Joi, 21 martie, Fundația Star of Hope Romania, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Federația Organizațiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități (FOPCD), a organizat caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down”. Pentru că pe 21 martie este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down, Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down”, formată din specialiștii Centrului de Zi Star of Hope Iași și un grup de copii cu sindrom Down, a poposit în mai multe zone ale orașului pentru a împărți ieșenilor îmbrățisări.
Startul Caravanei a fost dat de către primarul Mihai Chirica, din fața Palatului Roznovanu, de unde au fost lansate baloane colorate în semn de solidaritate față de toți copiii cu sindrom Down din lume.
„Mă bucur să fiu parte a acestui eveniment, pe de o parte din dragoste pentru copii, pe de altă parte pentru că trebuie să empatizăm cu persoanele care au nevoie de sprijinul nostru. O lume perfectă este doar împreună cu cei mici și atunci când aceștia își găsesc locul în comunitate. Este un efort deosebit care se depune pentru copiii cu nevoi speciale, unde familia este actorul principal. Din punctul meu de vedere, cel mai mare sacrificiu îl fac mamele. Acestea duc o cruce grea până la capăt. Noi trebuie să fim alături de ei, să-i susținem și să le demonstrăm că se poate. Poate că și aici este nevoie de un lanț de oameni care să-i ocrotească, să-i iubească și să le arate că lumea se poate schimba în bine. Felicit părinții și copii pentru că aceștia arată o muncă titanică. Vreau rog să ne cereți sprijinul în continuare, pentru că vi-l vom oferi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
„Nu se poate face recuperarea unui copil cu Sindrom Down doar cu un leu”
Președintele Star of Hope România, Aurora Vatamaniuc, a afirmat că este nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale, care, prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale, au propus un leu pentru finanțarea serviciilor dedicate copiilor cu sindrom Down.
„Nu trebuie să-i lăsăm deoparte pe acești copii, ci, dimpotrivă, trebuie să-i integrăm în toate activitățile noastre și să le oferim șanse egale la servicii de sănătate, sociale, educaționale și de muncă. Primăria Municipiului Iași este una din instituțiile care s-a arătat deschisă dialogului cu noi, pentru a implica comunitatea să fie alături de acești copii. Ne dorim ca Iașul să fie un model de integrare a copiilor cu dizabilități în comunitate. La centrul nostru de reabilitare din Iași și la centrele din celelalte județe unde activăm terapia necesită resurse. Nu poți face terapie doar pe bază de voluntariat, pentru că o astfel de metodă implică personal specializat, iar organizațiile neguvernamentale formează specialiști de ani de zile.
Este păcat să lăsăm astfel de persoane instruite să plece în străinătate, când copiii au atâta nevoie de ele. De viitorul lor depinde ca această terapie de recuperare să se facă prin intervenții timpurii. La copilul cu sindrom Down este esențială o astfel de intervenție, pentru că acesta poate fi integrat ulterior la grădiniță și la școală. Vrem să transmitem un semnal autorităților centrae pentru că este nevoie de mai multă implicare. Noi am primit anul acesta o «ofertă» de la Ministerul Muncii de a susține acești copii cu un leu pe zi, când de fapt nici la toaletă nu te poți duce cu o sumă atât de infimă.
Este rușinos să vorbești despre o astfel de alocare bugetară, pentru că terapia unui copil costă minim 200 de lei pe zi. Este înjositor și noi ne-am simțit foarte frustrați, la fel cum s-au simțit și alte organizații care oferă servicii persoanelor cu dizabilități. Pe lângă ora de terapie, copilul are nevoie și de transport de la domiciliu până la centru, întrucât sunt mulți copii din mediul rural care nu au nici ce să pună pe masă, cu atât mai mult nu pot să-și permită transportul”, a declarat Aurora Vatamaniuc.
Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down” este evenimentul ce deschide campania „Iubesc să stâng lumea la piept” și se desfășoară în perioada 21 martie – 1 iunie. Campania „Iubesc să stâng lumea la piept” este dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități și are menirea de a reaminti tuturor că dizabilitatea (sindrom Down, autism, parapareză spastică, ADHD etc) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia.