Alertă de promoții false! Comisia Europeană a verificat peste 500 de site-uri de comerț electronic. Aproape 60% aveau nereguli cu privire la prețuri și reduceri

0
185
magazin online

Comisia Europeană și autoritățile naționale din domeniul protecției consumatorilor au verificat 560 de site-uri de comerț electronic și au constatat că aproape 60% consemnau nereguli, cele mai multe fiind în cazul prețurilor afișate sau la calcularea neclară a reducerilor. Site-urile respective oferă de la îmbrăcăminte și încălțăminte, până la softuri sau bilete la spectacole. Cele mai multe nereguli constatate de către autorități au vizat prețurile și reducerile.

Vera Jourova, comisarul european pentru Jusțiție, Consumatori și Egalitate, spune că adesea consumatorii sunt induși în eroare. „Comerţul online le oferă consumatorilor numeroase oportunităţi. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre site-uri prezintă nereguli, în special cu privire la modul în care sunt afişate preţurile şi reducerile. Acest lucru trebuie să înceteze, deoarece consumatorii sunt adesea induşi în eroare şi plătesc mai mult decât îşi propun. Sunt consternat de numărul mare de site-uri care au aceste probleme – sper că acestea sunt neintenţionate. Comercianţii online trebuie să respecte pe deplin normele UE în materie de protecţie a consumatorilor. Autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor, cu sprijinul Comisiei, urmează să ia măsurile necesare pentru a pune capăt acestor practici comerciale neloiale”, a spus Jourova, potrivit Mediafax.ro. Studiul vine în contextul în care o cercetare anterioară a Consiliului Concurenței din România arăta că 80% din ofertele de Black Friday erau false.

Pentru un procent de 31% din site-urile verificate, autoritățile suspectează că ofertele speciale nu erau autentice sau că modalitatea de calculare a reducerii nu este clară. Pe 211 site-uri, prețul final era mai mare decât cel arătat inițial. Mai exact, comercianții nu informau consumatorii privind diverse suprataxe. Legislația europeană obligă companiile să prezinte toate aceste costuri obligatorii. Pe 59% din cele 560 de site-uri comercianții nu ofereau linkuri către platforma online de soluționare a litigiilor. Aceasta permite rezolvarea problemelor fără a se apela la justiție.

Pe 30% din site-uri au fost constatate probleme privind informarea cu privire la dreptul de retragere a consumatorilor din contracte. Potrivit legislației europene, consumatorii au dreptul de a returna orice produs cumpărat online în 14 zile. Companii își pot seta un drept de returnare pentru mai multe zile, dar cel puțin 14 trebuie să existe oriunde. Comercianții trebuie să prezinte clar pe site caracteristicile produsului, preţul cu toate taxele incluse, costurile de livrare şi existenţa unui drept de retractare sau de anulare. Verificarea a fost realizată în luna noiembrie. Astfel de verificări au loc anual și sunt realizate de către Comisia Europeană și rețeaua europeană de cooperare în domeniul protecției consumatorilor. Aceasta include autoritățile de profil din fiecare țară, plus cele din Norvegia și Islanda.

SURSA www.libertatea.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments