Cele mai comune cauze ale respiratiei neplacut mirositoare sunt, adesea, problemele dentare (infectii la nivelul dintilor si gingiilor), placa bacteriana in exces aparuta ca urmare a igienei dentare incorecte si alimente precum usturoiul sau ceapa.
Cu toate acestea, se intampla ca problema sa nu dispara nici dupa tratarea cariilor, desi avem o igiena impecabila si acordam o atentie deosebita dietei.
Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care ar putea fi, in aceasta situatie, alte cauze ale respiratiei neplacut mirositoare:
Infectii respiratorii
Rinitele, sinuzitele, amigdalitele, bronsitele – insotite de secretii uneori purulente – contin numeroase bacterii care produc mirosul neplacut. Vestea buna este ca acesta dispare odata cu vindecarea afectiunii cailor respiratorii.
Afectiuni gastrice
Nu numai alimentele ingerate pot produce respiratie neplacuta, dar si infectia cu Helicobacter Pilori, agentul microbian ce cauzeaza ulcerul gastric, producand arsuri gastrice, greturi si dureri de stomac. Din fericire, acesta poate fi distrus prin tratament cu antibiotice.
Problemele hepatice grave
Mirosul de amoniac este specific cirozei hepatice. Daca este insotit si de ingalbenirea pielii si a albului ochiului si oboseala, toate aceste semne trebuie sa ne trimita de urgenta la medicul specialist.
Diabetul
Mirosul de acetona al respiratiei este specific diabetului si este produs de acumularea corpilor cetonici. In aceasta situatie, mirosul neplacut al respiratiei este semnul hiperglicemiei severe si poate fi un indicator premergator comei diabetice. Tinerea glicemiei sub control va ajuta la limitarea sau disparitia acestui neajuns, de altfel cel mai mic dintre toate complicatiile diabetului.
Insuficienta renala severa
Mirosul de peste stricat poate fi intalnit in insuficienta renala severa, cand se ajunge la dializa, dar poate fi produs si de anumite anticonceptionale.
Anumite medicamente
Anumite medicamente pot favoriza aparitia respiratiei neplacut mirositoare fie prin procesul de metabolizare a lor, din care rezulta substante cu miros specific ce se elimina prin respiratie, fie din cauza ca produc inmultirea bacteriilor prin efectul secundar de uscare a gurii (scaderea cantitatii de saliva favorizeaza inmultirea bacteriilor orale).