Dr. ing. Petru Avram: „Vrem ca lumea să înțeleagă și să conștientizeze importanța calității apelor și ceea ce lăsăm copiilor noștri în urmă înseamnă viața”! APA INSEAMNA VIATA ! Protejați apele!

dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad: „Vrem ca lumea să înțeleagă și să conștientizeze importanța calității apelor și ceea ce lăsăm copiilor noștrii în urmă. E foarte greu să explici într-o zonă defavorizată să conștientizeze importanța apei, dacă se conectează la apă să învețe că automat se conectează și la canalizare”.

1
1651

Român, cetățean britanic cu o experiență de 11 ani de management în Regatul Unit încearcă să convingă populația de Nord Est a României cât de importantă este apa și cum trebuie să o protejăm. Asta în contextul în care o treime din populația de pe glob plânge după apă și pe care o consumă la calitatea celei uzate pe care o dăm noi. Directorul Administrației Naționale “Apele Române”, Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad, dr.ing. Petru Avram și-a dedicate ultimii șapte ani instituției pe care o conduce și speră ca populația din cele patru județe subordonate să prețuiască apa care la noi este din abudență și trebuie să o păzim.

„După 11 ani de Marea Britanie, după toată nebunia de muncă și școală am decis să vin acasă să îmi fac o familie. Am lucrat și pentru o firmă româneacă. După care am venit în România și am deschis o cafenea, nu prea a mers. Am făcut și puțin comerț exterior și cu regretatul Daniel Minciună, nici aia nu a mers. Însă în acea  perioadă am văzut un post la Apele Române care se numea promovare, urmărire investiții pe fonduri europene. Am venit la concursul care a fost în limba engleză și m-am mulat foarte bine pe el, l-am câștigat și de atunci sunt aici. Am avut sarcina să mișc proiectele europene și, la momentul respective, după ce am fost angajat, am avut două lucrări internaționale pe fonduri europene, unul pe fonduri transfrontaliere, care zăcea de foarte mult timp și nu se reușea să se facă acordurile, avizele pentru a fi finanțabil, într-un final l-am făcut și s-a terminat în 2016. Un alt proiect a fost cel între Republica Moldova, România și Ucraina”, a declarat dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad.

Șapte ani la Apele Române

După 11 ani de funcții de conducere, Petru Avram a reușit să ajungă și la Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad în funcția de conducere a instituției.

„Am beneficiat de un context favorabil în condițiile în care directorul instituției a ieșit la pensie, a fost asigurat interimatul de un alt director și el în prag de pensie. Atunci am avut ocazia să ocup temporar funcția de director general la Administrația de Ape Prut Bârlad, între 2016-2017. În 2017 mi-am dat demisia din funcție și am rămas director tehnic. Am revenit pe postul meu de bază, șef director investiții unde am intrat cu concurs și am implementat mai multe proiecte pe situații de urgență la Galați, unde avem probleme mari cu Siretul și încercăm să îl ținem în frâu. Iar acum sunt din nou director”, a declarat dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad.

750 de angajați și opt inspectori

Petru Avram are în subordine patru județe, Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. O echipă formată din 750 de angajați, ponderea cea mai mare fiind a muncitorilor.

„Când ajungi într-o funcție de conducere încerci să faci lucrurile mai bine. Motivarea nu vine doar din banii de salarii ci din modul în care ești privit într-o echipă, cum ești motivat și ce poți să faci. Am o echipă foarte tânără de directori pe care îi consider colegii mei. Noi ecologizăm cursurile de apă, da nu putem sta să facem poliția apelor la fiecare colț. Am doar opt inspectori pe gospodăria apelor și trebuie să îi folosesc pentru toate județele pe care le avem în subordine, adică peste 400 de comune, dar și societățile comerciale, școli, instituții ale statului le verificăm, reglementăm. E foarte mult de muncă”, a mai precizat dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad.

Directorul cu zeci de diplome

Directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram, are zeci de studii în construcții, management, doctorat în mecanică, iar de curând s-a apucat de Facultatea de Hidrotehnică pentru a se perfecționa în domeniu.

„Multă lume spune că o perioadă de timp nu înseamnă nimic, așa este. Dar dacă te complaci în a nu încerca să te miști cu societatea, adică să investești în tine și în posibilitatea de a te perfecționa și în educație, pierzi. Sunt inginer la Iași, am terminat facultatea la Iași, am făcut un master în ecologie la Iași. În Marea Britanie am terminat Institutul de Construcție, după care am făcut și un master în domeniu. Când am revenit în România am zis că trebuie să stau cumva conectat cu partea didactică ca să râncezesc creierul și m-am înscris la master la Facultatea de Hidrotehnică. După care am mers și am făcut mai multe cursuri de certificare pe diferite domenii, pe diferite arii și de management. Am făcut cam tot ce se putea face. Doctorat, două mastere în România, unul în Marea Britanie, iar acum sunt student al Facultății de Hidrotehnică din nou, și asta pentru că vreau să aprofundez mai bine domeniul”, a mai declarat dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad.

Apa înseamnă viața. Reprezentanții Administrației Bazinală de Apă Prut-Bârlad fac demersuri în susținerea cetățenilor de a beneficia de un mediu sănătos și a învăța să protejeze apa. Este vorba de informări periodice atât în școli, licee, chiar și dezbateri în primării.

„Vrem ca lumea să înțeleagă și să conștientizeze importanța calității apelor și ceea ce lăsăm copiilor noștri în urmă. E foarte greu să explici într-o zonă defavorizată să conștientizeze importanța apei, dacă se conectează la apă să învețe că automat se conectează și la canalizare”, a mai spus dr.ing. Petru Avram, director Administrația Bazinală de apă Prut-Bârlad.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFondatorul AMAZON, tot cel mai bogat. Forbes a publicat topul celor mai BOGAȚI pământeni: Ion Țiriac a urcat 49 de locuri
Articolul următorTudor Ciuhodaru, 25 de ani în slujba pacienților
Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Maftei Stefan
Maftei Stefan
5 ani in urmă

Bravo! Ce om, ce pregătire…, mai rar găsești așa un bun profesionist și atât de dedicat muncii sale, dar și mai rar un plastician în ale vorbelor care să preaslăvească, în așa fel, pe marele director. Cât să fi costat, oare, portretul acesta măreț, însă, mai important, cine a plătit pentru o asemenea osana? Să fie însuși preamăritul beneficiar, acum stăpân pe banii ABA, să fie preaiubitul partid, asemenea mamei care-și laudă necondiționat puii, ori colaboratorii care-și freacă mâinile de bucurie că, odată cu îmbunarea vremii și a vremurilor, vor putea săpa din nou, după bunul plac, prin toate albiile,… Citeste mai mult »