De cele mai multe ori le vedem în vitrinele magazinelor și le simțim mirosul ispititor de patiserie. Este vorba despre merdenele, gustările fie calde, fie reci care ne mai potolesc foamea atunci când suntem pe drumuri. Rețeta de merdenele cu telemea se poate pregăti și acasă, având avantajul ca umplutura să fie făcută după gustul fiecăruia. Noi v-am pregătit o rețetă care nu dă greș niciodată. Secretul este aluatul care se poate pregăti întru-un mod foarte simplu. După care trebuie să alegeți o telemea potrivit de sărată, cu o textură cremoasă pentru a fi ușor mărunțită. Iar după preferințe puteți adăuga ou, mărar sau codițe de ceapă verde.
Pentru aluat vă trebuie 250 de grame de făină albă, 150 de ml de apă rece, un praf de sare, o linguriță de oțet și 100 de grame de unt. Din această cantitate de aluat trebuie să obținem șase bucăți. Pentru umplutură vă trebuie 300 de grame de telemea de vacă potrivit de sărată, un ou și semințe de susan negru pentru decor.
Mod de preparare
Pentru început trebuie să pregătim aluatul. Se amestecă făina cu sare și se pune într-un vas încăpător, se adaugă oțetul, apa rece și se frământă până se obține un aluat omogen nelipicios. Aluatul obținut se împarte în șase părți care se mai frământă o dată. Le lăsați câteva minute și apoi fiecare bucată se întinde cu sucitorul într-o foaie cu laturile de aproximativ 15 centimetri. Se unge cu un strat uniform de unt la temperatura camerei. Ulterior, foaia unsă cu unt se pliază în trei formând un dreptunghi mai lung, acesta fiind la rândul lui pliat în patru.
Foarte important este ca bucățile de aluat să se așeze pe o farfurie unsă cu ulei, să se acopere cu o folie de plastic și să fie ținute la rece aproximativ o oră și jumătate. După ce le scoateți din frigider, foile se întind cu sucitorul fiecare într-o foaie, lăsând mijlocul un pic mai grosuț.
Între timp se prăgătește umplutura. Se adaugă brânza de vacă potrivit de sărată amestecată cu un ou, iar după pereferințe puteți adăuga fie mărar verde, fie codițe de ceapă verde. Apoi se pliază sub formă de plic.
Ultimul pas este cel de pregătire al tăvii. Ideal ar fi să folosiți hârtie de copt peste care să puneți merdenelele cu telemea cu partea pliată în jos și adăugați peste ele semințe de susan negru pentru decor. Cuptorul trebuie preîncălzit la peste 200 de grade Celsius. Merdenelele cu brânză se coc timp de 20-25 de minute. Acestea sunt gata când au crescut și sunt rumenite. Se pot mânca atât calde cât și reci.