Artistul vizual Paul Adrian Chiș le-a pregătit ieșenilor o expoziție inedită. Este vorba de o călătorie în timp prin fotografii porter, totul într-o poveste. Fotograful de portert studio, prin execelență, Paul Adrian Chiș, și-a perfecționat tehnica de lucru: lumină, încadratură, accesorii, toate aceste elemente contribuie la crearea unui univers baroc, decalat, în care personajele fotografiate sunt actori, invitându-ne, fiecare în parte, într-o poveste. Eclerajul Rembrandt, mizanscena savant și folosirea accesoriilor într-un mod fie anacronic, fie poetic, ne proiectează ca spectator alături de personajele lui Paul într-o călătoie în timp.(Crenguța Pânzaru)
40 de fotografii porter
Timișoreanul Paul Adrian Chiș reușește să surprindă într-un mod plăcut prin fotografiile sale. Practic artistul a reușit să facă obiectele altceva decât ceea ce par a fi. Prin fotografie Paul Chiș a reușit ca imaginile să spună povești și modele devin personaje.
„O să prezint în imagine o muncă la care am în spate cel puțin 15 ani de artă. Eu vin din zona picturi. Eu nu sunt neapărat fotograf. Ceea ce prezint aici nu este o fotografie, ci este artă vizuală. Este ceea ce diferențiază oarecum ideea de a fi fotograf. De fapt aparatul foto este o altfel de pensulă. Vreau să transmit prin fotografii frumosul și legătura frumosului de care avem toți nevoie. Ideea e să produc ceva care nu a mai produs nimeni, să aibă caracter ăsta unic. Și în al doilea rând să fie cu efectul wau. Satisfacția cea mai mare este atunci când lumea se uită la lucrările mare și zice wau. E singura satisfacție. Noi artiștii din acest domeniu nu suntem apeciați la scena deschisă cu aplauze, doar foarte rar. În această expoziție o să fie 40 de fotografii, dintr-o colecție de câteva mii. Am ales niște persoaneje care cumva îmi sunt dragi. E și portretul tatălui meu înre ei. Pentru mine la Iași o să fie cea de-a 103-a expoziție pe care o fac în viața asta. Este o expoziție eveniment. De fapt este o reorientare a expoziției pe care am avut-o în decembrie anul trect la Timișoara. Am zis că merită ca această expoziție să fie arătaă tuturor. Probabil că am să merg cu expoziția asta și la București și la Cluj sau chiar peste graniță.”, a declarat artistul Paul Adrian Chiș.
De la pensulă la aparatul foto
Pentru artistul Paul Adrian Chiș trecerea de la pensulă la aparatul foto a fost o plăcere și o provocare. Astfel artistul a reușit să creeze imagini inedite.
„Trecerea de la pensulă la aparatul foto a fost o conjunctură. Faptul că după școală am intrat în domeniul publicitar și a trebuit să lucrez cu imaginea a trebuit să îmi fac singur suportul și așa am ajuns la fotografie. Lucrările pe care a trebuit să mi le fac, au trebuit să fie foarte bune. Ca să ajungi la foarte bune a trebuit să muncesc. Și atunci a fost că nici nu mi-am dat seama cum a fost ruperea de planșetă de desen și am ajuns la foto. Eu m-am gândit că după ce termin școala o să fiu un artist plastic la fel ca toți ceilalți artiști plastici și o să îmi las o barbă mare și o să am o burtă mare. Cam așa m-am gândit eu despre mine la vremea aceea. O fotografie în primul și primul rând este o poveste cromatică. O poveste care ți-o creezi. Practic eu am luat niște personaje din jurul meu care au devenit personaje de poveste. Iar aceste persoanje de poveste au devenit mai mult decât erau, le-am dat viață în cu totul și cu totul un alt context. E o varintă care ține de perioada secolului XVI, XVII de perioada baroc. Și pictura ea e tot așa, tot pe să zic acest fugurativ foarte realist.”, a mai spus artistul Paul Adrian Chiș.
Timișorean la Iași
Artistul Paul Adrian Chiș de doi ani este navetist. Asta după ce după mulți ani a revenit la Iași pentru a o cunoaște pe soția sa. Modest din fire, Paul Chiș se caracterizează prin a fi un om bând, un om fain și îi lasă pe cei din jur să îl aprecieze. pentru el cel mai impresionant lucru este acela că de fiecare dată la expozițiile lui s-au vândut toate fotografiile.
„Sunt navetist în execelență. Două luni sunt în Iași, două luni sunt în Timișoara. Când am venit aici am venit să o cunosc pe Raluca, soția mea. Și povestea asta este foarte interesantă. Soția este creator de modă, ea mă susține și ajută tot timpul.”, a mai spus artistul Paul Adrian Chiș.
Artistul Paul Adrian Chiș vă așteaptă în perioada 4 februarie – 22 februarie la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” din Iași cu multe surprize.