Ana Maria Zlăvog, un doctor cu inimă mare

Într-o lume guvernată de bani, iată că mai sunt oameni, puțini ce-i drept, care se implică trup și suflet pentru binele comunității! În anul 2013, doctorul Ana Maria Zlăvog a ajuns în satul Gârbești, din comuna Țibana, ca medic de familie. A găsit o comunitate extrem de săracă, în care oamenii nu aveau niciun fel de educație medicală. Nu după mult timp, a decis să construiască un centru medico-social, în care să funcționeze mai multe cabinete și un centru de permanență.

0
3161
Ana Maria Zlăvog

La aproximativ 40 de kilometri de Iași, după un drum relativ bun, ni se arată satul Gârbești, din comuna Țibana. Case mici, sărăcăcioase, cu oameni buni, dar, după cum avea să constate medicul, fără nicio educație medicală. În plus, erau foarte multe mame cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, bătrâni țintuiți la pat de boli cronice, și, lucru foarte grav, mulți localnici care nu aveau asigurare de sănătate: din 2.000 de pacienti, 700 erau neasigurați.

Nu a dat înapoi, și, pe lângă asistența medicală pe care o oferea necondiționat, la orice oră din zi sau din noapte, medicul Ana Maria Zlăvog a făcut și prevenție – le-a învățat pe tinerele mame să își alăpteze pruncii abia născuți, i-a învățat pe oameni unde să meargă pentru a deveni asigurați.

În același timp, s-a preocupat permanent de starea de sănătate a pacienților, în micul cabinet amenajat la parterul Căminului Cultural din sat. Iar oamenii sunt foarte mulțumiți că au un așa doctor atent la toate problemele lor de sănătate. ”Care doctor ar fi venit aici la noi în sat? Înainte de a fi doamna doctor, mergeam la medic în comuna Țibana, și pierdeam o grămadă de timp acolo, că stăteam mult la rând”, spune un bătrân pensionar.

 

De la o idee, la o construcție de toată frumusețea

Însă toate aceste servicii nu erau suficiente. Era nevoie de mult mai multe, și atunci tânăra doctoriță a pus în practică un proiect îndrăzneț: construcția unui centru medico-social destinat în primul rând sătenilor din satul Gârbești, comuna Țibana. Odată ce va fi dat în folosință, de acest centru vor putea beneficia și cetățenii din comunele învecinate. ”Nu este doar un centru medical, este mai mult de atât – este un centru medico-social în care vor fi atât servicii sociale, cât și servicii de stomatologie, centru de permanență, centru de reabilitare medicală, stomatologie pentru copii și adulți, dar și un centru social și un centru de consiliere și de prevenție care va fi dezvoltat pe aceasta zonă”, ne dezvăluie medicul Ana Maria Zlăvog.

Interesant și inedit la acest centru medico-social este faptul că pentru proiect, autorizații, avize și pentru lucrările de construire, medicul a folosit banii proprii și ai familiei. Nu a găsit sprijin nicăieri, nici la autoritățile locale, nici la politicieni. Singura gratuitate de care s-a bucurat a fost terenul de 500 de metri pătrați pe care l-a primit ca donație de la un localnic, impresionat de proiect. În rest, muncă și bani din forțe proprii.

Totuși, medicul a dorit ca și comunitatea ieșeană să afle ceea ce face, așa că, la conferința de prezentare a proiectului, a invitat consilierii județeni, parlamentarii de Iași, și șefii unor instituții precum Direcția de Sănătate Publică sau Casa de Asigurări de Sănătate. Niciun consilier sau parlamentar nu a onorat invitația. Singura instituție care a trimis un reprezentant a fost Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. ”Noi felicităm inițiativa doamnei doctor pentru acest proiect complex, care a pus în centrul atenției pacientul din zonele rurale. Vom sprijini acest proiect, deoarece creează accesibilitate pentru aceste servicii, și implică multe specialități, implică asistență medicală primară, medicină dentară, dar și consiliere și informare”, a spus dr. Monalisa Artenie, purtătorul de cuvânt al CJASS.

Totuși, prezentarea proiectului nu a fost în zadar. ”Puteți obține finanțare în cadrul Grupului de Acțiune Locală Colinele Iașului pentru dotarea cabinetelor. Banii nu-i putem căuta decât la porțile Uniunii Europene. Și atunci vă vom ajuta să obțineți bani pentru echipamente”, a spus Daniela Cercel, viceprimarul comunei Dagîța.

 

Construcție pe trei nivele

Centrul medico-social va purta numele „Sfânta Teodora”. Este numele fetei în vârstă de 10 ani a doctoriței, dar și a asistentei medicale pe care a găsit-o dr. Ana Maria Zlăvog atunci când a venit la Gârbești.

Centrul va avea cabinete de medicină de familie, neurologie, reumatologie, stomatologie, psihiatrie, cardiologie, pediatrie, ginecologie, ORL, pneumologie, oftalmologie și medicina muncii. Deocamdată, clădirea are demisol și parter, și mai urmează ridicarea primului etaj. La demisol vor fi cabinete de recuperare medicală și de stomatologie, la parter toate celelalte cabinete medicale și centrul de permanență, iar etajul va fi destinat unor săli care să găzduiască workshop-uri cu teme de interes pentru comunitate și servicii de consiliere. Cele mai multe servicii vor fi gratuite, dar unele vor fi și contra cost. ”În același timp, vrem să facem o bază de date cu persoanele care chiar nu au asigurare medicală, iar în cadrul Centrului să le putem oferi servicii gratuite. Deci acolo unde într-adevăr este nevoie vor fi servicii gratuite. Insist pe acest lucru pentru că aceste servicii le facem din proprie inițiativă, nu ne recompensează nimeni pentru acestea”, ne-a mai spus medicul.

Doctorul Ana Maria Zlăvog are convingerea că, dacă lucrările vor decurge fără opreliști, până la sfârșitul anului să poată da în folosință măcar centrul de permanență, unde pacienții să poată veni pentru urgențe la orice oră din zi sau din noapte fără a mai fi nevoie să solicite ambulanța. Pentru celelalte servicii, important este ca și comunitatea să se implice cu oricât de puțin. Pentru că, în final, Centrul Medico-Social „Sfânta Teodora” va deservi o populație de peste 20.000 de locuitori din comunele Țibana, Țibănești, Tansa și Dagăța.

 

 

Cine este medicul Ana Maria Zlăvog

Doctorul Ana Maria Zlăvog a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 2008. În anul 2012, după efectuarea Rezidențiatului, a devenit medic de familie și a fost trimisă în satul Gîrbești, comuna Țibana. În paralel cu munca de medic de familie, a continuat să învețe. În anul 2014 a obținut competențe în ultrasonografie generală și în fitoterapie, iar în 2015 în homeopatie clinică și etică medicală. A mai urmat un rezidențiat în Neurologie, iar în anul 2018 a obținut gradul de medic primar în medicină de familie. Colaborează și cu Spitalul Clinic de Urgențe Bârlad și este implicată și în activitatea de voluntariat la Crucea Roșie, filiala Iași.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments