Provocările antreprenorilor: scurt ghid de bune practici

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
308
Mirabela Miron

Sunt adesea întrebată care sunt cele mai frecvente dificultăți pe care le întâmpină o companie (mică, medie) și care sunt soluțiile… Este o temă care poate fi cuprinsă în tratate întregi sau ghiduri de bune practici! Cu toate acestea, pot rezuma câteva dintre cele mai importante aspecte pe care antreprenorii le împărtășesc, indiferent de mărimea organizației pe care o conduc.

Prin urmare, există suficiente probleme care se regăsesc în cuprinsul întregului mediul de afaceri, indiferent că vorbim despre IMM-uri sau companii mari cu capital românesc sau străin. Acestea țin de cadrul fiscal general, de piața forței de muncă, de lipsa de predictibilitate, contextul politic și economic pe plan local, european sau mondial – crize politice succesive, Brexit-ul ș.a.m.d. Companiile mici și medii resimt, de multe ori, mult mai profund influențele fiscale și problemele legate de resursa umană, dar pot dovedi și o capacitate de adaptare mult mai rapidă. Multinaționalele ne oferă exemple în privința culturii organizaționale, a unei utilizări mult mai eficiente a resursei umane decât reușim noi în antreprenoriatul local și o mai mare atractivitate din perspectiva viitorilor angajați. Totuși, numărul angajaților care trec de la multinaționale spre companii locale este în creștere datorită câtorva beneficii esențiale care pot fi promovate și speculate de către un management performant: oportunitățile de a avansa ierarhic sunt mult mai bune într-o companie de dimensiuni mai reduse, o companie locală este mult mai orientată spre nevoile angajatului și interesată să vină în întâmpinarea acestora pentru a asigura o bună retenție a personalului și a evita fluctuații care să creeze sincope imediate în activitate.

Trebuie să avem tot timpul în minte faptul că gestiunea financiară a unei organizații de tip IMM este esențială, aceasta poate face diferența între profit și faliment. Un cashflow cu probleme duce la crize și la distragerea atenției față de activitatea de bază. Dacă nu îți permiți propriul departament de contabilitate, externalizarea acestei activități este cea mai bună soluție pentru business la costuri foarte bune. Greșelile în gestiunea financiară costă întotdeauna semnificativ mai mult decât contractarea unui serviciu specializat care să îți acorde o plasă de protecție într-un ecosistem fiscal lipsit de predictibilitate, cu multe schimbări care se produc în legislație uneori de la o lună la alta. Știm foarte bine că necunoașterea legii nu absolvă pe nimeni de sancțiuni, și atunci este nevoie de informație la zi și colaborare cu profesioniști ai domeniului fiscal.

Procedurile scrise și bine implementate în cadrul unei companii, indiferent de dimensiunile acesteia, sunt, de asemenea, esențiale, precum și o ierarhie bine stabilită, fișe ale postului riguros întocmite, evaluări serioase și periodice ale personalului, precum și încurajarea feed-back-ului din partea angajaților. De asemenea, o comunicare organizațională eficientă se învață în timp și se exersează constant.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments