Schemele de finanțări nerambursabile oferite atât de Guvernul României, prin programele specifice dedicate mediului privat, precum și sumele de bani disponibile prin programele de finanțări nerambursabile europene constituie un ajutor extrem de important în acești ani pentru antreprenorii care vor să își dezvolte afacerile la costuri rezonabile. Deși se spune că banii din finanțări europene sau guvernamentale, spre deosebire de cei atrași prin bănci, sunt gratis, acest lucru nu înseamnă că proprietarii de business sunt mai puțin responsabili pentru investiția pe care o implementează. Nici un program cu finanțare nerambursabilă nu acoperă integral o investiție, ci o finanțează cu un procent semnificativ (de obicei, realist, în jurul a 50%).
Pentru a atrage o finanțare și a o implementa cu succes, rolul consultantului este unul esențial prin prisma experienței pe care a avut-o în proiecte asemănătoare și prin expertiza sa în gestionarea relației cu autoritățile finanțatoare. Este un serviciu care produce antreprenorului plusvaloare prin diminuarea consistentă a riscului de a depune un proiect care să fie ulterior respins la finanțare, iar în timpul implementării de a face greșeli care să determine returnarea unor sume foarte mari, deja cheltuite, către finanțator. Nu vorbim, așadar, despre un moft, ci despre un serviciu vital de accesat atunci când îți dorești să te dezvolți folosind programele europene sau guvernamentale.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care antreprenorii le fac atunci când se gândesc la un proiect cu finanțare nerambursabilă ține de planul de afaceri, de scopul pentru care doresc să facă acest pas. Obținerea în sine de bani „pentru orice se potrivește, dacă tot sunt sume gratis“ înseamnă, din start, un plan greșit care s-ar dovedi ulterior costisitor în cazul ratării implementării. Orice proiect începe cu un scop foarte precis, iar acesta trebuie să se refere la dezvoltarea capacității unor business-uri de producție, spre exemplu. Ideal este ca finanțarea atrasă să se suprapună în mod direct cu un plan de expansiune a firmei deja creionat.
Banii nu sunt niciodată gratis! Finanțările vin să întărească direcțiile strategice convenite la nivel guvernamental de România cu organismele finanțatoare europene, iar în urma implementării acestora trebuie să reiasă în mod cert dezvoltarea unui anumit sector țintit în mod cert. Antreprenorii, la rândul lor, trebuie să aibă business-uri solide pentru a solicita finanțările, dat fiind că, de la semnarea contractului de finanțare și până la decontarea propriu-zisă a sumelor poate fi cale lungă. Pentru un business solid, faptul că la finalul unei investiții i se returnează, spre exemplu, 50% din suma investită înseamnă un real câștig și un sprijin. Pentru că de sprijin este vorba, nu despre „băgat în traistă“, așa cum atrăgeam atenția și în textul de săptămâna trecută, dedicat programului Start UpNation.