Cum gătești sous-vide?
Pentru friptura din carne de miel și legume vă trebuie o pulpă de miel, cartofi, morcov, ceapă, usturoi, piper negru măcinat și timp pentru a o pregăti. Rețeta se face într-o tehnică nouă, mai simplă, sous-vide. Practic, alimentele se gătesc în vid într-o pungă, iar temperatura la care se pregătește poate fi controlată mai ușor. Chiar dacă pare greu de realizat, pentru această rețetă nu vă trebuie echipamente speciale. Metoda a fost inventată în Franța acum aproape o jumătate de secol, iar la acea vreme sous-vide a fost considerată cea mai buna tehnică de gătit și asta pentru că poți controla temperatura la care gătești. Pentru rețeta noastră trebuie să alocăm câteva ore bune. Pentru început se spală pulpa de miel care se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Carnea se împănează cu usturoi, se condimentează și după preferințe se acoperă cu o folie de plastic și se pune la frigider timp de câteva ore, la macerat.
„Se cumpără o pulpă de miel. Se spală și se lasă la scurs timp de două sau chiar trei ore. După care se mărunțește și se marinează cu diferite condimente, usturoi, ceapă, un pic de sos de soia, sare, piper. Se lasă la maturat timp de patru sau cinci ore. Între timp se curăță morcovul, ceapa care se amestecă cu carnea și se pun în punga de sous-vide. Cuptorul trebuie pregătit la temperatura de 80 de grade timp de șapte sau chiar opt ore. Prepararea la sous-vide se deosebește de multe alte rețete și este o metodă nouă. Aici carnea se gătește în sucul ei propriu, în aburul ei. Când este gata se taie punga de la sous-vide, se adaugă cartofii și este gata de servit”, a declarat chef Stela Samson.
Carnea de miel, mai sănătoasă decât cea de pui
Chiar dacă este în centrul atenției doar de Paște, carnea de miel este foarte bogată în fier și potasiu și se asimilează foarte ușor, fiind cea mai sănătoasă opțiune pentru corpul nostru. Carnea de miel intră la categoria carne roșie și este o sursă foarte bună de proteine de calitate. O altă alternativă apreciată de medici este carnea de ied, care este și ea bogată în proteine și minerale, fiind mai slabă. Iedul ar fi mai sărac în colesterol și decât puiul și asta pentru că nu asimilează grăsimea în mușchi, cum este cazul vitei și porcului.