Știați că și natura are drepturi?

- ghid juridic -

0
580

Ce se înţelege prin mediul înconjurător?              

Prin mediu se înţelege întregul spaţiu care ne înconjoară: solul, subsolul, apele, spaţiul aerian, oamenii, florile şi animalele.

Conceptul de mediu aparţine epocii contemporane şi s-a dezvoltat în strânsă legătură cu filozofia durabilităţii şi a respectării dreptului la viaţă a tuturor componentelor lanţului trofic al cărui punct terminal este omul.

Este foarte important de ştiut faptul că mediul, în actuala concepţie, nu este o valoare rece, sterilă, ci este un bun de interes public, al nostru, al tuturor, fără de care noi nu putem exista şi pe care noi avem obligaţia să-l întreţinem şi să-l protejăm.

Este important să ne însuşim o conduită corectă de respect şi iubire pentru mediul înconjurător.

Nu trebuie să uităm că întreg spaţiul înconjurător care înglobează mediul, în mediile urbane, are o funcţie socială extraordinară, fiind ansamblul ambiental care asigură dezvoltarea armonioasă a tinerilor, activităţi sociale pentru vârstnici, cât şi sportive, de recreere recomandate de Organizaţia naţională a sănătăţii pentru menţinerea sănătăţii populaţiei indiferent de vârstă.

Putem spune, astfel, că un mediu sănătos contribuie la creşterea şi menţinerea unei populaţii sănătoase, iubitoare de viaţă, apte de muncă şi asigurarea unui echilibru fizic şi psihic permanent.

În prezent, dreptul la un mediu sănătos se înscrie printre cele mai recent recunoscute şi garantate drepturi fundamentale ale omului.

Având în vedere cât de important este să respectăm şi să iubim natura, cunoaşteţi care sunt infracţiunile privind mediul înconjurător?

Infracţiunile privind mediul înconjurător sunt toate acele acţiuni care aduc atingere mediului înconjurator şi care produc o stare efectivă de pericol pentru toate componentele acestuia.

Ştiaţi, de exemplu, că desfăşurarea activităţilor de vânătoare pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este interzisă şi constituie infracţiunea de braconaj, cu excepţia măsurilor întreprinse de Admnistraţia Rezervaţiei în scopul protejării şi conservării tuturor habitatelor naturale?

Conform legii, dacă infracţiunile de mediu pun în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de personae și dacă au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care s-a produs moartea uneia sau a mai multor persoane ori pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

 

Iată ce drepturi şi obligaţii avem noi faţă de natură, faţă de mediul înconjurător:

Dreptul şi obligaţia de a respecta, proteja şi a trăi în armonie cu Natura.

Dreptul şi obligaţia de a participa activ la procesul de elaborare a politicilor publice de mediu, economice şi sociale în armonie cu interesele Naturii.

Dreptul şi obligaţia la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic.

Dreptul şi obligaţia la un mediu înconjurător de calitate.

Dreptul şi obligaţia la conservarea mediului înconjurător.

Dreptul şi obligaţia la un mediu înconjurător sigur.

Dreptul şi obligaţia la apă ca sursă de viaţă, aer curat şi sănătate deplină.

Dreptul şi obligaţia de a nu contamina şi polua apa.

 

Nu știaţi că şi mediul înconjurător are drepturi?

Da, mediul înconjurător, prin toate formele sale de viaţă, are tot atâtea drepturi ca şi oamenii: are dreptul de a exista, de a persista şi de a se regenera.

 

Iar noi, oamenii, avem obligaţia morală şi legală de a susţine aceste drepturi în numele ecosistemelor, pentru că toţi facem parte din mediul înconjurător: o indivizibilă comunitate vie, de forme de viaţă interconectate.

 

„Pentru a garanta drepturile oamenilor, trebuie să recunoaştem şi să apărăm drepturile Mamei Terra.” Această recomandare face parte din Declaraţia Universală a Drepturilor Naturii (Mamei Terra), care a fost adoptată de 35.000 de oameni la Conferinţa din Cochabamba, Bolivia, în aprilie 2010.

 

Acest articol este extras din „Ghid juridic pentru elevi (clasele lX-Xll)”, capitolul „#Despre noi și natură”, semnat de conf. univ. dr. Carmen-Mariana DIACONU de la
Facultatea de Agricultură, Universitatea
de Științe Agricole
și Medicină Veterinară
„Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.

Ghidul juridic pentru elevi se poate găsi/descărca și online (în format pdf), acesta fiind distribuit în format fizic în școlile din țară și în bibliotecile din județul Iași, în cadrul unui program de responsabilizare tineri și adulți (inițiat de Asociația pentru Dialog în Justiție cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași).

Maria Păduraru – Asociația pentru Dialog în Justiție
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments