Ce alte oportunități de finanțare au antreprenorii în 2019 în afară de Start-Up Nation?

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
385
Mirabela Miron Start UpNation

Start-Up Nation este programul-fanion al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, însă pe parcursul anului 2019 sunt așteptate și alte programe naționale de finanțare care se adresează nu numai firmelor debutante, ci și celor cu istoric. Sunt oportunități importante de a atrage bani nerambursabili pentru obiective punctuale ale companiei și le vom enumera în cele ce urmează:

» Programul de microindustrializare: măsura este accesibilă firmelor înregistrate cu cel puțin un an calendaristic înaintea lansării programului de finanțare, iar banii pot fi utilizați în special pentru achiziția de utilaje și echipamente necesare dezvoltării și extinderii afacerilor derulate. Programul permite alocarea unui ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei fiecărui beneficiar selectat pentru finanțare.

» Programul de Comerț și Servicii: afacerile care înregistrează cel puțin un an calendaristic la momentul lansării programului de finanțare pot accesa până la 250.000 de lei pentru dezvoltare și extindere.

» Programul pentru internaționalizare: firmele din România pot participa la târguri și expoziții organizate în străinătate, cheltuielile ocazionate fiind decontate până la un plafon de 50.000 de lei/proiect.

» Susținerea meșteșugurilor și a artizanatului: Meșteșugarii și comercianții de produse artizanale pot participa gratuit la un târg prin intermediul căruia își pot expune și vinde produsele către vizitatori. Programul de finanțare decontează cheltuielile cu transportul, cazarea și accesul la acest târg.

» Programul EMPRETEC: Persoanele fizice vor putea participa la cursuri pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale și în acest an prin intermediul programului Empretec. Grupul-țintă este format de către antreprenori existenți sau potențiali, cetățeni români sau străini, cu studii medii sau superioare încheiate. Bugetul alocat se va distribui în mod egal celor patru centre regionale care implementează acest program de finanțare, respectiv Brașov, Ploiești, Iași, Timișoara.

» Finanțare pentru femeile antreprenor: programul Femeia Manager va susține participarea femeilor-antreprenor la conferințe regionale, ateliere de lucru (așa numitele workshop-uri) sau conferințe internaționale. Prin urmare, banii acordați nu vor putea fi folosiți pentru achiziția de utilaje, echipamente, echipamente IT sau soluții software.

» Târgul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii: În 2019, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor putea participa la un târg prin intermediul căruia participanții vor putea expune și vinde produsele proprii către vizitatori. De asemenea, programul prevede și organizarea unor conferințe, seminarii, mese rotunde, workshop-uri și prezentări.

» Stimularea exporturilor: în 2019, bugetul alocat acestui program de finanțare este de 70 de milioane de lei. Acești bani vor putea fi accesați de către antreprenorii români cu activitate de export pentru a-și îmbunătăți strategiile aplicate de aceștia.

Bugetul pentru anul 2019 conține atât credite pentru angajament, cât și credite bugetare. Mai rămâne un singur hop de trecut: ca Bugetul de Stat să ajungă în Monitorul Oficial, în prezent acesta fiind contestat de Președinte la Curtea Constituțională… În funcție de data intrării în vigoare a Bugetului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri probabil va prioritiza și stabili pașii de urmat pentru programele cu finanțare nerambursabilă enunțate mai sus.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments