VIDEO Ministerul Apărării al Ungariei cumpără performantele tancuri germane Leopard 2A7+ în timp ce Armata Română amână programe majore de înarmare

În timp ce Armata Română a ratat în acest an programe majore de înzestrare cum ar fi cel al corvetelor sau camioanelor, Ministerul Apărării al Ungariei a semnat un contract cu Krauss-Maffei Wegmann din Germania pentru furnizarea a 44 tancuri principale de luptă (MBT) Leopard 2A7+ şi a 24 obuziere autopropulsate PzH 2000. Toate aceste echipamente sunt noi.

0
1161

În timp ce Armata Română a ratat în acest an programe majore de înzestrare cum ar fi cel al corvetelor sau camioanelor, Ministerul Apărării al Ungariei a semnat un contract cu Krauss-Maffei Wegmann din Germania pentru furnizarea a 44 tancuri principale de luptă (MBT) Leopard 2A7+ şi a 24 obuziere autopropulsate  PzH 2000. Toate aceste echipamente sunt noi.

Contractul are o valoare de peste 565 milioane de dolari şi include şi furnizarea a 12 tancuri Leopard 2A4 “second hand”  care vor fi folosite pentru antrenarea echipajelor, arată defence-blog.com.     Considerat printre cele mai bune din lume   Potrivit Ministerului de Apărării al Ungariei, noile vehicule de luptă vor înlocui tancurile T-72 din epoca sovietică şi mai vechile sistemele de artilerie autopropulsate. Aflat în dotarea forţelor armate a multor ţări, Leopard 2 este considerat printre cele mai bune tancuri principale de luptă din lume. Specialiştii militari consideră că performanţele în luptă rezultată dintr-o combinaţie optimă între putere de foc, protecţie asigurată echipajului, mobilitate şi pregătire operaţională.   Crucial, este tunul de 120 mm produs de Rheinmetall care a furnizat şi muniţiile de ultimă generaţie, sistemul de control al focului şi echipamentele de comandă şi control (C4I).   Obuzierul are o rază de acţiune de 56 de kilometri   În acelaşi timp obuzierul autopropulsat PzH 2000 este considerat cel mai performant astfel de sistem de artilerie din lume, care este capabil să ofere un suport vital într-o gamă largă de scenarii operaţionale. Acest sistem de arme combină o distanţă lungă de tragere (rază de acţiune standard de până la 30 sau 40 km, dar pot fi vizate şi ţinte aflate la distanţe de până la 56 km, cu muniţii cu rază de acţiune sporită) cu o mobilitate excelentă pe câmpului de luptă. PzH 2000 este produs în comun de Rheinmetall Defense şi Krauss-Maffei Wegmann.

Reamintim că ministerul maghiar a comandat, de asemenea, cu puţin timp în urmă, 16 elicoptere multifuncţionale H225M de la Airbus ca parte a unui nou program, al cărui scop ar fi extinderea capacităţilor armatei.   Armata Română abia se gândeşte la tancuri noi   Demararea programului maghiar de dotare a forţelor armate cu tancuri vine la o lună după ce unele voci din MApN au anunţat că responsabilii militari români abia se gândesc să facă o achiziţie asemănătoare în viitor.    Intenţia de demarare a acestui program de înzestrare a fost făcută publică de locotenent-colonel Valentin Torcică la o conferinţă dedicată vehiculelor militare blindate, care a avut loc la Londra, în perioada 13-15 noiembrie.

Concret, Armata Română se pregăteşte să schimbe tancul principal de luptă (MBT) aflat acum în exploatare. Este vorba de modelul TR-85 M1 Bizonul.   În mare, viitorul tanc principal de luptă al Armatei Române trebuie să fie echipat cu sisteme moderne de comandă, control şi comunicaţii asistate digital pentru a putea opera pe orice vreme, ziua sau noaptea. Tancul va avea trei sau patru militari în echipaj şi va fi dotat cu un tun principal de 120 milimetri.  Orientativ, din tancurile produse de ţări aliate NATO, România ar alege din modelul american M1 Abrams, cel britanic FV 4034 Challenger 2 sau cel francez AMX Leclerc. Mai este şi modelul german Leopard 2 care este în prezent operat, printre altele, şi de forţele armate din Canada, Grecia, Finlanda, Olanda. Polonia, Portugalia, Spania, Suedia sau Turcia. Apoi, MApN ar putea alege dezvoltarea unui nou tanc împreună cu parteneri extterni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments