Ştiaţi că, în România, la momentul actual, o femeie este agresată verbal, fizic şi psihic la fiecare 30 de secunde?
Vorbim, bineînțeles, despre violența în familie, acea formă de violență care reprezintă orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii.
Ce se înţelege prin membru de familie, în accepţiunea legii speciale?
Un membru de familie, care poate oricând deveni o victimă a violenţei:
Ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;
Soţul/soţia şi/sau fostul soţ/soţie;
Persoanele care au stabilite relaţii asemănătoare acelor dintre soţi (de exemplu, concubinii) sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc (de exemplu, soţul şi copiii din căsătoria anterioară a soţiei).
Atenţie! Violenţa poate avea mai multe forme: fizică, economică, psihologică, sexuală, spirituală, verbală. Oricare din aceste forme de abuz poate să-i afecteze pe membrii de familie.
De ce abuzează cineva un membru al propriei familii? Care este scopul său?
Scopul abuzatorului este acela de a-şi stabili, exercita puterea şi de a deţine controlul asupra altei persoane decât persoana sa. Un asemenea comportament nu este normal, chiar dacă se întâmplă să fie des întâlnit în familie.
Care sunt drepturile victimei violenţei în familie?
În cazul unei posibile violenţe în familie, este important de ştiut că victima are:
dreptul la protecţie specială: există centre de primire în regim de urgenţă.
dreptul să se informeze (există centre pentru servicii de informare şi sensibilizare a populaţiei).
dreptul la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum şi la asistenţă medicală gratuită.
dreptul la consiliere şi asistenţă juridică gratuită, în condiţiile legii. De exemplu, posibilitatea de a avea un avocat din oficiu.
dreptul de a depune cerere pentru emiterea unui ordin de protecţie civilă în baza căruia se emite un ordin de protecţie civilă pentru victimă.
Ce trebuie să facă victima dacă se simte ameninţată?
Victima violenţei în familie trebuie să solicite polițistului sau judecătorului ordinul de protecţie civilă în scopul înlăturării stării de pericol pe care îl simte.
Cererea este formulată de persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei.
Dacă victima este unul dintre soţi, cererea este formulată personal.
Dacă un minor este victima violenţei domestice, cererea se face prin reprezentant legal ori asistat de un reprezentant legal.
Când putem spune că suntem în pericol?
Depinde cum simţim noi starea de pericol, deoarece aceasta este individualizată raportat la fiecare persoană, la trăirile acesteia, la relaţiile care au existat între victimă şi autorul violenţei. Fiecare victimă a violenţei în familie trăieşte diferit starea de pericol indusă de agresor, iar fiecare autor al unei agresiuni acţionează diferit, în funcţie de tipul victimei, de mediul în care trăieşte, de ascendentul pe care îl are asupra victimei.
Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi abuzaţi sau cunoaşteţi astfel de situaţii abuzive?
Trebuie să contactaţi imediat Poliţia sau Protecţia copilului. Dacă nu doriţi să vorbiţi cu cineva necunoscut, aţi putea discuta cu cineva în care aveţi încredere.
Acest articol este inspirat din „Ghid juridic pentru elevi (clasele lX-Xll)”, capitolul „Familia contează”, semnat de avocat și prof.univ.dr. Gabriela Lupșan.
Ghidul juridic pentru elevi poate fi găsit și online (în format pdf), fiind distribuit în format fizic în școlile din țară și în bibliotecile din județul Iași, în cadrul unui program de responsabilizare tineri și adulți (inițiat de Asociația pentru Dialog în Justiție și sprijinit financiar de către Primăria Municipiului Iași).
Maria Păduraru – Asociația pentru Dialog în Justiție