Rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Toți spun că au câștigat, dar nimeni nu poate forma de unul singur guvernul

Alegerile din 24 februarie din Republica Moldova au scos la iveală toate capcanele sistemului electoral mixt, votat de democrați alaturi de socialiști în 2017 la Chișinău. Rezultatele arată o fragmenatre a societății, ori nici una din formațiunile politice care a acces în parlament nu poate forma de una singură guvernul.

0
379
ALEGERI MOLDOVA

Cele o sută unul de fotolii din Parlamentul de la Chișinău vor fi ocupate de 34 de deputați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, 30 de deputați ai Partidului Democrat din Moldova, 27 de deputați ai blocului electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma DA, 7 deputați ai Partidului Șor și 3 candidați independenți.

 

PSRM contestă alegerile în 6 circumscripții

Partidul Socialiștilor de la Chișinău este nemulțumit de rezultatul alegerilor. Chiar dacă s-au clasat pe primul loc și vor avea 34 de mandate, cu zece deputați mai mult decât în alegerile din 2014, rezultatul este departe de ceea ce prognozau sondajele. Astfel, socialiștii moldoveni spun că nu sunt de acord cu rezultatele în cel puțin 6 circumscripții uninominale. Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că vor fi depuse contestații privind toate încălcările și nu exclude că ar putea avea loc alegeri anticipate.

Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor: „Vreau să vă aduc la cunoștință că aceste alegeri au fost destul de complicate. Noi avem mai multe întrebări, neclarități pe circumscripțiile din țară, inclusiv pe circumscripțiile din regiunea trasnistreană, inclusiv pe 2 circumscripții din municipiul Chișinău, inclusiv și pe una din nordul republicii, unde diferența de voturi e foarte mică și nu doar pe circumscripții. Noi urmează să depunem toate contestațiile privind toate încălcările. După finalizarea acestor lucruri, noi vom veni cu detaliile respective. Nu excludem că pot avea loc și alegeri anticipate”.

Vladimir Plahotniuc este gata de negocieri

De departe cei mai favorizați de sistemul electoral mixt au fost democrații lui Vladimir Plahotniuc, care au prins 17 mandate pe circumscripțiile uninominale și alte 13 mandate pe lista națională. Aceștia nu și-au ascuns bucuria, mai ales că și cele două referendumuri inițiate de Partidul Democrat din Moldova au reușit să adune numărul necesar de voturi pentru a fi validate. După anunțarea rezultatelor preliminare, Vladmir Plahotniuc declara că este gata de negocieri și lasă în urmă orgoliile și resentimentele din timpul campaniei electorale.

 

Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova: ”Partidul Democrat a obținut cele mai multe mandate pe circumscripțiile uninominale – 17 – și 13 ȋn lista națională. Oamenii ne-au investit cu ȋncredere, iar echipa noastră se va ridica la nivelul acestor așteptări. Am obținut un succes categoric și la referendum. Suntem gata să începem negocierile cu partidele și cu independenții care trec ȋn Parlament, pentru le oferi cetățenilor o majoritate parlamentară și un Guvern funcțional, ca să îndeplinim angajamentele asumate în fața alegătorilor. Noi nu avem orgolii, resentimente și prejudecăți, nu punem pe prim plan diferențele doctrinare”.

 

ACUM spune că alegerile nu au fost libere și corecte

Reprezentanții blocului electoral ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase sunt bucuroşi şi nu prea. Cei doi au declarat că alegerile de duminică din Republica Moldova nu au fost nici libere și nici corecte. Mai mult, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că nu pot face coaliție cu niciun partid care a acces în parlament pentru că acestea sunt vinovate de situația dezastruoasă din Republica Moldova.

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: „Blocul ACUM, în primul rând, spune tare și răspicat că aceste alegeri au fost fraudate și am adus dovezi și o să aducem dovezi în continuare, inclusiv printr-un raport detaliat. Aceste alegeri nu pot fi considerate libere, pentru că o bună parte din populația Republicii Moldova care locuiește peste hotare nu a fost lăsată să voteze. Considerăm că aceste alegeri au fost cele mai nedemocratice din toată istoria Republicii Moldova. Deci, acesta este un lucru cu care trebuie să începem toate discuțiile, pentru că oricare Guvern se va forma, dacă se va forma de acest Parlament, el nu va fi legitim, va fi un Guvern constituit pe baza fraudei”.

Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma DA: Din acest moment, conform deciziei oamenilor liberi, cinstiți, drepți și curajoși din Republica Moldova, noi, cei din ACUM, am primit mandat ferm să facem ceea ce este de făcut. Să facem dreptate, Și, vom face! Vom începe chiar cu dosarul alegerilor. Îl vom duce la capăt, iar cei vinovați vor răspunde. Apoi, vom continua cu toate celelalte, deloc puține care au generat catastrofa socială și economică din Moldova. Ieri a fost scrisă cea mai neagră pagină din istoria electorală a Republicii Moldova”.

Ilan Șor este gata să facă din Moldova – Monaco

Partidul Șor, condus de primarul orașului Orhei Ilan Șor, un businessman controversat de la Chișinău care s-ar face vinovat de furtul miliardului din băncile moldovenești, a reușit să obțină 7 mandate. După această victorie, care îi va oferi imunitate parlamentară lui Ilan Șor, l-a făcut să promită că oamenii din cele două circumscripții care l-au votat masiv vor trăi ca în Monaco.

Ilan Șor, președintele Partidului Șor: „Aspectele geopolitice trec pe plan secund. În față vin faptele concrete. Vreau să felicit locuitorii celor două circumscripții unde a câștigat Partidul Șor. Oamenii de acolo vor începe de mâine să trăiască la fel ca în Monaco. În timp ce unii se vor plânge, noi vom merge acolo și ne vom face treaba. Dar sunt și oameni care ne-au susținut și în alte circumscripții. Vom merge și la ei și îi vom ajuta. Unii vor miorlăi, noi vom merge în luptă”,

Incertitudini în formarea coalițiilor post-electorale

Alegerile încă nu au fost validate, însă analiștii de la Chișinău au început discuțiile despre formarea coalițiilor de guvernare. Marea parte a scenariilor prezentate până acum par a fi de nerealizat. Cea mai discutată idee din spațiul public de la Chișinău este cea de a forma o alianță provizorie între blocul ACUM și Partidul Socialiștilor cu scopul de a debarca regimul lui Vladimir Plahotniuc de la guvernare. Acestă idee însă a fost din start refuzată de Maia Sandu.

 Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: „Excludem această posibilitate și îi rugăm pe toți cei care distribuie aceste falsuri, pentru că am văzut și în presă deja falsuri despre o eventuală coaliție dintre ACUM și PSRM sau despre o eventuală coaliție dintre ACUM și PD, să nu mai dezinformeze oamenii. Evident, dacă se va aduna o majoritate pentru aprobarea inițiativelor noastre, atunci aceste legi vor fi aprobate, dacă nu, toți ceilalți își vor demonstra dependența totală de clanul oligarhic și cel puțin o să poată toată lumea să vadă cum stau lucrurile”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments