Care ar trebui să fie greutatea maximă a ghiozdanului copilului?

0
200
scolar cu ghiozdan

De cele mai multe ori, cei mici merg la şcoală cărând în spate ghiozdane grele, pline cu recuzite şi tot felul de gadgeturi. Unii merg chiar kilometri pe jos ţinând ghiozdanul chiar şi pe un umăr, acest obicei dăunând sănătăţii coloanei vertebrale.

Este o problemă cu care se confruntă deja generaţii întregi de copii, în condiţiile în care aceştia trebuie să care zilnic toate cărţile şi caietele, în timp ce la şcolile din alte ţări toate aceste rechizite sunt depozitate în vestiarele din unităţile de învăţământ.

Vedeta Ela Crăciun are doi copii care se confruntă cu această problemă, aşa că a apelat la un specialist în kinetoterapie, Dr. Elena Căciulan, şi a publicat răspunsul primit pe blogul ei:

”Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest ghiozdan produce un dezechilibru corporal copilului. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage.

Apoi sunt copilaşii care poartă ghiozdanul mult prea greu pe ambii umeri, dar datorită greutăţii prea mari trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze şi cât sunt de importante poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate”, precizează medicul Elena Căciulan.

,,M-am confruntat şi eu cu aspectul asta când eram mică şi tare mult aş vrea ca din ce în ce mai mulţi părinţi să nu uite, în excesul de zel, de sănătatea micuţilor lor. Până la urmă, nu cară ei toată viaţa şi toate responsabilităţile în ghiozdanul cu care merg la şcoală, nu? , adaugă Ela Crăciun.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments