maluri ale Prutului, dar și inclusiv în stânga Nistrului, în Cernăuti și la Kiev. Pentru noi a fost un an al lui Ștefan cel Mare și fără decretul lui Igor Dodon sau a oricărui alt președinte.

7 EST: Ce îi leagă azi pe basarabeni de domnitorul Ștefan cel Mare al Moldovei? Ce este păstrat în memoria colectivă a moldovenilor despre domnitorul medieval?

Andrei Batereanu: În primul rând, basarabenii știu că Ștefan cel Mare a fost promotorul religiei creștine, un element foarte important pentru noi ca neam. Prin politica și activitățile lui, a ales o singură cale, cea de a-și proteja, crește și dezvoltă Țara Moldovei. Moldovenii țin minte că el a avut relații bune cu toți vecinii, dar nu pleda pentru un singur parteneriat, dar gestiona între aceste mari puteri. Niciodată doi dușmani, ci totdeauna împăcarea cu unul, cât era în ceartă cu celălalt e ceea ce spune A.D.Xenopol despre voievodul moldovean. Apoi, basarabenii îl cunosc ca fiind un conducător ferm, cu legi bine stabilite, dar și aproape de popor. Nu în ultimul rând, vitejia, patriotismul, dragostea pentru neam și țară sunt calitățile cunoscute despre Ștefan cel Mare de la ”vlădâcă până la opincă” și acum, fiind reprezentant în cărțile de istorie ca unul dintre puținii eroi pe care i-a născut meleagurile moldave.

7 EST: Ce acțiuni face Asociația Obștească ”Ștefan cel Mare și Sfânt” pentru a promova valorile celebrului înaintaș?

Andrei Batereanu: Asociația ”Ștefan cel Mare și Sfânt” este relativ o asociație tânără, dar în puțin peste trei ani am reușit să creăm o platformă de comunicare între oameni de diferite curente politice, diferit statut social. Membrilor fondatori li s-au alăturat studenți, preoți de la Mitropolia Moldovei și a Basarabiei, oameni de afaceri, membri ai Academiei de Știinte din Moldova, politicieni, analiști politici, jurnaliști, dar și oameni de cultură la care noi ținem enorm de mult, cum Eugeniu Doga. Ne-am dorit să fim prezenți și să participăm la cele mai importante evenimente culturale, sportive, mondene sau bisericești, să creăm un proiect național cu cât mai mulți ”urmași ai lui Ștefan cel Mare”. Una din realizările mari ale noastre este acordul de colaborare cu Mănăstirea Putna, iar starețul arhimandrit Melchisedec Velnic este duhovnicul asociație noastre. În această ordine de idei, împreună cu sfinția sa, prin nemijlocirea noastra, dar și în colaborare cu Ministerul de Interne de la Chișinău, pentru prima data în istorie, în data de 2 iulie 2018, la Putna, a avut loc o paradă militară cu participarea militarilor din Garda de Onoare din Republica Moldova, fiind susținut și un concert de ofițerii corului Credo. De la înființarea asociației am înmânat peste 250 de tablouri care îl reprezintă într-o formă stilizată pe voievodul moldovean la o serie întreagă de personalități din Republica Moldova și România. Pentru a ridica la un alt nivel importanța înaintașului nostru, am instituit și două insigne care îl reprezintă pe Sfântul Ștefan. Insignele sunt din argint și din aur și ajung doar la personalități de valoare din spațiul românesc care devin membri ai asociației noastre, cum sunt campionul olimpic Tudor Casapu, compozitorul Eugen Doga, starețul mănăstirii Putna Melchisedec, IPS arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, stavrofora Irina Pantescu de la mănăstirea Voroneț. Anul 2018 l-am încheiat la mănăstirea Voroneț, acolo unde am incheiat un acord de colaborare. Acțiunile noastre vor continua și în 2019, atunci când unii vor uita că au decretat un an al lui Ștefan cel Mare.

7 EST: Dacă facem un exercițiu de imaginație și astăzi ar reînvia Ștefan cel Mare, cum crezi că ar reacționa la ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova?

Andrei Batereanu:Când a fost să moară Ștefan,/ Multă jale-a fost în țară”, iar la o ”înviere” a voievodului, cred că tot ar fi ”jale” pentru unii. Desigur că, ar face uz de sabia sa, însă sunt sigur că s-ar reveni la hotarele de odinioară, care ne dor pe noi ca neam. Dar, ca să nu așteptăm să revină Ștefan, noi cei de azi e cazul să-i păstrăm vie memoria și valorile, idealurile și hotarele țării marelui nostru înaintaș Ștefan cel Mare și Sfânt. Un ”Ștefan” trebuie să se nască dintre noi, să-l creștem, să-l susținem să facă lucruri mari și frumoase.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments