Gărzi tăiate la Spitalul Clinic din Pașcani

Linia de gărdă de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului din Pașcani a fost suspendată din cauza lipsei de personal. În prezent, trei medici își desfășoară activitatea în cadrul secției deși legea spune ca ar trebui să fie minimum cinci pentru a putea face gărzi. Schimbarea vine de la data de 1 februarie, iar toate cazurile dificile sunt transferate cu Ambulanța sau echipajele SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

0
1159
Spitalul Clinic din Pașcani

Conform legii, liniile de gardă pentru unitățile sanitare cu paturi din subordinea ministerelor ori instituțiilor cu rețea sanitară proprie se stabilesc la nivelul fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică și se aprobă de ministerul ori instituția cu rețea sanitară proprie în subordinea cărora se află. Astfel, pe site-ul unității spitalicești, sunt trei medici și o asistentă care lucrează la Secția Ortopedie: Gradinaru Doru Catalin – Medic primar, ortopedie si traumatologie, Albetar Samir – Medic specialist, ortopedie si traumatologie, Chirilă Dana P. – Medic specialist, ortopedie si traumatologie şi Tomiuc T. Arcadie Traian – Asistent medical principal PL, generalist.

Politrauma sau chiar fracturile multiple necesită intervenție chirurgicală de urgență însă Spitalul din Pașcani nu mai poate acorda asistență decât în anumite intervale orare. Legea spune că:

Se poate organiza linie de gardă într-o specialitate clinică dacă în secțiile sau compartimentele cu paturi, precum și în ambulatoriul de specialitate al spitalului sunt încadrați cel puțin patru medici în specialitatea respectivă”, se arată în articolul 30 din Legea medicului, la organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice.

Aglomerarea spitalelor universitare

Conducerea spitalului a decis să suspende gărzile la Clinica de Ortopedie și Traumatologie din cauza lipsei de personal.

dr. Costică Pânzaru“De ce nu se mai fac gărzi? Pentru că secția nu este avizată, nu avem linie de gardă pentru că nu sunt medici. Avem doar trei și ar trebui să fie cinci. Și nu pentru că așa vreau eu. Regulamentul spune că trebuie să fie cel puțin cinci medici pentru o linie de gardă. Spitalul nostru are nouă linii de gardă iar pe Clinica de Ortopedie nu a fost transportată nicio urgență majoră la Spitalul Sf. Spiridon și nici în altă parte”, a declarat dr. Costică Pânzaru, directorul Spitalului din Pașcani.

Acest lucru a stârnit nemulțumirea medicilor de la Spitalul Sf. Spiridon care trebuie să trateze și cazurile de la Pașcani.

prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu“Există în continuare un număr mare de pacienți în Clinica de Ortopedie. Sunt pacienți care au căzut pe gheață în zilele trecute și am fost înștiințați de la 1 februarie de suspendarea gărzii Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Municipal Pașcani, ceea ce este posibil să fie dirijate cazuri grave, acute, de tipul fracturilor deschise către spitalul nostru. Sperăm însă ca pentru evitarea supraaglomerării să se rezolve problemele legate de gărzile pe ortopedie din toate spitalele care au această specialitate”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.

Pe de altă parte, directorul Spitalului din Pașcani consideră că activitatea unității nu este afectată de aceste modificări și că nu au avut până acum cazuri grave.

“Nu este nicio tragedie. Sunt trei medici, iar dacă e nevoie vor merge în Clinica de Chirurgie sau îi vom transfera la Spitalul Sf. Spiridon deci încheiați subiectul”, a spus dr. Costică Pânzaru, directorul Spitalului din Pașcani.

Problema apare atunci când este vorba despre un accident rutier grav, cu persoane care au nevoie de intervenție chirurgicală de specialitate sau pacienți cu fracturi, o patologie frecventă în această perioadă. Doar la Spitalul Sf. Spiridon din Iași sunt tratate săptămânal, zeci de astfel de cazuri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments