La începutul lunii decembrie a anului 2018, echipa medicală de la Spitalul Clinic C.I. Parhon din Iași a marcat cei 18 ani de activitate a programului de transplant renal. El a debutat în anul 2000 și are la activ peste 200 de intervenții de succes, care au schimbat cursul vieții pentru mulți pacienți care își pierduseră speranța. La final de an, a fost înregistrat un record în ceea ce privește numărul de intervenții de transplant de rinichi, pe parcurs fiind efectuate nu mai puțin de 32 de transplanturi. Vorbim despre organe prelevate atât de la donator viu, cât și de la donator cadaveric iar îmbucurător este faptul că Programul Național funcționează din ce în ce mai bine întrucât mulți dintre pacienți au primit rinichi sau cornee de la donatori din București sau din alte orașe.
Sute de pacienți sunt înscriși pe listele de așteptare ale Agenției Naționale de Transplat iar cei mai mulţi sunt pentru rinichi. Conform datelor publicate pe site-ul Agenției, 121 de persoane așteaptă un transplant renal. În ceea ce privesc celulele stem hematopoietice, 13 pacienți de la Institutul Regional de Oncologie Iași se află pe listele așteptare, iar 42 dintre bolnavi au primit deja o șansă. De asemenea, nouă persoane au nevoie de cornee pentru a-și recăpăta vederea, iar altele 11 au nevoie de transplant hepatic.
Transplantul, luminița de la capătul tunelului
Acest program le-a oferit în anul 2018 pacienților șansa de a duce o viață normală și de a renunța la dializă, o procedură medicală dificilă. Unul dintre ei, Toader Panaite din Bacău, facea dializă de 24 ani și tot de atât timp se afla pe listele de așteptare pentru a primi un rinichi.
„Am o fetiță de 14 ani care de când a învățat să scrie, de fiecare dată pe bilețelul de dorință de Crăciun scrie că își dorește ca tatăl ei să fie bine. Binele suprem la mine este să reușesc să fac un transplant. Pe această cale vreau să mulțumesc în mod deosebit familiei celui care a avut puterea ca în clipele astea grele pentru ei să reușească să facă gestul ăsta suprem și să ne doneze nouă organele, să putem trăi în continuare. Cred și nu e un clișeu, că el sau ea trăiește prin noi”, declara pacientul la câteva ore de la transplant.
În prag de anul nou, Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Parhon a efectuat ultimele două intervenții de transplant de la donator cadaveric. Cele două organe au fost transplantate la două femei de 46 și 54 de ani, din Vaslui și din Bârlad, care făceau dializă de ani buni.
Anul 2018 a fost o reușită și pentru echipa medicală de la Spitalul Parhon pentru că a reușit să transplanteze rinichi la persoane diagnosticate cu virus hepatic C. Acest tip de hepatită este transmisibil prin sânge dar există protocoale de diagnostic şi tratament care au o rată mare de succes. Este un tratament care are o rată de succes de 98 – 99 %, extraordinar de bună, spun medicii, prin care acest tip de hepatită este tratabilă. La un singur capitol, Iașul stă extrem de prost pentru că nu are nici în prezent o bancă de țesuturi, deși familiile donatorilor au acceptat și donarea de os, tendon și piele.
„Neexistând o bancă de țesuturi acreditată pe teritoriul României nu s-a putut face prelevarea. Am mai avut astfel de situații anul acesta de mai multe ori, avem și echipe care se deplasează dar nu avem unde să o stocăm”, a declarat unul dintre reprezentanții Agenției Regionale de Transplant.