Ciorbă de urzici

0
262
Ciorba de urzici

O rețetă de post simplă, dietetică, rapidă, sănătoasă și extrem de gustoasă. Este vorba de ciorba de urzici de post. Rețeta tradițională se face cu orez și zarzavat, cu leuștean, ceapă, usturoi și este acrită cu borș. Și cum a venit primăvara și explozia de arome de legume este pe cinste. Un gust acrișor exact cât trebuie pentru a ne înviora și „împrospeți” organismul cu vitamine. O ciorbă lejeră, cu bucățele de morcov, albitură, îngroșată cu orez și plină de frunze opărite de urzică.

Pentru o oală de ciorbă cu urzici, unde puteți pregăti aproximativ zece porții vă trebuie 300 grame de urzici proaspete, un morcov, o rădăcină de păstârnac, câteva linguri de ulei de floarea soarelui, o legătură de ceapă verde, 50 de grame de orez bob rotund, sare, zeama rămasă de la opăritul urzicilor, 500 ml de borș sau zeama de la o lămâie stoarsă, trei fire de usturoi verde, câteva frunze de leurdă (după preferințe) și câteva frunze de leuștean tocat.

Cum se pregătesc urzicile?

Urzicile pișcă și lasă bășici. Bine ar fi să folosiți o pereche de mănuși de cauciuc atunci când vă pregătiți să le curățați. După ce le curățați, urzicile se spală în câteva rânduri cu apă rece până aceasta rămâne curată. Între timp puneți apa la fiert într-o oală, când aceasta clocotește adăugați urzicile care trebuie lăsate aproximativ două minute. După ce le-ați opărit, urzicile trebuie trecute printr-o strecurătoare și se țin timp de un minut sub jet de apă rece pentru a-și păstra culoarea vie. Apa în care au fost opărite urzicile se păstrează, cu ea se face borșul. După ce s-au răcit bine urzicile se mărunțesc cu un cuțit și se pun deoparte.

Mod de preparare

Ingredientele de bază ale ciorbei sunt rădăcina de morcov, păstârnac, ceapă verde, orez și usturoiul verde care se pune la final. Rădăcinoasele se taie în cubulețe mărunte, ceapa verde se taie în rondele mici. Acestea se adaugă într-o oală de maximum patru litri cu câteva linguri de ulei și sare. Se adaugă ceapa verde și orezul crud care trebuiesc călite înainte două minute, la foc mic. Se adaugă apa rămasă de la opăritul urzicilor și se lasă totul la fiert aproximativ 15 minute, după care se adaugă urzicile tocate. Între timp se fierbe borșul și se toarnă peste ciorbă. Lăsați să clocotească aproximativ un minut, după care opriți focul și adăugați usturoiul tocat mărunt și leurda, după gust.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments